21.3 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

8η Φεβρουαρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1405: Γεννιέται στην Κωνσταντινούπολη ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Κατά τα πρώτα του χρόνια ανέλαβε καθήκοντα διοίκησης στο Δεσποτάτο του Μοριά, μαζί με τα αδέρφια του, Θωμά και Θεόδωρο, πετυχαίνοντας νίκες εναντίον των Φράγκων και ανακαταλαμβάνοντας χαμένες περιοχές. Οι προσωπικές του συγκρούσεις, όμως, με τα δύο του αδέρφια, τον ανάγκασαν να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, στο πλευρό του μεγαλύτερου αδερφού του, Ιωάννη Η’ Παλαιολόγου, ο οποίος βρισκόταν τότε στον θρόνο, όπου και χρειάστηκε να αντικαταστήσει τον αυτοκράτορα κατά τη διάρκεια της απουσίας του λόγω της συνόδου Φερράρας-Φλωρεντίας, εξασφαλίζοντας μία ακόμη διοικητική εμπειρία. Τον Ιανουάριο του 1449 ο Κωνσταντίνος ανέλαβε την απόλυτη εξουσία της αυτοκρατορίας, παραλαμβάνοντας από τον Ιωάννη το φάντασμα των πάλαι ποτέ ένδοξων ημερών της και την κράτησε ζωντανή έως την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς. Απεβίωσε μαχόμενος εναντίον των επιτιθεμένων την 29η Μαϊου του 1453.


1828: Γεννιέται στη Ναντ ο Ιούλιος Βερν, Γάλλος συγγραφέας, ένας εκ των πυλώνων της επιστημονικής φαντασίας στη λογοτεχνία. Το 1848 ξεκίνησε σπουδές νομικών στο Παρίσι, τις οποίες όμως ποτέ δεν ολοκλήρωσε, καθώς καταπιάστηκε με το συγγραφικό του έργο και με τον βιοπορισμό του, εργαζόμενος στο Χρηματιστήριο του Παρισίου έως και το 1863. Έργα όπως  Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες, η Μυστηριώδης Νήσος και οι 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, τον κατέστησαν ευρέως γνωστό και διαβάστηκαν από το κοινό παγκοσμίως όσο λίγα. Απεβίωσε τον Μάρτιο του 1905 στην Αμιένη, όντας 77 ετών, χτυπημένος από παράλυση και από διαβήτη.


1981: Τραγωδία της Θύρας 7. Λαμβάνει χώρα μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες για το ελληνικό ποδόσφαιρο, όταν 21 οπαδοί του Ολυμπιακού χάνουν τη ζωή τους, καθώς ποδοπατούνται προσπαθώντας να εξέλθουν από τη Θύρα 7, μετά τη λήξη του αγώνα του Ολυμπιακού εναντίον της ΑΕΚ για το πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός είχε νικήσει με 6-0 και ο ενθουσιασμός των φιλάθλων τους έκανε να σπεύσουν προς τη Θύρα 1 για να αποθεώσουν την ομάδα. Ωστόσο, οι πόρτα της Θύρας 7 ήταν μισάνοιχτη, γεγονός που σε συνδυασμό με τη βιασύνη των φιλάθλων οδήγησε σε ποδοπάτημα. Οι νεκροί και οι τραυματίες θα μετακομιστούν στο Τζάννειο νοσοκομείο και θα ακολουθήσει πένθος στο πανελλήνιο.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ