19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

6η Φεβρουαρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1911: Γεννιέται στο Ταμπίκο του Ιλινόις ο Ρόναλντ Ουίλσον Ρίγκαν, Αμερικανός ηθοποιός, πολιτικός. Φοίτησε στο Κολλέγιο Γιουρίκα και στη συνέχεια, από το 1937, ακολούθησε καριέρα ηθοποιού. Αρχικά ήταν υποστηρικτής των Δημοκρατικών, το 1962, ωστόσο, έγινε Ρεπουμπλικάνος. Το 1966 εξελέγη κυβερνήτης της Καλιφόρνια, θέση που κέρδισε και για μία δεύτερη θητεία το 1970. Το 1980 κέρδισε την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων και στις εκλογές του 1980 νίκησε τον Τζίμι Κάρτερ, νίκη που επανέλαβε και το 1984, εξασφαλίζοντας τη δεύτερη θητεία του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ. Η πρώτη του θητεία χαρακτηρίστηκε κυρίως από την αποτελεσματική και επιτυχημένη νεοφιλελεύθερη οικονομική του πολιτική, ενώ κατά τη δεύτερη θητεία του ασχολήθηκε κυρίως με μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η νίκη των ΗΠΑ στον Ψυχρό Πόλεμο εναντίον της ΕΣΣΔ, ο βομβαρδισμός της Λιβύης το 1986 και ο πόλεμος Ιράν- Ιράκ. Το 1994 διαγνώστηκε με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τον Ιούνιο του 2004 απεβίωσε στο Λος Άντζελες σε ηλικία 93 ετών.


1945: Γεννιέται στο Νάιν Μάιλ της Τζαμάικα ο Ρόμπερτ Νέστα Μάρλεϊ, ευρύτερα γνωστός ως Μπομπ Μάρλεϊ, Τζαμαϊκανός μουσικός και ακτιβιστής. Έχοντας χάσει τον πατέρα του στην ηλικία των δέκα, παράτησε μετά από τέσσερα χρόνια το σχολείο και άρχισε να εργάζεται σε ένα σιδεράδικο, ενώ παράλληλα έκανε και τα πρώτα του μουσικά βήματα. Το 1962 ηχογράφησε τα πρώτα του κομμάτια, ενώ την επόμενη χρονιά έγινε μέλος του συγκροτήματος The Wailers, το οποίο διαλύθηκε το 1974, με το κάθε του μέλος να ακολουθεί σόλο καριέρα. Ο Μάρλεϊ τα επόμενα χρόνια λειτούργησε ως πολιτικός ακτιβιστής, προσπαθώντας μέσω των συναυλιών του να εξομαλύνει τις εντάσεις μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων της χώρας του. Το 1977 διαγνώστηκε με κακόηθες μελάνωμα στο πόδι, λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, όμως απέφυγε να το ακρωτηριάσει, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν μεταστάσεις του καρκίνου στο υπόλοιπό του σώμα. Απεβίωσε τον Μάιο του 1981 στο Μαϊάμι, όντας 36 ετών και έμεινε γνωστός ως ένας εκ των σπουδαιότερων μουσικών της ρέγκε.


1962: Γεννιέται στο Λαφαγιέτ της Ιντιάνα ο Γουίλιαμ Μπρους Ρόουζ Τζούνιορ, ευρύτερα γνωστός ως Axl Rose, Αμερικάνος μουσικός της ροκ και τραγουδιστής του διάσημου συγκροτήματος Guns n’ Roses. Έχοντας μία ταραχώδη εφηβική ηλικία, η οποία περιλάμβανε πολλές συλλήψεις από την αστυνομία και ποινές φυλάκισης, μετακόμισε στο Λος Άντζελες το 1982 και ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα, συμμετέχοντας σε μουσικά συγκροτήματα όπως οι Hollywood Rose και οι L.A. Guns. Το μεγάλο βήμα έγινε το 1985, όταν και ίδρυσε τους Guns n’ Roses, με τους οποίους απογείωσε την καριέρα του κατα την επόμενη δεκαετία. Είναι ευρέως αποδεκτός ως ένας εκ των καλύτερων τραγουδιστών όλων των εποχών και από το 2012 μέλος του Rock and Roll Hall of Fame.

 

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ