23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΚανονισμός της Βουλής: έρμαιο στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας

Κανονισμός της Βουλής: έρμαιο στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας

Της Κατερίνας Κοντογιάννη,

Κωμικοτραγικά είναι όσα λαμβάνουν χώρα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κατά τις τελευταίες ημέρες. Γίναμε μάρτυρες από εκβιασμούς του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου προς το προσώπου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, γκαζόζες με μηνύματα αλά αριστερά, δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που αφήνουν αιχμές για τροποποίηση του κανονισμού της βουλής,  καθώς και αναστολή παραίτησης του κυρίου Παπαχριστόπουλου, μετά από παραίνεση του Προέδρου της Βουλής…

Ας τα πάρουμε από την αρχή, ο κύριος Καμμένος υπό τον φόβο της ενδεχόμενης διάλυσης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το ξε-βόλεμα από την καρέκλα -και όσα προνόμια φέρνει μαζί της- του αρχηγού, σε ομιλία του στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα είχε καταγγείλει τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ότι απεργάζονται τη διάλυση των ΑΝΕΛ, προξενώντας την απορία του κ. Τσίπρα που λίγη ώρα μετά αποχώρησε. Επιπλέον, ανέφερε ότι η διάλυση των ΑΝΕΛ αποτελεί “αιτία πολέμου” και πως δε θα προλάβουν την…παρέλαση εάν αυτό πραγματοποιηθεί. Επιπλέον, αναφερόμενος στο περιστατικό με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Αριστείδη Φωκά, ο οποίος μετείχε ως εκπρόσωπος του κόμματος στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής που επρόκειτο να εγκρίνει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον ΑΣΕΠ, δήλωσε ότι εκείνος του είπε: «Θα πας επιδεικτικά και θα πιεις μια γκαζόζα στο καφενείο της Βουλής για να καταλάβουν τι σημαίνει “εγκαταλείπω τους ΑΝΕΛ” και μένω με τρεις υπουργούς». Τελικά, το νομοσχέδιο για τον ΑΣΕΠ δε ψηφίστηκε, γιατί έλειπε ο κ. Φωκάς, που ως δικαιολογία στην αίθουσα της Ολομέλειας αργότερα ανέφερε ότι «είχα πιει μια γκαζόζα στο κυλικείο και πήγα στην τουαλέτα. Έλειψα για δυο λεπτά». Ο Π. Καμμένος, δεν δίστασε επίσης να δηλώσει ότι: «ο Τσίπρας μας πούλησε 100 φορές, γι’ αυτό θα πίνουμε γκαζόζα στη Βουλή».

Πώς όμως θα επέλθει η διάλυση των Ανεξάρτητων Ελλήνων;

Το σενάριο αυτό προκύπτει από το ότι αν αποχωρήσει ο κ. Παπαχριστόπουλος και την έδρα πάρει ο Τέρενς Κουίκ (που έχει αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ) τότε το κόμμα μένει με πέντε βουλευτές. Ένας εξ αυτών, ο Αριστείδης Φωκάς όμως, έχει εκλεγεί με άλλο ψηφοδέλτιο, επομένως δε μπορεί να υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα, συμφώνα με τις ερμηνείες του κ. Καμμένου και τον υφιστάμενο κανονισμό της Βουλής. Συγκεκριμένα, το άρθρο 15 του κανονισμού της Βουλής για την συγκρότηση των κοινοβουλευτικών ομάδων αναφέρει στην παράγραφο 1 τα ακόλουθα:

  1. O ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός Βουλευτών για τη συγκρότηση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ορίζεται σε δέκα (10)
  2. O κατά την προηγούμενη παράγραφο ελάχιστος αριθμός Βουλευτών για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας περιορίζεται σε πέντε (5), αν το Κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν και στο οποίο εξακολουθούν να ανήκουν έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές από τις οποίες προήρθε η Βουλή, με συνδυασμούς στα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε ποσοστό τουλάχιστον τρία τοις εκατό (3%) του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων ολόκληρης της επικράτειας.
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός Επικρατείας, Δ. Τζανακόπουλος, έσπευσε να πει πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αλλαγή ως προς τον Κανονισμό της Βουλής, ώστε να μην διαλύονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες, πρόθεση που ερμηνεύεται σαν «δωράκι» ώστε να μην διαλυθούν οι ΑΝΕΛ. Ειδικότερα, ανέφερε: «Δεν είναι ηθικό η πολιτικά ορθό να διαλύονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων που στις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδο τους στο Κοινοβούλιο, παρά το ότι βουλευτές για λόγους συνείδησης ή άποψης μπορούν να αποχωρήσουν», χωρίς να προσδιορίσει αν αυτή η κίνηση αφορά τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Πάνω στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και αναφέροντας ότι: «Δεν θέλουμε να διαλύσουμε καμία κοινοβουλευτική ομάδα. Ούτε των ΑΝΕΛ, ούτε του Ποταμιού, ούτε των Κεντρώων. Και γι΄ αυτό το λόγο θα εισηγηθούμε και κάποιες τροποποιήσεις στον κανονισμό της Βουλής, ακριβώς για να διατηρούν αυτά τα κόμματα που εκλέχτηκαν στη Βουλή, έχουν μία αυτοδύναμη λαϊκή εντολή ως πολιτικά κόμματα και ως πολιτικοί αρχηγοί να μπορούν να συνεχίσουν περίπου όπως λειτουργούν σήμερα».

Οι δηλώσεις, καθώς και οι προθέσεις αυτές της κυβέρνησης προκάλεσαν κόντρα και δημιούργησαν περαιτέρω τριβή μεταξύ των κομμάτων. Για την ακρίβεια, η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο αυτό, κάνοντας λόγο για εξόφθαλμο εκβιασμό του Πάνου Καμμένου στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Σταμάτης Μαλέλης διερωτάται μέσα στα άλλα: «τι στοιχεία έχει ο κ. Καμμένος,  ώστε να “προφυλακιστεί” ο τέως υπουργός Eξωτερικών κ. Κοτζιάς», αναφερόμενος στην δήλωση του κ. Καμμένου, και πρόσθεσε ότι: «Οι μέχρι χθες σφιχταγκαλιασμένοι εταίροι αλληλοεκβιάζονται. Βουλιάζουν μέσα στη λάσπη που δημιούργησαν. Να φύγουν τώρα πριν καταστρέψουν την χώρα».

Την, 1η Φλεβάρη, ήταν η μέρα που ο κύριος Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ θα παραιτούνταν όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί. Το πρωί, λοιπόν, μιλώντας στον ΣΚΑΙ δήλωσε: «Θα παραιτηθώ εντός της ημέρας. Εγώ τον λόγο μου τον κρατάω. Απλώς θα καθυστερήσω λίγο να πάω στη Βουλή, γιατί χάλασε το αυτοκίνητό μου». Βέβαια, λίγο αργότερα βγαίνοντας από το γραφείο του Νίκου Βούτση, αποκάλυψε στους δημοσιογράφους πως η παραίτηση αναβάλλεται εκ νέου, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους: «Με παρακάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής -επειδή για να ισχύσει η Συνθήκη των Πρεσπών, πρέπει το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ να ψηφιστεί- αυτή η παραίτηση να πάρει μια παράταση τεσσάρων-πέντε ημερών. Έχω υποσχεθεί να υποβάλω παραίτηση σήμερα. Δεν πειράζει, τα προσωπικά μου είναι πιο κάτω από την ένταση που υπάρχει και νομίζω ότι μέσα στην προσεχή εβδομάδα, θα τελειώσει αυτή η ιστορία. Τη στιγμή που ο πρόεδρος με παρακάλεσε, αναβάλλω την παραίτηση για 4 με 5 ημέρες και παίρνω το χρέος της ανακολουθίας μου. Η αμαρτία μου θα είναι αυτές οι 4 με 5 ημέρες».

Εν κατακλείδι, βλέπουμε την Βουλή και τους κανονισμούς της να γίνονται έρμαια στα χέρια της κυβέρνησης, καθώς και τον Πρόεδρο της Βουλής να γίνεται “από μηχανής θεός” για την προστασία της εύθραυστης πλειοψηφίας πρωτίστως και ύστερα για τους Ανεξάρτητους Έλληνες και όποια Κ.Ο “πάρει η μπαλα”. Η χρονοτριβή στην παραίτηση του κ. Παπαχριστόπουλου εξυπηρετεί στο να γίνει τροποποίηση στον κανονισμό χωρίς να χάσει κανένα προνόμιο ο κύριος Καμμένος και εν συνεχεία να μείνει “ήσυχος” ο κ. Τσίπρας πως τα “μυστικά της διακυβέρνησής” του θα παραμείνουν θαμμένα για λίγο καιρό ακόμα. Θεωρώ ευτελές το γεγονός ότι τόσο φανερά λοιδορείται ο ελληνικός λαός και “μειώνεται” η αντιληπτική του ικανότητα.

Κατερίνα Κοντογιάννη

Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ευρισκόμενη στο 3ο έτος των σπουδών της και έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις τοπικού, εθνικού καθώς και διεθνούς βεληνεκούς.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.