16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

1η Φεβρουαρίου


Του Παντελή Ζηβόντση,

1865: Ο Αβραάμ Λίνκολν υπογράφει στη Βουλή των Αντιπροσώπων τη 13η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος  σύμφωνα με την οποία  καταργούνταν επίσημα η δουλεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η 13η τροπολογία, που φέρει την υπογραφή του Αβραάμ Λίνκολν, του αμερικανού προέδρου που από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του είχε θέσει ως στόχο την κατάργηση της δουλείας ανέφερε χαρακτηριστικά «Ούτε δουλεία, ούτε μη εθελοντικός καταναγκασμός, εκτός εάν πρόκειται για ποινή για έγκλημα για το οποίο ο ενδιαφερόμενος θα έχει καταδικασθεί νόμιμα, δεν θα υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε οποιαδήποτε περιοχή υπό τον έλεγχο τους.


1914: Επιδίδεται στην ελληνική κυβέρνηση η διακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων για τα νησιά του Αιγαίου και την Ήπειρο, βάσει της οποίας παραχωρούνται στην Ελλάδα τα κατεχόμενα από την Τουρκία νησιά του Αιγαίου, εκτός Ίμβρου, Τενέδου και Καστελόριζου.


1992 Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Ρώσος ομόλογός του Μπόρις Γιέλτσιν υπογράφουν τη Διακήρυξη του Καμπ Ντέιβιντ, με την οποία μπαίνει και επίσημα τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο.

 

Παντελής Ζηβόντσης

Γεννημένος στην πόλη των τεχνών, την Φλώρινα, το 1998. Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα προσομοιώσεων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. (Μ.Β.Ε, ΠΠΣΚ, M.U.N). Έχει αναλάβει το πόστο του υπεύθυνου προώθησης στο OffLine Post.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ