17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

31η Ιανουαρίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1914:  Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστρο-Ουγγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία) γνωστοποιούν στην ελληνική κυβέρνηση, πως είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν στην παραχώρηση, προς την Ελλάδα, και νομικώς, των νησιών του Αιγαίου, με την προϋπόθεση να αποσυρθούν οι ελληνικές δυνάμεις από τη Βόρεια Ήπειρο και τη νήσο Σάσωνα.    


1979: Η τρομοκρατική οργάνωση «Ιούνης ’78» δολοφονεί κατόπιν ενέδρας έξω από το σπίτι του, στον Άγιο Σώστη Νέας Σμύρνης, τον αστυνόμο της Γενικής Ασφάλειας Πέτρο Μπάμπαλη, 49 ετών, που κατηγορήθηκε για βασανισμούς πολιτών στη διάρκεια της δικτατορίας.


1985: Ολοκληρώνονται στο Ζάππειο Μέγαρο, οι εργασίες της Διάσκεψης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, γνωστή και ως «Πρωτοβουλία των 6». Συμμετείχαν οι Πρόεδροι της Αργεντινής Ραούλ Αλφονσίν, του Μεξικού Μιγκέλ Ντελαμαντρίτ και της Τανζανίας, Τζούλιους Νιερέρε, οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας, Ούλοφ Πάλμε, της Ινδίας Ρατζίβ Γκάντι (ο οποίος διαδέχθηκε την Ίντιρα Γκάντι, μετά τη δολοφονία της το 1984) και της Ελλάδας, Ανδρέας Παπανδρέου, καθώς και πολλές ακόμη προσωπικότητες.


1996: Κορυφώνεται και εκτονώνεται η «Κρίση των Ιμίων», με αμερικανική παρέμβαση «No ships, no troops, no flags». Τη φράση αυτή, διατύπωσε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Richard Holbrooke. Στις 01:40 φθάνει η πληροφορία, ότι Τούρκοι καταδρομείς επιχειρούν απόβαση στη Μικρή Ίμια και στις 04:30 το Πολεμικό Ναυτικό απογειώνει από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» το ελικόπτερο ΑΒ-212 (ΠΝ 21), το οποίο στις 04:50 ανέφερε, πως εντόπισε περί τους 10 Τούρκους καταδρομείς. Δίνεται εντολή να επιστρέψει και κατά τη διάρκεια της πτήσης μεταξύ των νήσων Πίτα και Καλόλιμνος ανέφερε βλάβη και χάθηκε από τα ελληνικά radar. Αποτέλεσμα ήταν το Πολεμικό Ναυτικό να χάσει το ελικόπτερο με το τριμελές πλήρωμά του, τους Χριστόδουλο Καραθανάση (Υποπλοίαρχος), Παναγιώτη Βλαχάκο (Υποπλοίαρχος) και Έκτωρα Γιαλοψό (Αρχικελευστής). Αργότερα, το τριμελές πλήρωμα του ελικοπτέρου, ανασύρθηκε νεκρό.

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ