20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

30η Ιανουαρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1882: Γεννιέται στο Χάιντ Παρκ της Νέας Υόρκης ο Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούσβελτ, Αμερικάνος πολιτικός του Δημοκρατικού Κόμματος και 32ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Καταγόταν από επιφανή οικογένεια με πολιτικό παρελθόν, με πιο γνωστό τον Θεόδωρο Ρούσβλετ, 26ο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Φραγκλίνος σπούδασε Νομική στα Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και της Κολούμπια. Το 1928 εκλέχθηκε κυβερνήτης της Νέας Υόρκης και στις προεδρικές εκλογές του 1932 νίκησε τον Ρεπουμπλικάνο Χέρμπερτ Χούβερ. Κατά τη διάρκεια της θητείες του αντιμετώπισε τη Μεγάλη Ύφεση που ταλαιπωρούσε την οικονομία από το 1929 με τις πολιτικές του New Deal, ενώ σταμάτησε και την Ποτοαπαγόρευση. Η ανάκαμψη της οικονομίας έφερε την επανεκλογή του στις εκλογές του 1936, ενώ το αξίωμα του Προέδρου έλαβε και μετά τις εκλογές του 1940 και του 1944, γεγονός που τον κατέστησε τον μόνο Πρόεδρο των ΗΠΑ με τόσες θητείες. Στα τελευταία του χρόνια, οδήγησε τις ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν πρόλαβε, ωστόσο, να δει την τελική συμμαχική νίκη που ήρθε με τη γερμανική παράδοση τον Μάιο του 1945, καθώς απεβίωσε τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Κατά γενική ομολογία θεωρείται από τους καλύτερους Αμερικανούς προέδρους.


1927: Γεννιέται στη Στοκχόλμη ο Σβεν Ούλοφ Γιοαχίμ Πάλμε, Σουηδός πολιτικός. Σπούδασε στη Νομική του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, όπου και άρχισε να ασχολείται με την πολιτική, φέροντας σοσιαλδημοκρατικές ιδέες. Από τον Οκτώβριο του 1969, όταν και διαδέχθηκε στην ηγεσία του Σουηδικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος τον Τάγκε Ερλάντερ, υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας μέχρι και τον Οκτώβριο του 1976, ενώ το ίδιο αξίωμα κατείχε επίσης από τον Οκτώβριο του 1982 έως και τον θάνατό του, τον Φεβρουάριο του 1986, όταν και δολοφονήθηκε από άγνωστο δράστη, καθώς επέστρεφε σπίτι του με τη σύζυγό του από τον κινηματογράφο. Πολλές του ιδέες και ρπάξεις συζητήθηκαν διεθνώς, μεταξύ αυτών και η δριμεία κριτική του κατά του Πολέμου του Βιετνάμ.


1933: Μετά και τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1932, ο αρχηγός του επικρατούντος Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανών Εργατών, Αδόλφος Χίτλερ, διορίζεται καγκελάριος της Γερμανίας από τον Πρόεδρο φον Χίντενμπουργκ, έχοντας την ανοιχτή στήριξη επιφανών βιομηχάνων και τραπεζικών της χώρας, καθώς και αυτή του προηγούμενου καγκελαρίου, Πάπεν. Έως τότε ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας του κόμματος των Ναζί με το Γερμανικό Εθνικό Λαϊκό Κόμμα.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ