16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

26η Ιανουαρίου

Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1699: Υπογράφεται η Συνθήκη του Κάρλοβιτς, στην πόλη Σρέμσκι Καρλόβτσι της Σερβίας. Βάσει αυτής της διεθνούς Συνθήκης Ειρήνης, για πρώτη φορά η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχώρησε εδάφη της στις χριστιανικές δυνάμεις. Τερματίστηκε έτσι ο Αυστροοθωμανικός πόλεμος (16831697), στον οποίο οι Οθωμανοί είχαν ηττηθεί. Η συνθήκη του Κάρλοβιτς είχε συνομολογηθεί κατόπιν της μεσολάβησης της Αγγλίας και της Ολλανδίας και υπογράφηκε μετά από ένα Συνέδριο, πληρεξούσιων αντιπροσώπων, διάρκειας δύο μηνών, όπου πραγματοποιήθηκαν 36 συνεδριάσεις από τις 17 Νοεμβρίου 1698 μέχρι τον Ιανουάριο 1699 ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στις συνασπισμένες δυνάμεις του Ιερού Συνασπισμού του 1684. Στον συνασπισμό αυτό υπήρχε μία ευρύτατη συμμαχία διαφόρων ευρωπαϊκών δυνάμεων, που περιελάμβανε την Αψβουργική Αυτοκρατορία, την Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία, τη Δημοκρατία της Βενετίας και την Ρωσική Αυτοκρατορία.


1880: Γεννιέται ο Αμερικανός Στρατάρχης (στρατηγός 5 αστέρων) Douglas MacArthur. Ήταν ο πιο διαφημισμένος αλλά και αντιφατικός στρατιωτικός των ΗΠΑ του 20ου αιώνα. Πρωταγωνίστησε στον πόλεμο του Ειρηνικού ενάντια στην Ιαπωνία, διατελώντας κατοχικός διοικητής και μεταρρυθμιστής της προς ένα μεταπολεμικό δημοκρατικό καθεστώς (1945-1950), ενώ τέλος ανέλαβε διοικητής των δυνάμεων του ΟΗΕ κατά τον Πόλεμο της Κορέας, πριν το τέλος του οποίου απαλλάχθηκε των καθηκόντων του, λόγω διαφωνιών με τον Χάρρυ Τρούμαν. Διετέλεσε, στο ενδιάμεσο, Στρατάρχης των Φιλιππίνων, υπήρξε ο νεώτερος Διοικητής της Αμερικανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ στο West Point και για μικρό διάστημα ενεπλάκη με την πολιτική, μη καταφέρνοντας να λάβει το χρίσμα του υποψήφιου αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικάνων αφού επελέγη από το κόμμα του προεδρικός υποψήφιος ο στρατηγός Αϊζενχάουερ, με αντιπρόεδρο τον γερουσιαστής της Καλιφόρνια, Ρίτσαρντ Νίξον.


1936: Στις τελευταίες εκλογές του Μεσοπολέμου, το ΚΚΕ κατάφερε να αυξήσει τη δυναμική του, έπειτα από την δημιουργία του εκλογικού σχηματισμού που είχε δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Αγροτικό Κόμμα και ανένταχτες προσωπικότητες του αριστερού χώρου. Ο συνασπισμός αυτός έφερε τον τίτλο «Παλλαϊκό Μέτωπο», και έλαβε 15 έδρες και 73.411 ψήφους. Η σχετική πλειοψηφία πήγε στο Κόμμα των Φιλελευθέρων με 126 έδρες, ενώ το Λαϊκό Κόμμα μετά και την διάσπαση του ’35, περιορίστηκε στις 72 έδρες.

 


1996: Εν μέσω της λεγόμενης Κρίσης των Ιμίων, με την αμφισβήτηση της ελληνικότητας των νησίδων από την Τουρκία, ο δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης ύψωσε την Ελληνική Σημαία στις βραχονησίδες Ίμια, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ