18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

25η Ιανουαρίου

Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

750: Γεννιέται ο εικονομάχος Βυζαντινός αυτοκράτορας Λέων Δ΄. Γνωστός ως Λέων Δ΄ ο Χάζαρος κυβέρνησε ως αυτοκράτορας από το 775780. Ήταν ο γιος του, επίσης, εικονομάχου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε’ και της πριγκίπισσας των Χαζάρων, Τσιτσέκα. Το 751, μόλις ενός έτους, στέφθηκε από τον πατέρα του συμβασιλεύς. Έλαβε ανατροφή του σε ένα εικονομαχικό περιβάλλον, παντρεύτηκε, ωστόσο, στα 770 την εικονόφιλη Ειρήνη την Αθηναία, από την οποία απέκτησε το διάδοχό του Κωνσταντίνο ΣΤ’. Το 776 ο Κωνσταντίνος στέφθηκε με τη σειρά του συμβασιλεύς ώστε να εξασφαλιστεί από τις βλέψεις των ετεροθαλών αδελφών του Λέοντος. Η πολιτική του Λέοντος σε σχέση με το ζήτημα των εικόνων ήταν αμφιλεγόμενη, καθώς από τη μία πρότεινε και στήριζε για τους μητροπολιτικούς θρόνους ηγούμενους μοναστηριών, αλλά από την άλλη πλευρά, διαπόμπευε εικονόφιλους αξιωματούχους του παλατιού.


1833: Άφιξη του βασιλιά Όθωνα στο Ναύπλιο. Λόγω της καχυποψίας της Αγγλίας απέναντι στον Καποδίστρια (θεωρούταν «ρωσόφιλος»), το 1830, κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους, η Αγγλία κατάφερε να μεταβάλλει το πολιτειακό καθεστώς σε συνεννόηση με τις «Προστάτιδες Δυνάμεις»  και την επιβολή μοναρχίας με τη μετατροπή του ελληνικού κράτους σε βασίλειο. Οι ίδιες δυνάμεις όρισαν, με τη Συνθήκη του Λονδίνου (1832) τον 17χρόνο, τότε, Όθωνα, βασιλιά της Ελλάδας. Στις 25 Ιανουαρίου 1833, σε ηλικία 17 ετών, ο Όθωνας αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο, από τη βρετανική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη», εν μέσω λαϊκών επευφημιών, συνοδευόμενος από τριμελή Αντιβασιλεία Βαυαρών, η οποία θα κυβερνούσε μέχρι να ενηλικιωθεί ο Όθωνας το 1835, οπότε και συμπλήρωνε το 20ο έτος της ηλικίας του. Επιπλέον, τον ακολούθησε πολυμελής βαυαρικός τακτικός στρατός (3.500 στρατιώτες), που βαθμιαία συμπληρώθηκε από «εθελοντές», στην πλειοψηφία τους Γερμανοί.


1945: Λήγει η μάχη των Αρδενών. Μάχη των Αρδενών ή Επιχείρηση Σκοπιά στον Ρήνο από τον γερμανικό στρατό, ήταν η τελευταία μεγάλης κλίμακας επίθεση του Γ΄ Ράιχ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ 16 Δεκεμβρίου 1944 και 25 Ιανουαρίου 1945, κατά μήκος των συνόρων του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, με στόχο την κατάληψη του ποταμού Μεύση και του λιμανιού της Αμβέρσας. Η επιχείρηση είχε διττό στόχο. Από την μία επεδίωκε να πετύχει την διακοπή του εφοδιασμού των Συμμαχικών Δυνάμεων και από την άλλη, είχε ως στόχευση σε πιθανό διαχωρισμό των αμερικανικών και των βρετανικών δυνάμεων, στο Δυτικό Μέτωπο.


2015: Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α κερδίζει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, με ποσοστό 36,34%, χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, παίρνοντας 149 έδρες. Γίνεται το πρώτο κόμμα του χώρου της Αριστεράς, που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας, σε συνεργασία με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η Ν.Δ. ήρθε δεύτερη με ποσοστό 27,81% με 76 έδρες.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ