17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΣτο κυνήγι του Καντέρ

Στο κυνήγι του Καντέρ


Του Βασίλη Χρίστογλου,

Έχουν περάσει σχεδόν δυόμιση χρόνια από την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Τουρκία. Από τότε η χώρα έχει αλλάξει πολύ. Διώξεις, συλλήψεις δημοσιογράφων, τραγουδιστών και απλών πολιτών. Είναι γνωστό κανείς δεν μπορεί να πιάσει στο στόμα του τον almighty (παντοδύναμο) Ερντογάν, εκτός από την αντιπολίτευση φυσικά ακόμα. Αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ο «Σουλτάνος» στοχοποίησε άμεσα τον Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν πάμπλουτο ιερέα και παλιό φίλο του και κατηγορώντας τον πως αυτός βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα, ξεκίνησε ένα ανελέητο κυνήγι μαγισσών στοχοποιώντας τους ακόλουθους του. Ένα κυνήγι που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες Τούρκους φυλακισμένους και χιλιάδες άλλους μετανάστες σε χώρες της Ευρώπης.

Από την πρώτη στιγμή υποστηρικτής του Φετουλάχ Γκιουλέν στάθηκε ο Ενές Καντέρ. Για όσους δεν τον γνωρίζον ο Καντέρ είναι ένας από τους πιο διάσημους μπασκετμπολίστες στη Τουρκία και ίσως ο καλύτερος σέντερ που έχει βγάλει η χώρα μετά τον Μεμέτ Οκούρ. Ο ίδιος με γραπτή του δήλωση υπογράφει ως Ενές Γκιουλέν, θέλοντας να εκφράσει τη στήριξη του αλλά κάνοντας έτσι και μια προοικονομία για την αποκλήρωση που θα έρθει αργότερα από την οικογένεια του. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γραφτεί πολλά. Σύμφωνα με τον Καντέρ η οικογένεια του αναγκάστηκε να τον αποκληρώσει μετά τη φυλάκιση του πατέρα του και υπό τον φόβο περισσότερων δεινών. Ο ίδιος πάντως δεν φάνηκε να πτοείται από τις απειλές για τη ζωή του. Δήλωσε πως ο αγώνας του για μια ελεύθερη Τουρκία από την τυραννία του Ερντογάν ξεκίνησε.

Από τότε πολλά έχουν συμβεί. Απόπειρα απαγωγής του στο Αζερμπαϊτζάν (αν και όχι επιβεβαιωμένη από διεθνή μέσα), ακύρωση του διαβατηρίου του στο Βουκουρέστι που έκανε ολόκληρη την μπασκετική κοινότητα του ΝΒΑ, γνωρίζοντας τον κίνδυνο που διέτρεχε για την ασφάλεια του, να δράσει γρήγορα ώστε να τον φέρει στις ΗΠΑ. Ο Ενές δεν σταμάτησε να κατακρίνει την κυβέρνηση και να επιτίθεται στον Ερντογάν χωρίς να λογαριάζει τις καταγγελίες για προσβολή στο πρόσωπο του προέδρου της Τουρκίας, καταγγελίες που έφεραν την καταδίκη του σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης.

Όλα αυτά μέχρι πριν από λίγες μέρες καθώς η Τουρκία προσπαθεί πλέον και επίσημα να φέρει τον 25χρονο μπασκετμπολίστα πίσω. Πως θα το κάνει αυτό όμως; Μέσω  Interpol! Εκεί δεν μπορεί να κάνει κάτι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που έχει «χρησιμοποίησει» τον Καντέρ εναντίον της Τουρκίας, καθώς δεν χρειάζεται η συναίνεση της και η υπογραφή της για την έκδοση του. Η Τουρκία λοιπόν προσπαθεί με την κατηγορία του τρομοκράτη να φέρει τον Καντέρ στην Άγκυρα, έχοντας τον πλέον, ως νούμερο ένα καταζητούμενο.

Γιατί όμως τέτοια μανία θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης; Η απάντηση είναι απλή: Φήμη. Ο Καντέρ είναι γνωστός για τις ακτιβιστικές του πράξεις, είχε ανοίξει και λογαριασμό για τα θύματα στο Μάτι και η ιστορία αυτή τον έχει κάνει έναν από τους πλέον γνωστούς αθλητές στο πλανήτη. Η επιρροή που ασκεί λοιπόν σε πολύ κόσμο στη Τουρκία είναι κάτι που δεν μπορεί να το αφήσει έτσι ο Ερντογάν γνωρίζοντας πως ακόμα και μετά από τόσες διώξεις υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι μέσα στη Τουρκία που υποστηρίζουν τον Γκιουλέν.

Ο Καντέρ θέλοντας και μη, γίνεται ένα πολιτικό πιόνι σε αυτό τον άτυπο πολιτικό πόλεμο μεταξύ Τουρκίας – ΗΠΑ. Οι επόμενες εβδομάδες θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτή την υπόθεση. Αν και είναι αμφίβολο κατά πόσον η Τουρκία θα καταφέρει να βρει έστω και το παραμικρό στοιχείο για να ενοχοποιήσει τον Καντέρ, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως τα δύσκολα μάλλον τώρα αρχίζουν για τον νεαρό σέντερ.

Βασίλης Χρίστογλου
Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα πολιτικών επιστημών στο ΑΠΘ. Ασχολείται με την αρθρογραφία από το 2016 και κυρίως με κοινωνικά και αθλητικά θέματα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ