12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

21η Ιανουαρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1790: Ο δρ Ζοζέφ Ινιάς Γκιγιοτέν προτείνει στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση τη χρήση της λαιμητόμου ως ανώδυνου μέσου και μέτρου ισότητας για την εκτέλεση της θανατικής ποινής.

1869: Γεννιέται στο Προκρόφσκογιε ο Γκριγκόρι Γιεφέμοβιτς Ρασπούτιν, Ρώσος μυστικιστής και σύμβουλος του τσάρου Νικολάου Β’. Κατά τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής του μυήθηκε στην αίρεση των Μαστιγουμένων και διαστρεβλώνοντας τα διδάγματά της, ανέπτυξε το δικό του δόγμα γύρω από τη σεξουαλική εξάντληση του ατόμου, ως μέσο θέωσης. Αργότερα έγινε διαβόητος για τις υποτιθέμενες θεραπευτικές του ιδιότητες, καθώς και τις περιπτύξεις της άκρατης σεξουαλικής του ζωής. Η σχέση του με το τσαρικό ζεύγος ξεκίνησε το 1905, όταν κατάφερε με τα γιατροσόφια του να θεραπεύσει τις αιμορραγίες του διαδόχου του θρόνου, και έπεισε τον Νικόλαο και την Αλεξάνδρα πως η ζωή του υιού τους ήταν εξαρτημένη από εκείνον. Η επιρροή του Ρασπούτιν στο τσαρικό ζεύγος αυξήθηκε με τον καιρό, το ίδιο και οι ακολασίες του. Στο απόγειο της επιρροής του στα ρωσικά πράγματα έφτασε το 1915, όταν έπεισε τον Νικόλαο να φύγει για το μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ο ίδιος παρέμεινε στη Μόσχα, ασκώντας, μέσω της τσαρίνας, εξουσία επί της ρωσικής επικράτειας, διορίζοντας και παύοντας κυβερνητικά στελέχη και αξιωματούχους του κράτους. Ο έκλυτος βίος του, βέβαια, ήταν αυτός που καθόρισε και το τέλος του. Οργανώθηκε εναντίον του συνωμοσία, από άτομα του τσαρικού κύκλου, η οποία μετά από έναν περιπετειώδη τρόπο, κατάφερε να τον δολοφονήσει στις 30 Δεκεμβρίου του 1916.

1878: Ο ελληνικός στρατός, αποτελούμενος από 24.000 πεζούς, 300 ιππείς και 4 πυροβολαρχίες, υπό τον αντιστράτηγο Σκαρλάτο Σούτσο, εισβάλλει άνευ κηρύξεως πολέμου στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία, για να προστατεύσει τους επαναστάτες Θεσσαλούς. Μέσα σε δύο ημέρες θα απελευθερώσει τα χωριά μέχρι τον Δομοκό.

1905: Γεννιέται στο Γκραβίγ της Νορμανδίας ο Κριστιάν Ντιόρ. Γάλλος σχεδιαστής υψηλής ραπτικής, με σπουδαία επιρροή στο χώρο της μόδας. Η σχεδιαστική του αντίληψη αντιπροσωπεύει την κλασσική κομψότητα και τονίζει τη θηλυκότητα. Εκτός από τις δημιουργίες υψηλής ραπτικής, ο Ντιόρ ασχολήθηκε με την παραγωγή ετοίμων ενδυμάτων και αξεσουάρ. Το 1947 λάνσαρε στην αγορά το πρώτο του άρωμα με το όνομα Miss Dior. Ο Κριστιάν Ντιόρ έφυγε ανεπάντεχα από τη ζωή στις 24 Οκτωμβρίου 1957, σε ηλικία 52 ετών. Έπαθε καρδιακή προσβολή την ώρα που χαλάρωνε σε σπα στο Μοντεκατίνι της Ιταλίας.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ