16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20η Ιανουαρίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1775: Γεννιέται, στη Λυών, ο Αντρέ-Μαρί Αμπέρ (André-Marie Ampère). Ήταν Γάλλος φυσικός και κύριος θεμελιωτής του ηλεκτρομαγνητισμού και της ηλεκτροδυναμικής. Αν και ασχολήθηκε με πολλά επιστημονικά θέματα, επικεντρώθηκε, κυρίως, στον ηλεκτρομαγνητισμό. Υπήρξε ο θεμελιωτής της άποψης, πως οι μαγνητικές δυνάμεις προκαλούνται από το κινούμενο και όχι από το ακίνητο ηλεκτρικό φορτίο. Εξήγησε το μαγνητισμό των υλικών. Προς τιμήν του πήρε το όνομα η μονάδα μέτρησης της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI) και στο σύστημα μονάδων MKSA και το όργανο, που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος λέγεται αμπερόμετρο. Η συνεισφορά τού στα μαθηματικά ήταν, ότι ασχολήθηκε με θέματα ολοκλήρωσηςδιαφορικών εξισώσεων και μερικών παραγώγων.


1906: Γεννιέται στην αριστοκρατική συνοικία της Μελαντίας στη Σμύρνη, ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Ήταν Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας και ένας από τους διασημότερους «κροίσους» του 20ου αιώνα. Το 1932 αγόρασε το πρώτο τού πλοίο, ενώ το 1956 αγόρασε από το ελληνικό Δημόσιο το προνόμιο εκμετάλλευσης των Ελληνικών Αεροπορικών Συγκοινωνιών ιδρύοντας την Ολυμπιακή Αεροπορία, η οποία μεταβιβάστηκε στο ελληνικό δημόσιο (4/8/1975).


2009: Ορκίζεται ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Αφρο-αμερικάνος Πρόεδρος της χώρας.


2010: Αρχίζει ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας η Δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, στο κέντρο της Αθήνας.

 

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ