17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤα λόγια δεν "ξεφεύγουν"...

Τα λόγια δεν “ξεφεύγουν”…


Του Θάνου Ι. Κουλουβάκη

Πριν από λίγο καιρό και όντας εντός του «εορταστικού πνεύματος», βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις δηλώσεις του κύριου Γιάννη Ζουγανέλη, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Τι Λέει» και απορήσαμε πραγματικά… τι λέει (;) Τουλάχιστον η δική μου λογική μού λέει ότι οι εν λόγω δηλώσεις όχι μόνο καλοπροαίρετες και κοντά στην πραγματικότητα δεν είναι, αλλά ελλοχεύουν κινδύνους και αποτελούν αν μη τι άλλο γενικεύσεις – χωρίς καμία απολύτως βάση.

Ας δούμε, εν τούτοις, μαζί και για ακόμη μία φορά τις δηλώσεις για τις οποίες κάνω λόγω. Θα αναφέρω, παρακάτω, ορισμένα από τα λόγια του κύριου Ζουγανέλη· θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο σύντομος μπορώ στις αναφορές μου προκειμένου να μην σας προκαλέσω θυμό – ακόμη και οργή – για τα όσα έχουν ειπωθεί.

Συνεπώς, αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – ότι «…ο Έλληνας μετανάστης δεν έχει καμία σχέση με τους μετανάστες που βλέπουμε εδώ πέρα και φιλοξενούμε εμείς. Καμία σχέση!». Πρώτα απ’ όλα, δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω πώς είναι δυνατόν ο Έλλην να υπερέχει σε όλα ρε παιδί μου. Ακόμα και όντας μετανάστης, είδες ένα πράμα (;) είναι ανώτερος. Πέραν από τους αστεϊσμούς μου, ωστόσο, τα λεγόμενα του κύριου Ζουγανέλη αποτελούν απλώς γενικεύσεις. Βάζει μέσα σε ένα τσουβάλι όλους τους μετανάστες (δεν μιλάει καν για μετανάστριες εν τω μεταξύ) και προβαίνει σε διαδικασίες σύγκρισης που – πραγματικά – δεν αντιλαμβάνομαι τη χρησιμότητά τους.

Δίχως να επαρκούν οι παραπάνω δηλώσεις, συνεχίζει λέγοντας «…να σε φιλοξενήσω, αλλά να μου πατήσεις το κεφάλι μέσα στο σπίτι μου; Όχι, δεν το θέλω. Πρέπει κάποια στιγμή να λέμε την αλήθεια.». Κι εγώ αναρωτιέμαι – εύλογα θεωρώ· σας έχει πατήσει κύριε Ζουγανέλη κάποιος μετανάστης ή κάποια μετανάστρια στο κεφάλι μέσα στο σπίτι σας; Αν συνέβη αυτό γιατί δεν καταγγείλατε το περιστατικό; Μα φυσικά δε συνέβη· μιλάμε υποθετικά να φανταστώ, έτσι;

Αυτές οι δηλώσεις που έγιναν μετά τη μήνυση που κατέθεσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών στο Ελσίνκι για ρατσιστικές δηλώσεις και θα καταγράψω παρακάτω, ήταν άστοχες – κατά την ταπεινή μου γνώμη. Ο Γιάννης Ζουγανέλης, μιλώντας στην εκπομπή «Μαζί σου» της Τατιάνας Σταφανίδου, αναφέρει «…πραγματικά δεν είχα καμία διάθεση να τσουβαλιάσω τα πάντα…». Μα αυτό είναι ξεκάθαρο, έτσι δεν είναι βρε παιδιά; Δεν έγινε σαφές από όλα τα παραπάνω πως ο εν λόγω κύριος δεν είχε καμία πρόθεση να τσουβαλιάσει και να στοχοποιήσει εν γένει;

Λοιπόν, για να ξεφύγουμε από τα πλαίσια των ρητορικών – καυστικών – ερωτήσεων και να αναλύσουμε εν γένει την στάση αυτή, πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τον τόπο και το χρόνο που ειπώθηκε ό,τι ειπώθηκε. Όντας σε μία κοινωνία που δεν διστάζει να ασκήσει ρατσισμό και να τον επικροτήσει ανά πάσα στιγμή, που φοβάται τα πάντα και τους πάντες, που προβαίνει σε γενικεύσεις διαρκώς· σε αυτήν την κοινωνία αυτές οι δηλώσεις κάνουν τα πράγματα μονάχα χειρότερα. Διότι πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι ενδέχεται να καπηλευτούν αυτές τις δηλώσεις, να τις χρησιμοποιήσουν, για να επιβάλουν τις θέσεις τους.

Επομένως, είναι ανάγκη να υφίσταται πολιτική ορθότητα σε όσα λέμε και να προσέχουμε πώς εκφραζόμαστε διότι σε μία κοινωνία που ο κοινωνικός – και μη – ρατσισμός αποτελεί μία υπαρκτή πραγματικότητα, εμείς είμαστε υπεύθυνοι και υπεύθυνες προκειμένου να μη διαιωνιστεί. Και όχι, δε μπορώ να δεχτώ ότι όλα αυτά «ξεφεύγουν» από το στόμα του οποιοδήποτε και της οποιασδήποτε έτσι απλά – ή ότι ο εκάστοτε άνθρωπος ήθελε να πει άλλα από αυτά που είπε. Θεωρώ, λοιπόν, ότι εμείς πρέπει να είμαστε αυτοί και αυτές που θα καταδικάσουμε αυτά τα φαινόμενα και δεν θα επιτρέψουμε στο ρατσισμό να υφίσταται.


Θάνος Κουλουβάκης

Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ