17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18η Ιανουαρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1689: Γεννιέται στην Μπρεντ ο Σαρλ Λουί ντε Σεκοντά, Βαρόνος της Μπρεντ και του Μοντεσκιέ, ευρέως γνωστός ως Μοντεσκιέ, Γάλλος συγγραφέας, φιλόσοφος και κύριος εκπρόσωπος του Διαφωτισμού. Αρχικά ασχολήθηκε με τις θετικές επιστήμες, ωστόσο το κύριο ενδιαφέρον του έπεσε αργότερα στις ανθρωπιστικές σπουδές, με αποτέλεσμα την παραγωγή σημαντικού συγγραφικού έργου, με το Πνέυμα των Νόμων να ξεχωρίζει. Η φιλελεύθερη σκέψη του Μοντεσκιέ χαρακτήρισε τον Διαφωτισμό. Ιδιαίτερης σημασίας για το μέλλον των κοινωνιών και των πολιτευμάτων υπήρξε η διατύπωσή του περί της διάκρισης των εξουσιών σε νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική, βασικό συστατικό του πολιτεύματος των σύγχρονων δημοκρατιών. Απεβίωσε στις 10 Φεβρουαρίου του 1755 στο Παρίσι.

1871: Ο Γουλιέλμος Α’ ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Γερμανικής Αυτοκρατορίας στην Αίθουσα των Κατόπτρων των Ανακτόρων των Βερσαλλιών, σε μία επίδειξη δύναμης των νικητών του Γαλλοπρωσικού Πολέμου, Γερμανών. Ο Γουλιέλμος ήταν αρχικά διστακτικός ως προς την αποδοχή του τίτλου του, καθώς θεωρούσε πως κάτι τέτοιο ίσως υποδαύλιζε τον τίτλο του βασιλέα της Πρωσίας. Ωστόσο, μετά και τις πιέσεις του Όττο φον Μπίσμαρκ τον αποδέχτηκε και ανέλαβε αυτοκράτορας της, ενοποιημένης, πλέον, Γερμανίας.

1915: Γεννιέται στα Τρίκαλα ο Βασίλης Τσιτσάνης, Έλληνας μουσικός και συνθέτης. Παρά το αρχικό του ενδιαφέρον να σπουδάσει στη Νομική Αθηνών, ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με τη μουσική και ιδιαίτερα με το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι. Συνέθεσε και ηχογράφησε δικά του τραγούδια και συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του τομέα του, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Στέλιος Περπινιάδης και εξελίχθηκε σε πρωτοπόρο του είδους του. Απεβίωσε στο Λονδίνο, την ημέρα των γενεθλίων του, το 1984.

1919: Αρχίζει η Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Βερσαλλιών στο Παρίσι. Η σύνοδος αυτή συγκλήθηκε από τις νικήτριες δυνάμεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου για να διευθετηθούν τα ζητήματα που θα απασχολούσαν τον μεταπολεμικό κόσμο, όπως η σύναψη συνθηκών ειρήνης μεταξύ των εμπόλεμων κρατών, το μέλλον των ηττημένων αυτοκρατοριών και η σύσταση του διεθνούς οργανισμού συνεννόησης των κρατών, της Κοινωνίας των Εθνών.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ