20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤο μεγαλύτερο shutdown στην ιστορία των ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Donald...

Το μεγαλύτερο shutdown στην ιστορία των ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Donald Trump


Του Πελοπίδα Κουλούρη,

Aπό τις 00:00 (07:00 ώρα Ελλάδος) της 12ης Ιανουαρίου, επισήμως οι ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο Shutdown, στην ιστορία τους. Θεωρείται το μεγαλύτερο shutdown στην αμερικανική ιστορία, ξεπερνώντας τις 21 ημέρες, που είχε διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας μέρους του ομοσπονδιακού κράτους επί των ημερών του Μπιλ Κλίντον στην προεδρία, το 1995-1996.

Η λέξη shutdown στα ελληνικά σημαίνει: βάζω λουκέτο, διακόπτω τη λειτουργία, κατεβάζω ρολά, κλείνω.

Από το 1976 έως σήμερα, αυτή είναι 18η φορά, όπου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναστέλλει τη λειτουργία της. Το δε κόστος του νέου shutdown, υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 2 δισ. δολάρια. Το shutdown αφορά μερική διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών διανύει την τρίτη εβδομάδα της κι αφορά το 25% των υπηρεσιών που λειτουργούν χρηματοδοτούμενες από τα ομοσπονδιακά κονδύλια. Από τη στιγμή, λοιπόν, που δεν εγκρίνεται ο προϋπολογισμός από το Κογκρέσο, κυρίως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς την πλειοψηφία των εδρών την έχουν οι Δημοκρατικοί, δε μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν αυτές οι υπηρεσίες, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής τους. Έτσι, είτε θα εργάζονται χωρίς να πληρώνονται είτε θα λάβουν υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών. Αφορμή για αυτό το shutdown υπήρξε η διαφωνία μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου για τα κονδύλια ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ζητάει ο Trump για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, δηλώνοντας, μάλιστα, πως αν δεν συμπεριληφθεί το ποσό αυτό, δε θα υπογράψει τον προϋπολογισμό ακόμα και αν ψηφιστεί από το Κογκρέσο.

Το έργο της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ακόμα πιο δύσκολο, καθώς από τις ενδιάμεσες εκλογές (midterm elections) της 6ης Νοεμβρίου 2018, οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ως εκ τούτου η ψήφιση του προϋπολογισμού θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη. Μάλιστα, σε κοινή δήλωσή τους (25/12), τα δύο ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ (επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία) και η Νάνσι Πελόσι (Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τις 4 Ιανουαρίου) δήλωσαν, πως είναι δύσκολη η εξεύρεση λύσης για τη μερική αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και πως ο Trump επηρεάζεται από τους συντηρητικούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η δήλωσή τους ήταν η εξής: «Όσο ο πρόεδρος καθοδηγείται από την ‘House Freedom Caucus’ (ομάδα συντηρητικών βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, όπου συμμετέχουν υποστηρικτές του Τραμπ στο Κογκρέσο), είναι δύσκολο να δούμε πως μπορούμε να βρούμε μια λύση, η οποία θα περάσει και από την Βουλή και από την Γερουσία για να δοθεί ένα τέλος στο shutdown του Τραμπ».  Μάλιστα, οι Δημοκρατικοί, κατέχοντας την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αψηφώντας τόσο τον Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο D. Trump όσο και τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου ενέκριναν σχέδια νόμου, που θεωρητικά, επιτρέπουν να τερματιστεί το shutdown.

Αξίζει να δούμε ενδεικτικά ποιοι τομείς επηρεάζονται περισσότερο και ποιοι λιγότερο από το νέο, αυτό, shutdown. Αρχικά, οικονομικά θα επηρεαστούν περί τους 800.000 εργαζόμενους, οι οποίοι δεν βρίσκονται σε «κρίσιμες θέσεις» και βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών. Οι στρατιωτικοί παραμένουν σε υπηρεσία, αλλά αν η κατάσταση επεκταθεί και μέσα στο Φεβρουάριο, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα λάβουν ούτε αυτοί τον μισθό τους. Όσον αφορά τις φορολογικές δηλώσεις, αν και η πλειονότητα των εφοριακών θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, η συμπλήρωση των δηλώσεων από τους φορολογούμενους θα συνεχιστεί κανονικά, ωστόσο οι εκκαθαρίσεις και οι επιστροφές φόρων θα καθυστερήσουν. Μάλιστα, η Nάνσι Πελόσι, ανακοίνωσε, πως η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει σχέδια νόμου, προκειμένου να λειτουργήσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες και να μην καθυστερήσουν, περαιτέρω, οι εκκαθαρίσεις και οι επιστροφές φόρων στους πολίτες. Επίσης, από το shutdown επηρεάζονται και οι πτήσεις, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κλιμάκωσαν επίσης τις πιέσεις τους την Πέμπτη 10/1, όταν μαζί με άλλους εργαζόμενους του κλάδου, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι η ασφάλεια των πτήσεων πάσχει, ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, το προσωπικό ελέγχου αποσκευών, αλλά και οι τεχνικοί και οι επιθεωρητές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) έχουν είτε τεθεί σε διαθεσιμότητα ή αναγκαστεί να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται.

Ο Trump, μετά την επίσκεψή του, την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου, στο Μακάλεν του Τέξας, προειδοποίησε λέγοντας, ότι έχει κάθε δικαίωμα να κηρύξει τις περιοχές αυτές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βυθίζοντας – για άγνωστο πόσο ακόμη – τη χώρα στο shutdown. Τέλος, Ο Αμερικανός πρόεδρος ταξίδεψε έως τα σύνορα με το Μεξικό κατά την 20η ημέρα του shutdown, για να «στείλει» το μήνυμα, πως θέλει, ναι μεν, να εργαστεί με το Κογκρέσο πάνω σε μία λύση, που θα τερματίσει τη μερική παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, αλλά την ίδια στιγμή επανέλαβε, πως η λύση είναι μία: το τείχος, που προτείνει ο ίδιος. Ακυρώνοντας, πλήρως, τους νομικούς οι οποίοι αμφισβητούν κατά πόσον έχει τη δικαιοδοσία να κηρύξει κατάσταση έκτακτη στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Τραμπ απείλησε ότι, αν και δεν το έχει κάνει ακόμη, «σχεδόν σίγουρα» θα το κάνει εφόσον δεν ευδοκιμήσει ο διάλογος με τους Δημοκρατικούς. Τι σημαίνει όμως κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν προκειμένω ή τι θα συμβεί στο αισιόδοξο σενάριο, που Trump και Κογκρέσο καταλήξουν σε μία συμφωνία;

Εάν ο Τραμπ κάνει χρήση των προεδρικών εξουσιών του, μπορεί να παρακάμψει το Κογκρέσο και να εξασφαλίσει εν τέλει το κονδύλι για το τείχος από κεφάλαια του Στρατού. Αυτό μάλιστα, είναι ένα σενάριο, το οποίο αναπαρήγαγαν την Παρασκευή (11/1) τα αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με το BBC, οι επικριτές του θα επικαλεστούν κατάχρηση της εξουσίας του και θα τον καλέσουν να ενημερώσει το Κογρέσο, ποιες ακριβώς εξουσίες επικαλείται. Στη συνέχεια, το Κογκρέσο, ενδεχομένως, να επιχειρήσει να ακυρώσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με ψηφοφορία τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας ωστόσο, για να επικυρωθεί η ανάκληση είναι απαραίτητη η υπογραφή του Αμερικανού προέδρου.

Καθώς το shutdown παρατείνεται, εξίσου δύσκολο θα είναι και για τον Τραμπ να κρατήσει ενωμένους τους Ρεπουμπλικάνους. Ήδη τρεις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές τάσσονται με τους Δημοκρατικούς, καλώντας την κυβέρνηση να ανοίξει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, έστω και αν δεν εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για το τείχος. Επίσης, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί, που μέχρι τώρα παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, θα αναζητήσουν με κάθε τρόπο μία διέξοδο. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν αποκλείεται να καταλήξουν, τελικά, τα δύο κόμματα, σε μία χρηματοδότηση για την ασφάλεια των συνόρων, κάτι, στο οποίο συμφωνούν και οι δύο πλευρές, όπου, όμως, δε θα περιλαμβάνεται ρητά το κονδύλι για το τείχος, που έχει υποσχεθεί ο Trump. Υπάρχει, όμως και ένα τρίτο σενάριο, το οποίο είναι εφιαλτικό τόσο για τους Αμερικανούς πολίτες όσο και για τους χιλιάδες ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, που ζημιώνονται άμεσα από το shutdown· παράταση της κατάστασης αυτής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για ένα τμήμα της αμερικανικής οικονομίας.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ