20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16η Ιανουαρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

27 π.Χ.: Η Σύγκλητος της Ρώμης χρίζει τον Οκταβιανό πρώτο πολίτη (princeps), γεγονός που εγκαινιάζει την πρώτη περίοδο της αυτοκρατορικής εποχής της Ρώμης, το Πριγκιπάτο, η οποία και θα διαρκέσει μέχρι την κρίση του 3ου μ.Χ. αιώνα, κατά την οποία το πολίτευμα θα εξελιχθεί σε Δεσποτάτο (Dominatum).  Ταυτόχρονα, τον ονομάζει Αύγουστο (Augustus=σεβαστός) και του παραχωρεί αυξημένες εξουσίες (imperium).

1707: Πράξεις της Ένωσης του 1707. Το κοινοβούλιο του Βασιλείου της Σκωτίας επικυρώνει με 110 ψήφους υπέρ έναντι 69 κατά τη Συνθήκη της Ένωσης του Βασιλείου της Σκωτίας και του Βασιλείου της Αγγλίας σε ένα κοινό βασίλειο, τη Μεγάλη Βρετανία. Ακολούθησε ο σχηματισμός του ενιαίου Κοινοβουλίου της Μεγάλης Βρετανίας με έδρα το Παλάτι του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο.

1920: Αρχίζει με την έγκριση του νόμου Βόλστιντ η Ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ. Προβλεπόταν η απαγόρευση με συνταγματική πρόνοια της παρασκευής, διακίνησης, εισαγωγής, εξαγωγής και πώλησης αλκοολούχων ποτών. Το κίνημα υπέρ του μέτρου αυτού είχε αρχίσει ήδη από τον 19ο αιώνα, με πηγή διάφορες προτεσταντικές θρησκευτικές οργανώσεις. Κατά τη διάρκεια της Ποτοαπαγόρευσης, η μαύρη αγορά άνθισε, οι συμμορίες αποκόμισαν μεγάλα κέρδη και η διαφθορά των αρχών γιγαντώθηκε. Το κράτος έχανε όλο και περισσότερα έσοδα κάθε χρόνο από τους φόρους επί του αλκοόλ και η εγκληματικότητα αυξήθηκε. Οι παραπάνω συνέπειες είχαν ως αποτέλεσμα τη μεταστροφή της κοινής γνώμης. Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ συμπεριέλαβε την άρση του μέτρου στο πολιτικό του πρόγραμμα για τις εκλογές του 1932 και ένα χρόνο αργότερα το μέτρο ακυρώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του κράτους των ΗΠΑ με την 21η Τροποποίηση του Συντάγματος.

1992: Το Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο) που είχε συσταθεί για την εκδίκαση του σκανδάλου Κοσκωτά και Τράπεζας Κρήτης. Οι 13 αρεοπαγίτες και πρόεδροι εφετών που συνεδρίαζαν στον Άρειο Πάγο, με ψήφους 7 προς 6, κήρυξαν τον Ανδρέα Πανανδρέου αθώο και καταδίκασαν τον Δημήτρη Τσοβόλα σε ποινή 2 ετών και 6 μηνών, καθώς και σε τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Ο Γεώργιος Πέτσος έλαβε δεκάμηνη φυλάκιση και διετή στέρηση πολιτικών δικαωμάτων.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ