16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

12η Ιανουαρίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1848: Στο Παλέρμο πραγματοποιείται εξέγερση εναντίον της κυριαρχίας των Βουρβόνων στο Βασίλειο των Δύο Σικελιών. Η αστικοδημοκρατική εξέγερση αυτή εξέγερση, αποτέλεσε προοίμιο του γενικότερου επαναστατικού κύματος, που με επίκεντρο την Γαλλία τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.


1873: Γεννιέται ο Σπύρος Λούης. ‘Ήταν Έλληνας μαραθωνοδρόμος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, στην Αθήνα. Γεννήθηκε στο Μαρούσι από φτωχή αγροτική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν νερουλάς τότε που ακόμη δεν υπήρχε κεντρική ύδρευση και ο Σπύρος τον βοηθούσε κουβαλώντας το νερό. Σήμερα, στη Λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος του Αμαρουσίου, υπάρχει ένα μπρούτζινο άγαλμα του Σπύρου Λούη απεικονίζοντάς τον να τρέχει κρατώντας κλαδί ελιάς.


1913: Ο Ρώσος επαναστάτης Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, ένας από τους εκδότες της εφημερίδας «Πράβντα», σε επιστολή του προς το περιοδικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υπογράφει για πρώτη φορά ως «Στάλιν» (ατσάλινος άνθρωπος).


2007: Η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτα στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας, στην Αθήνα. Από την έκρηξη, δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, ενώ προκλήθηκαν, μόνο μικρές υλικές ζημιές στον υαλοπίνακα της πρόσοψης και στην οροφή, ενώ η ρουκέτα απέτυχε να χτυπήσει τον διακοσμητικό θυρεό της αμερικανικής πρεσβείας.

 

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ