16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Αρχική#Overcome#Overcome, πράξη πρώτη: Σύσταση

#Overcome, πράξη πρώτη: Σύσταση


Του Γεωργίου-Ερμή Μπουγιούρη, 

«Άμες δε γ΄εσόμεθα πολλώ κάρονες».

Αυτό έλεγαν, στην αρχαία Σπάρτη, οι νεαροί Σπαρτιάτες στους γηραιότερούς τους. Η ελεύθερη σύγχρονη μετάφραση θα ‘ταν περίπου: «Και εμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροι [από εσάς]».

Πρόκειται για κάτι σαν υπόσχεση των νεότερων προς τους παλιότερους, ότι τα δικά τους κατορθώματα θα επισκίαζαν τα παλαιότερα.

Αυτή η υπόσχεση έχει γίνει πλέον πρόκληση για κάθε γενιά να καταφέρει να είναι αντάξια, κι εν συνεχεία καλύτερη, απ’την προηγούμενη.

Εν έτει 2019, η κατάσταση δε φαίνεται να είναι έτσι. Η σημερινή νεολαία, ονομαζόμενη κι ως millennials, δεν χρήζει αντιμετώπισης αντίστοιχης με μια γενιά που εμπνέει σεβασμό. Για πολλούς κι διάφορους λόγους, άλλους γνωστούς κι άλλους όχι, η σημερινή νεολαία έχει χαρακτηρισθεί από πολλούς ως μια γενιά φυγόπονη, άεργη κι ασόβαρη. Θεωρείται μια γενιά, η οποία τα είχε όλα έτοιμα κι δε χρειάστηκε να ιδρώσει για τίποτα απ’ όσα απέκτησε.

Μπορεί κάνεις να εντοπίσει αυτήν την αντιμετώπιση είτε σε τυχαίες συζητήσεις με μεγαλύτερους είτε, πολύ εύκολα, στο διαδίκτυο. Κάθε λίγους μήνες βγαίνει κάποια νέα έρευνα, η οποία «επιβεβαιώνει» αυτήν την τοποθέτηση. Το πιο απλό που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να πληκτρολογήσει σε κάποια μηχανή αναζήτησης τις λέξεις «νέοι» κι «Ελλάδα». Αμέσως θα εμφανιστούν πορίσματα ερευνών όπως: «Οι νέοι στην Ελλάδα θεωρούν πιο σημαντικό το δίπλωμα αυτοκινήτου στα 17 από την ψήφο», «Γιατί οι νέοι στην Ελλάδα αργούν να φύγουν από το πατρικό τους», «Οι νέοι στην Ελλάδα σπουδάζουν, γιατί δε βρίσκουν δουλειά» κλπ.

Είναι ωστόσο η νέα γενιά μια τέτοια γενιά ή μήπως πρόκειται για μια γενιά, η οποία είναι έτοιμη να κάνει την υπέρβαση του ορίου των δυνατοτήτων της και να τηρήσει την προαναφερθείσα υπόσχεση;

Στα πλαίσια αυτού του ερωτήματος το OffLine Post συστήνει το hashtag της χρονιάς του που θα σημαδέψει το 2019, το #Overcome.

Το #Overcome σηματοδοτεί την αρχή της αναζήτησής μας για την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα. Αυτή η αναζήτηση θα «εντοπίσει» και θα μοιραστεί σαράντα ιστορίες νέων Ελλήνων που, παρά τις αντίξοες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές κι πολιτικές συνθήκες των ημερών, διαλέγουν και καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα όρια των δυνατοτήτων τους και να προοδεύουν στον τομέα τους.

Την ιδεολογία αυτήν απαρτίζουν όλοι οι νέοι που πληρούν τα παραπάνω. Κάποιος που ενσαρκώνει το πνεύμα του #Overcome μπορεί να ‘ναι οποιοσδήποτε.

Ίσως ένας ταλαιπωρημένος νέος, που αναγκάζεται να εργάζεται σε δύο δουλειές για να ζήσει, αποφοιτεί με άριστα απ’την σχολή του, μια απόφοιτη που, ενώ έχει την επιλογή να διαφύγει στο εξωτερικό, διαλέγει να ανοίξει την εταιρεία της στην Ελλάδα και να διαπρέψει ή ένας νέος που, απογοητευμένος απ’την πολιτική κατάσταση, διαλέγει να μη μείνει παρατηρητής στα τεκταινόμενα, αλλά να ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά. Μπορεί να ‘ναι μία ομοφυλόφιλη που, παρόλο των αυστηρών προτύπων κι στερεοτύπων, μιλάει ανοιχτά για την σεξουαλικότητά της διεκδικώντας ίσα δικαιώματα, μία νέα που καινοτομεί στον κλάδο της πάρα εκείνους που την θέλουν να κάνει πίσω, λόγω του φύλου της, ένας νέος διαλέγει να αμφισβητεί την αλήθεια που του δίδεται κι ξεκινάει την δική του αναζήτηση προς την αλήθεια, αποβάλλοντας τη μισαλλοδοξία και την αδιαφορία.

Το #Overcome έχεις ως σκοπό να αναδείξει αυτές τις προσπάθειες και να δείξει στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία πως οι νέοι διψούν για καινοτομία, πρόοδο και πνευματική, οικονομική, πολιτική, πολιτισμική και κοινωνική ανάπτυξη.

Το #Overcome είναι μια κίνηση νέων για τους νέους.


Γεώργιος-Ερμής Μπουγιούρης

Γεννήθηκε το 1998 στο Ρέθυμνο, Κρήτης. Είναι προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Αττικής του Think Tank ΚΕΑΣΜ και Γενικός Γραμματέας της νεολαίας Rotary Αθηνών. Επίσης ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό και τον εθελοντισμό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ