19.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΕλληνική Εξωτερική ΠολιτικήΗ τουρκική προκλητικότητα δεν σταματάει

Η τουρκική προκλητικότητα δεν σταματάει


Της Μαρίας-Λίζας Καλλονιάτη,

Η προκλητικότητα της Τουρκίας ως προς την Ελλάδα δεν έχει σταματημό. Δεν φτάνουν μόνο οι δηλώσεις των δύο υπουργών της κυβέρνησης, του Υπουργού Αμύνης, Χουλουσί Ακάρ, περί γαλάζιας πατρίδας και του Υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, περί προειδοποίησης προς την χώρα μας για να μην προβεί σε λάθος, το οποίο  θα προκαλέσει την Τουρκία. Αλλά και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε μια επιθετική ρητορική ως προς την χώρα μας.

Για μια ακόμα φορά ο Ερντογάν επέλεξε να προκαλέσει με τον πιο άσχημο διπλωματικό τρόπο την Ελλάδα και να δημιουργήσει ρήγματα στα θεμέλια της επί χρόνιας προβληματικής ελληνοτουρκικής σχέσης και φιλίας. Στην ανακοίνωση των υποψηφίων του κόμματος του για τις δημοτικές εκλογές της 31 Μαρτίου  στη Σμύρνη, ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις «μαύρες μέρες της κατοχής της Σμύρνης», απήγγειλε τους στίχους ενός λαϊκού άσματος που εξυμνεί την σφαγή των Ελλήνων και γίνεται αναφορά του καψίματος της Σμύρνης ενώ παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα στον λαό του για «νέο πέταγμα των Ελλήνων στη θάλασσα». «Όμορφη Σμύρνη, δεν φεύγει ο καπνός. Την ημέρα στην φαντασία μου, το βράδυ στη σκέψη μου. Η αλεπού δεν μπορεί να μπει στο κρεβάτι του λιονταριού. Ο τιποτένιος Έλληνας δεν θα τα καταφέρει. Θα ρίξω τους Έλληνες στη θάλασσα», αυτοί είναι οι στίχοι του παραδοσιακού τραγουδιού του εθνικιστή δημιουργού του, Μουχαρέμ Ερτάς, τους οποίους εκφώνησε ο Ερντογάν στην προεκλογική του εκστρατεία με βασικότερο σκοπό του να εξυψώσει το εθνικιστικό αίσθημα των ψηφοφόρων του, παραλληλίζοντας τα αντίπαλα κόμματα με τους αιώνιους εχθρούς τους, τους Έλληνες. 

Όπως είναι φυσικό αυτή η επιθετική προκλητικότητα του Ερντογάν για προεκλογικές σκοπιμότητες δεν πέρασε απαρατήρητη από τους δύο μεγάλους πολιτικούς άνδρες και εκπροσώπους της χώρας μας, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, και τον Πρωθυπουργό μας, κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή τον εορτασμό των Θεοφανίων, προέβη στο να ευχηθεί το Φως της Χριστιανοσύνης να φωτίσει τον ελληνικό λαό και το έθνος ώστε, με βάση την αθάνατη ιστορική μας κληρονομιά, να χτίσουμε όλοι μαζί και υπό όρους αρραγούς ενότητας το μέλλον που μας αναλογεί. Επίσης, να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας θέματα και δίκαια υπηρετώντας φυσικά τις αρχές της σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού της δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και της δικαιοσύνης. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η οποία μέσα από την τελική της ενοποίηση και ολοκλήρωση θα καταφέρει να επιτύχει την πρόοδο των λαών της αλλά και τον πλανητικό της ρόλο. Τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα ειρήνης και δημιουργίας, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει και οι δύο πλευρές να σέβονται τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ιστορίας και του διεθνούς δικαίου, διότι μόνο μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου μπορεί να επιτευχθεί η ειρηνική συνύπαρξη. Κλείνοντας έκανε εμφανές ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ζήσει ειρηνικά με βάση την αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και εάν σε περίπτωση δεν επιθυμεί κάποιος  να ακολουθήσει τις επιταγές του μπορεί η ίδια να του το επιβάλλει με κάθε φιλικό διπλωματικό τρόπο. 

Εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ο Πρωθυπουργός μας κ. Τσίπρας απάντησε με το πιο διπλωματικό τρόπο στην τουρκική προκλητική, η οποία έφερε στην μνήμη των Ελλήνων τις αιματηρές και μαύρες μέρες του 1922. Πρώτα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία αποτελεί πυλώνας σταθερότητας μέσω της άσκησης της εξωτερικής της πολιτικής, η οποία βασίζεται στον διάλογο και στην αλληλεγγύη. Σε αντίθεση με την Τουρκία, η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που απειλεί αλλά, όπως είναι φυσικό, οι ένοπλες δυνάμεις της είναι σε πλήρη ετοιμότητα για οποιαδήποτε απειλή ως προς την νόμιμη εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Επίσης δήλωσε με εμφατικό τρόπο ότι οι κραυγές και η επιθετική ρητορική δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος αλλά αντιθέτως είναι δείγμα αδυναμίας. Τόνισε ότι παρά τις διάφορές και τις προστριβές  στο εσωτερικό της χώρας μας, ο ελληνικός λαός θα ενωθεί για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας του και ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, οι οποίες θα υπερασπιστούν την ειρήνη και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Σε αντίθεση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος εκφώνησε στοίχους λαϊκού άσματος, το οποίο εξυμνεί τον πόλεμο και την καταστροφή, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε με στίχους από ποίημα του Μπέρτολντ Μπρεχτ που υμνεί την ειρήνη. Σε δήλωση του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος σε όλους τους ανθρώπους και στις δυο ακτές του Αιγαίου, απήγγειλε στοίχους ενός ποιητή που ύμνησε την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη χειραφέτηση, του Μπέρτολντ Μπρεχτ. Τέλος, απεύθυνε μήνυμα σε όλους εκείνους που γνωρίζουν την ιστορία, στο διάβα της οποίας βρέθηκαν οι δύο λαοί σε στιγμές συγκρούσεων, δράματος αλλά και ειρήνης. 

Αυτή η τούρκικη προκλητικότητα δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη διότι έρχεται λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία. Η επίσκεψη αυτή δεν θα μπορέσει, όπως είναι φυσικό, να οδηγήσει σε λύση προβλημάτων ή σε εξουδετέρωση των χρόνιων απειλών, αλλά αποσκοπεί στο να εκτιμηθεί ότι είναι αναγκαία αυτή η συνάντηση προκειμένου να αποκατασταθεί ένα στοιχειώδες επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών, ώστε να μπορεί να  λειτουργήσει ως ένας μηχανισμός εκτόνωσης των εντάσεων με σκοπό να αποφευχθούν τα θερμά επεισόδια.

Μαρία-Λίζα Καλλονιάτη
Γεννημένη το 1995 και μεγαλωμένη στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, στο κλάδο των Διεθνών Σχέσεων. Λόγω της αγάπης της για αυτό τον τομέα αρθρογραφεί για τα διεθνή θέματα στο Offline Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ