19.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜισθοί στην Ελλάδα: Τεράστια μείωση στα χρόνια της κρίσης, από τους χαμηλότερους...

Μισθοί στην Ελλάδα: Τεράστια μείωση στα χρόνια της κρίσης, από τους χαμηλότερους παγκοσμίως ο κατώτατος


Του Δημήτρη Χαμπαίου,

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες πολίτες είδαν μία μεγάλη διαφορά στο πορτοφόλι τους. Είναι αυτονόητο πως κάτι τέτοιο θα ήταν δεδομένο με την κρίση να χτυπάει κυρίως τη μεσαία τάξη και τους ήδη χαμηλόμισθους. Όπως και σε άλλα κράτη με αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα, έτσι και στην μνημονικακή Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης οι μισθοί πάγωσαν και ακολούθησε μία σταθερή μείωση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το 2008, ο κατώτατος μισθός υπέστη μία μείωση της τάξης του 19,5%, ενώ οι μεσαία αμειβόμενοι την περίοδο 2009-2014 υπέστησαν την μεγαλύτερη μείωση κατά 28%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε άλλες χώρες με σκληρές πολιτικές λιτότητας, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Βουλγαρία ναι μεν οι μισθοί πάγωσαν, αλλά μετά το πέρας του παγώματος ο κατώτατος μισθός σημείωσε αύξηση σε αντίθεση με την χώρα μας. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, στην Ισπανία ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 1,3%, στην Ιρλανδία 5,2% και στην Πορτογαλία 14,9% την περίοδο 2008-2016.

Για να προλάβω τυχόν ερωτήσεις, είναι άκρως σημαντικό να αναφέρουμε ότι το χρέος των παραπάνω χωρών είναι επίσης σημαντικό με την Ισπανία να έχει δημόσιο χρέος γύρω στο 98,3% του ΑΕΠ της το 2017, η Ιρλανδία 68% του ΑΕΠ της, η Πορτογαλία με την μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις εποπτευόμενες χώρες στον κατώτατο μισθό έχει δημόσιο χρέος 125,7% του ΑΕΠ της και η Ελλάδα που μετρά και τις μεγαλύτερες μειώσεις στα χρόνια της κρίσης έχει δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ 178,6%.

Η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας το 2017 έδειξε παγωμένους τους μισθούς στην Ελλάδα προσθέτοντας μία ακόμη θλιβερή πρωτιά. Την ίδια στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 1,8%.Στην Ελλάδα, ο ονομαστικός ακαθάριστος μισθός το 2017 έφτανε στα 1346 ευρώ, αυξημένος μόλις κατά 2 ευρώ σε σχέση με το 2016 και έναντι των 1.406 ευρώ το 2013.

Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι την περίοδο 2008-2017 ο μισθός υποχώρησε σταδιακά 3,1%. Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, Guy Ryder ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία 20 χρόνια ο μέσος πραγματικός μισθός έχει σχεδόν τριπλασιαστεί στις αναπτυσσόμενες χώρες του G20, ενώ στις ανεπτυγμένες έχει αυξηθεί μόλις 9%.

Εν κατακλείδι, όπως μπορούμε να διακρίνουμε με βάση τα στοιχεία που παραθέσαμε, η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο για να φτάσει σε επίπεδο μισθών, ανάλογο με την διεθνή δυναμική. Το σίγουρο είναι ότι η οικονομική πολιτική της χώρας πρέπει και είναι αναγκαίο να λειτουργεί με γνώμονα την στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και της μεσαίας τάξης που έχουν χτυπηθεί από την κρίση και έχουν δοκιμαστεί περισσότερο από τον καθένα.


Δημήτρης Χαμπαίος
Ο Δημήτρης Χαμπαίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998.Είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.Λατρεύει την Ιστορία,ενώ σε θέματα Πολιτικής η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που του κεντρίζει το ενδιαφέρον.Είναι γνώστης της Αγγλικής και της Γερμανικής γλώσσας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ