23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

8η Ιανουαρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1918: Διάγγελμα των 14 σημείων του προέδρου των ΗΠΑ, Γούντροου Ουίλσον. Εκφωνείται ραδιοφωνικά το περίφημο διάγγελμα των 14 σημείων, ένα σύνολο προτάσεων βασισμένων σε αρχές δικαίου, τις οποίες ο Ουίλσον πρόκρινε για τον κόσμο μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα 14 σημεία εκπονήθηκαν χάρη στις εργασίες μιας πολυμελούς εξεταστικής επιτροπής (Επιτροπή Έντουαρντ Χάουζ), αποτελούμενης από έγκριτους ιστορικούς, νομικούς και άλλους επιστήμονες της εποχής. Αυτοί υπέβαλαν την έκθεση, σύμφωνα με την οποία διαμορφώθηκαν οι προτάσεις του Ουίλσον για την ειρήνη. Οι προτάσεις αυτές έγιναν αντικείμενο τόσο θετικών, όσο και αρνητικών κριτικών από τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής και τον αμερικανικό πολιτικό χώρο.


1935: Γεννιέται στο Τιούπελο της πολιτείας Μισισίπι, ο Έλβις Ααρών Πρίσλεϊ γνωστός και ως «Βασιλιάς» (The King). Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός, μία εμβληματική προσωπικότητα του ροκ-εντ-ρολ που κατόρθωσε με την επιβλητική του φωνή, αλλά και με τη χαρισματική σκηνική του παρουσία να πυροδοτήσει την επανάσταση που προκάλεσε αυτή η μουσική. Η καριέρα του απογειώθηκε με το τραγούδι «I Forgot To Remember To Forget»,  το οποίο ανέβηκε στο νούμερο 1 του πίνακα επιτυχιών της κάντρι μουσικής. Σύντομα, ο Έλβις έγινε ο βασιλιάς του ροκ-εντ-ρολ και το ίνδαλμα της αμερικανικής νεολαίας. Οι πρωτοφανείς για την εποχή ρυθμοί του, το ύφος του, το χτένισμά του, ο αισθησιασμός των κινήσεών του αποτελούσαν πρόκληση για τα συντηρητικά μεσοαστικά στρώματα, αλλά ενθουσίαζαν τη νεολαία. Ο Έλβις με τον καιρό άρχισε να καταρρέει από τα προσωπικά του προβλήματα, το άγχος της ηλικίας και την εξάρτησή του από τα ναρκωτικά. Πέθανε ξαφνικά στις 16 Αυγούστου 1977 στην Graceland, το ανάκτορό του στο Μέμφις.


1942: Γεννιέται στην Οξφόρδη ο Στίβεν Γουίλιαμ Χόκινγκ, Βρετανός κοσμολόγος, φυσικομαθηματικός και θεωρητικός φυσικός. Σπούδασε στο Κολέγιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς και στο Trinity Hall. Στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διετέλεσε και μεταπτυχιακός φοιτητής, καθώς και υποψήφιος διδάκτορας. Υπήρξε καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (1979-2009) και ασχολήθηκε με την εκλαϊκευμένη επιστήμη, με τη γενική θεωρία της σχετικότητας και την ακτινοβολία των μαύρων τρυπών, ενώ προσπάθησε να εξηγήσει την κοσμολογία του σύμφωνα με ένα πάντρεμα της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Έπασχε από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση και απεβίωσε τον Μάρτιο του 2018.


1991: Υπόθεση Τεμπονέρα. Δολοφονείται ο καθηγητής μαθηματικών του 3ου Λυκείου Πάτρας, Νίκος Τεμπονέρας. Ο καθηγητής βρισκόταν εντός του εκπαιδευτικού ιδρύματος που δίδασκε, συμμετέχοντας στην κατάληψη του σχολείου από μαθητές, οι οποίοι ενεργούσαν στο πλαίσιο της γενικευμένης διαμαρτυρίας μέσω καταλήψεων, εναντίον της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Το πρωί της 8ης Ιανουαρίου, μέλη της ΟΝΝΕΔ επιχείρησαν την ανακατάληψη του 3ου Γυμνασίου-Λυκείου και κατά τη διάρκεια της συμπλοκής που ακολούθησε, ο Τεμπονέρας έχασε τη ζωή του από χτύπημα σιδερολοστού στο κεφάλι. Ως αποτέλεσμα, ο τότε Υπουργός Παιδείας, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του και ο αντικαταστάτης του, Γιώργος Σουφλιάς ανακοίνωσε την απόσυρση των μέτρων που είχαν προαναγγελθεί. Για τη δολοφονία κατηγορήθηκαν ο Ιωάννης Καλαμπόκας, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαϊας και δημοτικός σύμβουλος και ο Αλέκος Μαραγκός, μέλος της τοπικής ΟΝΝΕΔ. Ο Μαραγκός απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες, ενώ ο Καλαμπόκας καταδικάστηκε πρωτοδίκως (1993) σε ισόβια για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, ενώ σε δεύτερο βαθμό (1994), του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και η ποινή του μετετράπη σε 17 έτη και τρεις μήνες κάθειρξης. Με νέα επιμέτρηση, η ποινή του μειώθηκε στα 16 έτη και 9 μήνες, χρονικό διάστημα εκ του οποίου εξέτισε τα 3/5, καθώς αφέθηκε ελεύθερος στις 02/02/1998.

 

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ