19.4 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

7η Ιανουαρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1919: Οι πρώτες δυνάμεις του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Κριμαία, φτάνουν στην Οδησσό. Μετά από παρότρυνση του Γάλλου πρωθυπουργού, Ζορζ Κλεμανσό, ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε εγκρίνει την αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο πλευρό εκείνων της Ανταντ, που μετά και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πλέον πολεμούσαν εναντίον των Μπολσεβίκων στον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο. Για λογαριασμό της Ελλάδας, στην περιοχή έσπευσε το Α’ Σώμα Στρατού, υπό τον στρατηγό Κωνσταντίνο Νίδερ, ο οποίος είχε υπό τις διαταγές του 23.551 άνδρες, μεταξύ των οποίων και πρόσωπα που μελλοντικά διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ελληνική πολιτική, όπως οι αντισυνταγματάρχες Νικόλαος Πλαστήρας και Γεώργιος Κονδύλης. Οι ελληνικές δυνάμεις εντάχθηκαν στην Α’ Συμμαχική Ομάδα Μεραρχιών και διακρίθηκαν στα πεδία των μαχών. Οι ελληνικές μονάδες, μετά την απόσυρση των συμμαχικών στρατευμάτων από την ευρύτερη περιοχή, επέστρεψαν σε ελληνικό έδαφος στα μέσα του Απριλίου του 1919, έχοντας απολέσει 398 νεκρούς και 657 τραυματίες.


1934: Γεννιέται στον Άγιο Αντώνιο Λευκωσίας ο Ευστάθιος (Τάσσος) Παπαδόπουλος, Ελληνοκύπριος νομικός και πολιτικός. Σπούδασε νομικά στο King’s College στο Λονδίνο και συγκατοικώντας μαζί με 4 άλλους μελλοντικούς Ελληνοκύπριους πολιτικούς, ίδρυσε την Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων. Αφού επέστρεψε στην Κύπρο, άσκησε τη δικηγορία και ταυτόχρονα συμμετείχε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, της οποίας διετέλεσε τομεάρχης Λευκωσίας και γενικός υπεύθυνος της πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ, ΠΕΚΑ. Στην πολιτική του δράση περιλαμβάνονται θητείες επί των υπουργείων Εργασίας, Γεωργίας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας. Το 1969 ίδρυσε με τον Γλαύκο Κληρίδη το Ενιαίο Κόμμα και το 1970 εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής. Το 1976 υπήρξε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και το 1980 ίδρυσε την Ένωση Κέντρου, επικεφαλής της οποίας κατήλθε στις εκλογές του 1981. Τα μεγάλα βήματά του έκανε ως βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, βουλευτής του οποίου εξελέγη το 1991, το 1996 και το 2001. Τον Φεβρουάριο του 2003 εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επί των ημερών του στο αξίωμα, η Κύπρος προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο ίδιος συνέβαλε τα μάλα με διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, στην καταψήφιση του Σχεδίου Ανάν στο σχετικό δημοψήφισμα, του Απρίλιο του 2004. Τον Φεβρουάριο του 2008 δεν επανεξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους απεβίωσε, έχοντας χάσει τη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα.


2015: Τρομοκρατικό χτύπημα στη γαλλική σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα Charlie Hebdo. Στις 11:30 τοπική ώρα, δύο δράστες αδελφικής συγγένειας οπλισμένοι με τυφέκια, υποπολυβόλα, πιστόλια και άλλα όπλα επιτέθηκαν στα γραφεία της εφημερίδας στο Παρίσι, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας 11. Το κίνητρο της επίθεσης ήταν η απεικόνιση του Μωάμεθ σε ένα σατιρικό σκίτσο της εφημερίδας. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Αλ-Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου. Οι δράστες εντοπίστηκαν αργότερα από τη γαλλική αστυνομία και έπεσαν νεκροί από τα πυρά της.

 

 

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ