23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤζόι Κέννεντυ: από μηχανής θεός για τους δημοκρατικούς

Τζόι Κέννεντυ: από μηχανής θεός για τους δημοκρατικούς


Της Κατερίνας Κοντογιάννη,

Ένα όνομα, μία ιστορία στην πολιτική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Την οικογένεια Κένεντι θα μπορούσαμε με ευκολία να την χαρακτηρίσουμε ως την “Βασιλική Οικογένεια” της Αμερικής, καθώς οτιδήποτε τους αφορούσε γινόταν πρώτη είδηση -και ακόμα γίνεται- από τα ερωτικά σκάνδαλα και τις δολοφονίες μέχρι την γνωστή “Κατάρα των Κέννεντυ” και τις αυτοκτονίες. Ένα νέο άτομο ήρθε να ταράξει την υπάρχουσα πολιτική σκηνή των ΗΠΑ για ακόμη μια φορά ονόματι Τζόι Κέννεντυ.

Ο Τζόσεφ Πάτρικ Κέννεντυ (Joseph Patrick Kennedy III) είναι ένας Αμερικάνος δικηγόρος απόφοιτος του Χάρβαρντ και μέλος της βουλής των Αντιπροσώπων από το 2012. Ο Κένεντι είναι εγγονός του Ρόμπερτ Φ. “Μπόμπι” Κέννεντυ και ανιψιός του τέως δολοφονημένου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζόν Φ. Κέννεντυ. Ο Τζόι Κέννεντυ είναι μία εξαιρετική περίπτωση για τους δημοκρατικούς αν συλλογιστούμε την έλλειψη που έχουν από νέους και άφθαρτους πολιτικούς σε μια τόσο πολωμένη περίοδο. Βέβαια, ο ίδιος στα πλαίσια συνέντευξής, όταν είχε ερωτηθεί αν θα κατέβει στις εκλογές για να αναλάβει το “τιμόνι” των Η.Π.Α είχε δηλώσει ότι ναι μεν τον ενδιαφέρει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά “αυτό πρέπει να γίνει τη σωστή στιγμή, τόσο για εμένα όσο και για την οικογένειά μου“. Αναφερόμενη στην επιφυλακτικότητα του Τζόι η Mary Anne Marsh (σύμβουλος των Δημοκρατικών στη Μασαχουσέτη) δήλωσε “Νομίζω ότι ο Τζόι θέλει να παίξει το παιχνίδι της αντοχής και αυτό είναι καλό για τον ίδιο. Ακόμη και αν η πολιτική κινείται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς, εκείνος μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για τον εαυτό του εκεί που άλλοι δεν μπορούν“.

Ας αναφερθούμε όμως στο πως ο Κέννεντυ βρέθηκε στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, καθώς και κάποιες πολιτικές του επιδιώξεις. Ο Τζόι Κέννεντυ βρέθηκε στο στόχαστρο των δημοκρατικών και γενικότερα των Αμερικάνων μετά από δηλώσεις του εναντίον της πολιτικής του Τράμπ για το Obamacare καθώς και την άκρως συγκινητική παρέμβασή του μετά τα αιματηρά γεγονότα του Σάρλοτσβιλ. Οι δηλώσεις του έχουν γίνει viral με 16 εκατομμύρια views και χιλιάδες θετικά μηνύματα στήριξης προς το πρόσωπό του. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Doug Rubin (σύμβουλο στρατηγικής του Κέννεντυ και υπεύθυνο της καμπάνιας του για τη Βουλή των Αντιπροσώπων) ο Τζόι έχει συνειδητά επιλέξει να κρατά σκυμμένο το κεφάλι, να κάνει τη σκληρή δουλειά και να ενημερώνεται σοβαρά για τα πολιτικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα. Με βάση την επίσημη ιστοσελίδα των Κέννεντυ, ο Τζόι σε εθνικό επίπεδο είναι ένας θερμός υποστηρικτής της κοινωνικής δικαιοσύνης φέρνοντας στο προσκήνιο ζητήματα όπως τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ισότητα στους μισθούς μεταξύ των φύλων, καθώς και θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Ο Τζόι άλλωστε έδειξε ακόμα και από νεαρή ηλικία το ανθρωπιστικό του πρόσωπο συμμετέχοντας ενεργά σε ειρηνευτικά σώματα, καθώς και παρέχοντας αμισθί νομική βοήθεια, μέσω του πανεπιστημίου σε ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα. Μέσα στα σχέδιά του, επίσης, είναι η στήριξη της Αμερικανικής βιομηχανίας, ανάπτυξη του καπιταλισμού και η παροχή νομικής βοήθειας στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Βάσει των προηγουμένων, θα ήταν σώφρον να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως ο Τζόι Κέννεντυ πρόκειται για μια εξαιρετική περίπτωση πολιτικού -τολμώ να πω και ηγέτη- που δυστυχώς ή ευτυχώς, ανάλογα την οπτική του καθενός- τον ακολουθεί ένα “βαρύ” όνομα με “βαριά” πολιτική ιστορία. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι εκλογές του 2020 πλησιάζουν απειλητικά και δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους για τους δημοκρατικούς. Ο Τζόι Κέννεντυ, δεν είναι ένας πολιτικός που τάζει άλλα αντίθετα, κάνει λίγες δηλώσεις και αφήνει τα έργα του ή θα αφήσει τα έργα του να αποδείξουν την πολιτική του ικανότητα. Πάντως, θα δείξει το κοντινό μέλλον αν τελικά αυτός ο νέος-καθώς βρίσκεται μόλις στα τέλη της 3ης δεκαετίας της ζωής του- και πολύ “παθιασμένος“, όπως φαίνεται, πολιτικός συνεχίσει να τραβάει τους Αμερικανούς προς το μέρος του όπως έκανε με τεράστια επιτυχία με τις λίγες δηλώσεις του και με την ανάδειξη του ανθρώπινου προσώπου του, όπως ακριβώς έκανε και ο θείος του.


Κατερίνα Κοντογιάννη

Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ευρισκόμενη στο 3ο έτος των σπουδών της και έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις τοπικού, εθνικού καθώς και διεθνούς βεληνεκούς.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.