12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΝέα ρεκόρ και καινοτομίες για το Netflix με το κλείσιμο του 2018

Νέα ρεκόρ και καινοτομίες για το Netflix με το κλείσιμο του 2018


Του Μάριου Μώρου,

Με την πιο προβεβλημένη ταινία σε παραγωγή του Netflix έκλεισε το 2018 η ομώνυμη εταιρεία. Στην πρώτη εβδομάδα αποκλειστικής κυκλοφορίας της, η ταινία Bird Box, επηρεασμένη από το δυστοπικό βιβλίο του Josh Malerman, προβλήθηκε από 45.037.125 λογαριασμούς, όπως και δήλωσε ο επίσημος λογαριασμός του Netflix στο Twitter.

Παρά τις αποκαρδιωτικές κριτικές που έλαβε η μεγάλη αυτή παραγωγή (με 52/100 μέσο όρο συνολικών κριτικών στο Metacritic), η ασυναγώνιστη ερμηνεία της Sandra Bullock, μαζί με την πληθώρα από “memes”, που κατέκλυσαν το Twitter και το Instagram για μέρες εκτόξευσαν το Bird Box σε προβολές.

Με κάθε του βήμα, το Netflix αρνείται κατηγορηματικά τη στασιμότητα και συνεχώς εξελίσσεται, όχι μόνο σε κέρδος, αλλά και στις ιδέες του. Λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα της προαναφερθείσας ταινίας, κυκλόφορησε η πολυαναμενόμενη διαδραστική ταινία του Netflix, Black Mirror: Bandersnatch. Το ανθολογικό σύμπαν της πολυβραβευμένης σειράς Black Mirror ήρθε να εμπλουτίσει το Bandersnatch, δίνοντας στους θεατές την επιλογή να αποφασίσουν για τις κινήσεις του πρωταγωνιστή και, εμμέσως, την εξέλιξη της πλοκής. Άλλοτε πιο σημαντικές, άλλοτε πιο επουσιώδεις, οι επιλογές που παρουσίαζονται σταδιακά στους θεατές οδηγούν σε διαφορετικές σκηνές και σε ενα διαφορετικό τέλος για την ταινία.

Η φόρμουλα της διαδραστικής αφήγησης στην τηλεόραση (παραδοσιακή και ψηφιακή) έχει δοκιμαστεί ξανά στο παρελθόν, σε μικρότερη, βέβαια, έκταση. Με τη μεγάλη αυτή πρωτοβουλά, το Netflix διεισδύει ακόμα περαιτέρω στη κινηματογραφική βιομηχανία, και η επισκεψημότητα και οι υποψηφιότητες βραβείων αναμένονται να αυξηθούν, ένα μεγάλο βήμα για μία διαδικτυακή streaming-πλατφόρμα.

Μπορεί οι μέχρι τώρα κριτικές να έχουν αποδοκιμάσει την τελευταία προσθήκη στον κατάλογο του Black Mirror για την πλοκή της, κάτι που, όμως, δεν αναιρεί την σημασία αυτού του πρώτου μεγάλου βήματος στο χώρο της διαδραστικότητας.

Στις 31 Ιανουαρίου, την τελευταία μέρα του χρόνου, κυκλοφόρησε στο Netflix η ταινία για την πιο πρόσφατη περιοδεία της Taylor Swift, reputation, που έσπασε τεράστια ρεκόρ στο χώρο των συναυλιών παγκοσμίως. Η παραγωγή αυτή είναι από τις πρώτες μεγάλες συνεργασίες τραγουδιστών και Netflix, καθώς ήδη προβλέπεται το 2019 να κυκλοφορήσει η Beyonce το επόμενό της οπτικοακουστικό πρότζεκτ αποκλειστικά στο Netflix.

Το 2018 έκλεισε θριαμβευτικά για την πλατφόρμα αυτή, και το 2019 έπεται να ξεπεράσει τον ήδη ψήλο πήχη που έχει τεθεί.

Μάριος Μώρος

Γεννήθηκε το 1998 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη και σπουδάζει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Δραστηριοποιείται εθελοντικά σε πολιτιστικά και μη δρώμενα. Όντας στη σφαίρα αυτή, αρθρογραφεί για τα πολιτισμικά και έχει διατελέσει αρχισυντάκτης στο τμήμα του Ελεύθερου για το OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ