12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

29η Δεκεμβρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1874: Παλινόρθωση των Βουρβόνων. Μετά από το πραξικόπημα του στρατηγού Μαρτίνεθ Κάμπος και την κατάλυση της Πρώτης Ισπανικής Δημοκρατίας, το πολίτευμα περιέρχεται σε καθεστώς συνταγματικής μοναρχίας, με βασιλιά τον Αλφόνσο ΙΒ’. Οι εσωτερικές πολιτικές κρίσεις και οι στρατιωτικές αποτυχίες τις Ισπανίας κατά τα επόμενα χρόνια θα οδηγήσουν το καθεστώς της Παλινόρθωσης στην παρακμή και στις 14 Απριλίου του 1931 θα εγκαινιαστεί η περίοδος της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας.


1809: Γεννιέται στο Λίβερπουλ ο Γουίλιαμ Γκλάντστοουν, Άγγλος πολιτικός και διπλωμάτης. Αν και στην αρχή της πολιτικής του καριέρας υπήρξε στέλεχος των Τόρηδων, έμεινε γνωστός ως αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος, που διετέλεσε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου 4 φορές (1868-1874, 1880-1885, 1886, 1892-1894). Ο Γκλάντστοουν ήταν γνωστός φιλέλληνας, εταίρος της Φιλικής Εταιρείας, συνέδεσε το όνομά του με την προσάρτηση των νησιών του Ιονίου στην Ελλάδα, ενώ ήταν ευνοϊκός και ως προς τους Κύπριους και την ενσωμάτωσή τους στον ελληνικό εθνικό κορμό. Πέθανε το 1898, όντας ένας εκ των εμβληματικότερων πολιτικών μορφών της Βρετανικής Αυτοκρατορίας κατά τον 19ο αιώνα.


1890: Σφαγή του Πληγωμένου Γονάτου. Λαμβάνει χώρα στη Νότια Ντακότα η τελευταία μεγάλη ένοπλη σύρραξη μεταξύ Ινδιάνων και του τακτικού στρατού των ΗΠΑ. Ένας σημαντικός αριθμός Ινδιάνων Λακότα Σίου είχε συγκεντρωθεί στο Ρυάκι του Πληγωμένου Γονάτου για τελετουργικούς σκοπούς. Ωστόσο, οι Αμερικανοί παρερμήνευσαν τη συγκέντρωση ως απόπειρα εξέγερσης και κύκλωσαν με το 7ο Σύνταγμα Ιππικού έναν από τους καταυλισμούς των Ινδιάνων, ζητώντας τους να παραδώσουν τα όπλα τους. Η σύγκρουση ξεκίνησε από ανθρώπινο λάθος, όταν το όπλο ενός φύλαρχου ονόματι Μαύρο Κογιότ εκπυρσοκρότησε και προκάλεσε γενικευμένη ανταλλαγή πυρών. Οι στρατιώτες των ΗΠΑ γάζωσαν τον καταυλισμό με τα ορεινά ταχυβόλα Hotchkiss που διέθεταν. Όταν τα όπλα σίγησαν, 146 Σίου είχαν πέσει νεκροί (84 άντρες, 44 γυναίκες και 18 παιδιά), ενώ τον συνολικό αριθμό των θυμάτων συμπλήρωσαν 25 νεκροί στρατιώτες των ΗΠΑ.


1953: Η Ελλάδα υιοθετεί ως μονάδα μέτρησης μάζας το κιλό αντί της οκάς και ως μονάδα μέτρησης μήκους το μέτρο αντί του πήχη.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ