20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣυριακές εξελίξεις

Συριακές εξελίξεις


Του Ανδρέα Παπαϊωσήφ,

Ραγδαίες διαφαίνονται να εκτυλίσσονται οι εξελίξεις στο μείζονος σημασίας ζήτημα του Συριακού μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Δια στόματος πλανητάρχη ανακοινώθηκε η απόσυρση των Αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα Συριακά εδάφη, παρά την αντίθεση στελεχών του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, η οποία οδήγησε στην παραίτηση του Υπουργού Άμυνας Τζίμ Μάτις.

Ο Πρόεδρος Τράμπ χαρακτηριστικά δήλωσε πως «Νομίζω ότι πολύς κόσμος θα αρχίσει να έρχεται προς τον δικό μου τρόπο σκέψης. Είναι καιρός για εμάς να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το κεφάλι μας».

Παρά την ανακοίνωση της αποχώρησης τον στρατευμάτων, δήλωσε επίσης πως η αμερικανική δύναμη στο Ιράκ θα παραμείνει ως έχει και στο ενδεχόμενο που οι Η.Π.Α θα πρέπει να εμπλακούν εκ νέου στην Συρία, θα το πράξουν μέσω των εκεί βάσεων τους.

Όμως, υπάρχουν και εξαιρετικής σημασίας δηλώσεις – κινήσεις άλλων δρώντων του Συριακού ζητήματος. Έπειτα των αμερικανικών δηλώσεων, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φάνηκε αρκετά επιθετικός, λέγοντας πως είναι πιθανό να γίνουν από τον τουρκικό στρατό επιχειρήσεις στην συριακή πόλη Μανμπίτζ, με σκοπό την εκκαθάριση – απομάκρυνση από τα τουρκο-συριακά σύνορα της «τρομοκρατικής οργάνωσης» YPG.

Ταυτόχρονα, η στρατιωτική ηγεσία του YPG κάλεσε επίσημα στο Μανμπίτζ τiς Συριακές Δυνάμεις του Προέδρου Άσαντ με την εξής ανακοίνωση «Καλούμε τη συριακή κυβέρνηση στην οποία ανήκουμε… να στείλει ένοπλες δυνάμεις, να καταλάβει και να προστατεύσει τις θέσεις στη Μανμπίτζ από τις τουρκικές απειλές». Όπως ήταν φυσικό και λογικό, το κουρδικό κάλεσμα δεν έμεινε ανεκπλήρωτο από την συριακή πλευρά, οπού μετά από ένα μακρύ διάστημα, συριακά στρατεύματα μπήκαν σε πολλές περιοχές της πόλης.

Συνέχεια των γεγονότων αυτών ήταν οι εκ νέου δηλώσεις από Τουρκικής πλευράς λέγοντας πως, «Υπό τις παρούσες συνθήκες, στηρίζουμε ακόμη την ακεραιότητα του συριακού εδάφους. Αυτές οι περιοχές ανήκουν στη Συρία. Μόλις οι τρομοκρατικές οργανώσεις αποχωρήσουν από την περιοχή, δεν θα έχουμε καμία δουλειά εκεί».

Είναι δεδομένο λοιπόν, είτε αρέσει σε κάποιον/α είτε όχι, πως η αμερικανική παρουσία στην περιοχή προωθούσε την σταθερότητα και την μείωση των εντάσεων μεταξύ των δρώντων (εκτός φυσικά του «Ισλαμικού Κρατους»). Μια σταθερότητα, που, μόνο στο άκουσμα των δηλώσεων Τραμπ, κλονίστηκε και έδωσε από την μια πλευρά πάτημα στην Τουρκία να αυξήσει τα στρατιωτικά «θέλω» της στην περιοχή, και από την άλλη πλευρά τους Κούρδους του YPG να ζητήσουν την «στρατιωτική προστασία» της Συρίας ενάντια στην τουρκική απειλή.

Ως εκ τούτων, θα σχολίαζα πως το να απομακρύνουν οι ΗΠΑ τις, έστω και μικρές, δυνάμεις τους από την περιοχή, θα έφερνε περαιτέρω αποσταθεροποίηση όχι μόνο στις «κουρδικές περιοχές», αλλά και στο σύνολο του Συριακού Κράτους.

Ο λόγος που αναφέρομαι σε αυτό είναι διττός.

Πρώτον, θεωρώ δεδομένο πως με την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, η Τουρκία θα μπορέσει πλέον ανενόχλητη, ως ένα σημείο, να χτυπήσει με σκληρό τρόπο τους Κούρδους, οι οποίοι έχουν δώσει τεράστιο φόρο αίματος στην καταπολέμηση των ισλαμιστών.

Δεύτερον, παρόλο που ο Πρόεδρος Τραμπ ισχυρίζεται πως το Ι.Κ. έχει νικηθεί, αναφορές και μελέτες τόσο από «Δυτικούς» όσο και από «Ανατολικούς» στρατιωτικούς ειδικούς, αναφέρουν πως παρόλο που εδαφικά έχουν εξοντωθεί οι δυνάμεις του Ι.Κ, η πληρότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης δείχνει να είναι στα ίδια επίπεδα που ήταν πριν αρχίσουν οι συντονισμένες επιχειρήσεις των έξωθεν Συρίας δυνάμεων.

Μένει λοιπόν να δούμε το κατά πόσο θα δυσχεράνει η κατάσταση στην περιοχή βάσει της αλλοπρόσαλλής πολιτικής που ακολουθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ανδρέας Παπαϊωσήφ
Είναι 23 ετών και απόφοιτος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου της κατεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών. Οι Διεθνείς Σχέσεις για αυτόν αποτελούν ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι της ζωής του, καθώς έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια, ημερίδες και προσομοιώσεις επάνω στο αντικείμενο. Ο λόγος που επιχειρεί να αρθρογραφήσει είναι η διάθεση του να μοιραστεί αυτό το πάθος για γνώση περί Διεθνών Σχέσεων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ