21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΟ τελευταίος της μαχητικότερης γενιάς της Ελλάδας - Αφιέρωμα στον Θέμη Μαρίνο

Ο τελευταίος της μαχητικότερης γενιάς της Ελλάδας – Αφιέρωμα στον Θέμη Μαρίνο

Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

Σε ηλικία 101 ετών, απεβίωσε την Κυριακή 23/12 ο εμβληματικός αντιστασιακός Θέμης Μαρίνος, ο οποίος, στα 25 τού χρόνια, μαζί με αντάρτες και συμμάχους συμμετείχε στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου (25/11/1942). Υπήρξε μέλος της Βρετανικής Συμμαχικής Αποστολής (BLO) στην Κατοχή. Πρόκειται, μάλιστα, για τον τελευταίο από την ομάδα, που σχεδίασε και ανατίναξε τη γέφυρα του Γοργοποτάμου, που φεύγει από την ζωή.

Ήταν μέλος της Βρετανικής Συμμαχικής Αποστολής (BLO) κατά τη διάρκεια της κατοχής και συγγραφέας ιστορικών βιβλίων για την Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα. Ο ίδιος, παρουσιάζοντας ένα από τα βιβλία του είχε πει για τον Γοργοπόταμο: «Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο σαμποτάζ σε όλη την υπό κατοχή Ευρώπη. Είχε επίδραση τόσο στους Έλληνες αμάχους, όσο και σε όλους τους Ευρωπαίους. Κατά τη γνώμη μου, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, είναι μια από τις σημαντικότερες πράξεις στην ελληνική ιστορία, η οποία όμως μελλοντικά δεν αξιοποιήθηκε καταλλήλως…». Σε συνέντευξή τού στην εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου», ο Θέμης Μαρίνος δήλωσε, πως ο Άρης Βελουχιώτης είχε διαταγή, από την Αθήνα, να μη συμμετάσχει σε καμία επιχείρηση με τους Συμμάχους.

Το 1940-41 πολέμησε στο ελληνοαλβανικό Μέτωπο και πήρε μέρος στη Μάχη της Κρήτης το 1941 (20/05 – 01/06) ως έφεδρος αξιωματικός. Συνελήφθη από το γερμανικό στρατό και αφού δραπέτευσε συνεργάστηκε με την αντίσταση στο νομό Ρεθύμνης. Αργότερα διέφυγε στην Αίγυπτο με υποβρύχιο και κατατάχθηκε στην Πρώτη Ελληνική Ταξιαρχία. Αποσπάστηκε από τον Πρίγκιπα Πέτρο στο βρετανικό Κέντρο Ειδικής Εκπαιδεύσεως (STC 102) στην Παλαιστίνη όπου και εκπαιδεύτηκε. Το Σεπτέμβριο του 1942 ως μέλος της βρετανικής ομάδας αλεξιπτωτιστών (Αποστολή Harling) ήταν ένας από τους πρώτους δώδεκα αλεξιπτωτιστές, που ρίφθηκαν στα ελληνικά βουνά για να οργανώσουν την επίθεση στη Γέφυρα. Προσγειώθηκε μαζί με άλλους Βρετανούς αξιωματικούς στην Ελλάδα και ανατίναξαν τη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου με τη βοήθεια των δύο μεγάλων αντιστασιακών οργανώσεων ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ – η συνεργασία αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία μεταξύ των δύο αντιστασιακών ομάδων – , διακόπτοντας τον εφοδιασμό των Γερμανών στη Βόρεια Αφρική. Παρέμεινε στην Ελλάδα ως σύνδεσμος του Γενικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής. Τον Ιούλιο του 1943, με την απόβαση των Συμμάχων στη Σικελία (9-10/07 – 17/08/1943) κατηύθυνε τις επιχειρήσεις παραπλάνησης και δολιοφθοράς κατά του Άξονα στην Αιτωλοακαρνανία, συμμετέχοντας στις ανατινάξεις των γεφυρών από το Μακρυνόρος ως την Άρτα και συγκεκριμένα τις Αννίνου, Κομποτίου, Αγ. Νικολάου και Ζούτου. Τον Ιανουάριο 1944, επέστρεψε στην Αίγυπτο και από εκεί στα Επτάνησα για να αναλάβει νέα αποστολή με διαταγή του Γενικού Στρατηγείου στα νησιά του Ιονίου, όπου οργάνωσε και διοίκησε το μυστικό δίκτυο πληροφοριών και δολιοφθορών μέχρι το Νοέμβριο του 1944.

Το 1945 – 1949 χρημάτισε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διεθνή Επιτροπή Ελέγχου Βουλγαρίας και σύνδεσμος της Ελληνικής Κυβερνήσεως στη Βαλκανική Επιτροπή Παρατηρητών του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Εργάστηκε ως οικονομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Συντονισμού, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής των ΣΕΚ (ΟΣΕ), Γενικός Διευθυντής Οικονομικού της ΔΕΗ, Σύμβουλος της ΕΤΕΒΑ και Πρόεδρος της Τραπέζης Επενδύσεων, ενώ υπήρξε μέλος Διοικητικών Συμβουλίων (ΛΙΠΤΟΛ, ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ, ΣΕΒ, κλπ). Στο εξωτερικό εργάστηκε ως εμπειρογνώμων των Ηνωμένων Εθνών σε αναπτυξιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Harvard στο Ιράν, της Διεθνούς Τραπέζης στην Αιθιοπία και του Γραφείου Δοξιάδη (Γκάνα, Λιβύη), σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Του απενεμήθη ο βαθμός του Βρετανού λοχαγού και στη συνέχεια ταγματάρχη. Έλαβε πολλές πολεμικές διακρίσεις, ελληνικά και ξένα παράσημα.

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ