21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΧριστούγεννα: ένα ταξίδι στο ευ ζην

Χριστούγεννα: ένα ταξίδι στο ευ ζην

Της Μαρίστης Μπουρνουσούζη,

Οι γιορτές πλησιάζουν… Οι άνθρωποι βρίσκονται σε μια φρενίτιδα καταναλωτισμού! Το κλίμα των Χριστούγεννων υπάρχει στην ατμόσφαιρα και οι άνθρωποι διακατέχονται από αισθήματα χαράς και ελπίδας. Μέσα σε αυτό το κλίμα –μεταξύ καταναλωτικής τρέλας και εύθυμης διάθεσης- υπάρχουν κάποιοι που έχουν παραλείψει να κάνουν σχέδια απόδρασης για τις διακοπές των Χριστούγεννων, άλλοι πάλι δουλεύουν τις γιορτινές αυτές μέρες, γεγονός που δεν τους χαροποιεί και δεν τους αφήνει να προγραμματίσουν ένα μικρό ταξιδάκι για χαλάρωση και αναψυχή και άλλοι πάλι θέλουν να κλειστούν δύο μέρες στο σπίτι τους και να μην κάνουν τίποτα.

Όλα είναι αποδεκτά. Αλλά μην ξεχνάτε: μην αφήνετε ποτέ ταξίδια και εμπειρίες  που μπορείτε να χαρείτε σήμερα για μελλοντικές ημερομηνίες… Η ζωή είναι μικρή για να τη σπαταλήσετε στον ύπνο, στη δουλειά και στην πολλή σκέψη!

Μπορεί να έχετε ξεχάσει να προγραμματίσετε μια μικρή απόδραση για τις δυο, τρεις μέρες που θα «κάθεστε», αλλά ποτέ δεν είναι αργά! Υπάρχουν πολλές περιοχές στην Ελλάδα που δεν είναι γνωστές και κρύβουν τις μεγαλύτερες ομορφιές και είναι πιο κοντά από ότι θα περιμένατε. Στο άρθρο αυτό θα σας προτείνω κάποιες συμβουλές για να ανακαλύψετε τους  μικρούς παραδείσους που είναι κοντά σας -ίσως και μέσα σας- και είναι έτοιμοι να σας προσφέρουν γαλήνη, ηρεμία και χαλάρωση.

Ο συνδυασμός των Χριστουγέννων με την υποδοχή του νέου έτους, το κλίμα ελπίδας και χαράς σε συνδυασμό με την ανασκόπηση που κάνουν οι άνθρωποι για το έτος που φεύγει και τους στόχους που βάζουν για το έτος που έρχεται, δημιουργεί έναν ποιοτικό χρόνο που ο καθένας θέλει να  περάσει με αγαπημένα πρόσωπα και κυρίως με τον εαυτό του. Συνήθως οι χριστουγεννιάτικες διακοπές είναι συνυφασμένες με την οικογένεια. Δεν είναι σαν τις καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα όπου θέλουμε να ξεδώσουμε, να χαλαρώσουμε κάτω από τον καυτό ήλιο και να χορέψουμε δίπλα στην θάλασσα. Τα Χριστούγεννα, οι άνθρωποι επιζητούν τη θαλπωρή και τη ζεστασιά που προσφέρουν αγαπημένα πρόσωπα.

Συνεπώς, στόχος νούμερο 1 είναι να περάσετε όμορφα τις γιορτές με αγαπημένα πρόσωπα. Πρόσωπα που σας ηρεμούν και σας καταλαβαίνουν. Σας δίνουν σιγουριά και ασφάλεια. Αν λοιπόν έχετε στο μυαλό σας τέτοια πρόσωπα τα οποία με το που τα σκέφτεστε χαλαρώνετε και ηρεμείτε, τότε μαζί με αυτά θα ήταν σοφό να περάσετε τις διακοπές σας. Αν είναι κοντά σας, για παράδειγμα στην ίδια πόλη με εσάς και θεωρείτε ότι αυτό δεν αποτελεί κάποια απόδραση που θα σας χαλαρώσει, τότε κάνετε λάθος. Είμαι σίγουρη ότι αν αυτά είναι τα κατάλληλα άτομα για εσάς θα βρείτε πράγματα να κάνετε ώστε να περάσετε δημιουργικά τον χρόνο σας  και να ανακαλύψετε ότι η καλύτερη απόδραση και οι καλύτερες εμπειρίες τις νοιώθετε και τις ζείτε με δικούς σας ανθρώπους. Οι καλύτερες αποδράσεις είναι οι άνθρωποι σας!

Συνηθίζουμε να υπάρχουμε σε μία πόλη χωρίς στην πραγματικότητα να τη ζούμε. Η ρουτίνα της δουλειάς ή των σπουδών μας κατακλύζει και ενώ νομίζουμε ότι έχουμε δει και έχουμε κάνει τα πάντα στην πόλη ή στο χωριό που μένουμε, η αλήθεια ότι υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα… Και σε αυτό το σημείο, έχω να κάνω μία ερώτηση στους Αθηναίους: πόσοι από εσάς έχουν πάει στο Πλανητάριο, στο Ζωολογικό Κήπο ή στην Λίμνη του Μαραθώνα; Πιστεύω πως καταλαβαίνετε τι θέλω να σας πω… Υπάρχουν τόσα ωραία μέρη και τόσες ωραίες εμπειρίες που δεν έχουμε επισκεφτεί και γευτεί και είναι ακριβώς δίπλα μας.

Συνεπώς, στόχος νούμερο 2, αν δεν μπορείτε να απομακρυνθείτε από την πόλη σας, το χωρίο σας για το χ,ψ λόγο, να εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι έχετε μία, δύο μέρες κενό και να φροντίσετε να αναζητήσετε μέρη και δραστηριότητες που δεν έχετε δοκιμάσει στη ζωή σας. Προκαλέστε τον εαυτό σας  να ζήσετε  τα Χριστούγεννα αυτά όπως σας αξίζουν. Μια γιορτινή διάθεση πάντα δημιουργεί και μια εύθυμη διάθεση και μια εύθυμη διάθεση πάντα δημιουργεί συναισθήματα και τα συναισθήματα είναι αυτά που κρατάνε τις αναμνήσεις μας ζωντανές. 

Όλα αυτά θα γίνουν αν δεν μιζεριάζετε, αν σκεφτείτε έξυπνα αξιοποιώντας το κάθε λεπτό της ζωής σας. Στόχος λοιπόν, νούμερο 3: ΜΗΝ μιζεριάζετε! Ονειρευτείτε τα πιο όμορφα Χριστούγεννα και φέρτε τα στα δικά σας μέτρα και σταθμά. Και εγώ θα ήθελα να πάω στην Αγία Πετρούπολη, να δω χριστουγεννιάτικα δέντρα και μπάλες από πάγο και χιόνι και να περπατήσω κάτω από τα χιλιάδες λαμπιόνια που φωτίζουν το κέντρο της πόλης αλλά δεν μπορώ. Το αποδέχομαι και προχωρώ παρακάτω. Αυτό που μπορώ όμως να κάνω είναι να περάσω λίγο ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια μου, με τους δικούς μου ανθρώπους,  να κάνω μια μικρή εκδρομή σε μία μαγευτική πόλη του βορρά την Δράμα. Και όμως ενώ το όνειρο μου ήταν άλλο, εγώ νοιώθω ευτυχισμένη και γεμάτη γιατί πρώτον θα δω τους δικούς μου ανθρώπους, δεύτερον θα δημιουργήσω νέες αναμνήσεις που θα αφήσουν μια γλυκιά νότα στη ζωή μου, τρίτον το όνειρο μου το έφερα στη δική μου καθημερινότητα και το έκανα πραγματικότητα και τέταρτον και αυτός είναι ο στόχος νούμερο 4: θα κάνω μια ανασκόπηση και θα θέσω νέους στόχους.

Η ανασκόπηση του εαυτού σας πρέπει να γίνει κάπου ήρεμα  και γαλήνια. Αυτά τα Χριστούγεννα ας είναι πιο δημιουργικά, πιο ποιοτικά. Δεν χρειάζεται να πάτε στον πιο «ιν» χειμωνιάτικο προορισμό για να γιορτάσετε και να ανεβάσετε χιλιάδες «σέλφι» στο Instagram για να δείξετε πόσο χαρούμενα περνάτε τις γιορτές. Αν δεν έχετε χρόνο, αν δεν έχετε χρήματα, μην τυραννιέστε χωρίς λόγο  λέγοντας στον εαυτό σας ότι δεν θα κάνετε τίποτα τις 2-3 μέρες που έχετε κενό ενώ όλος ο υπόλοιπος πλανήτης θα γιορτάζει.

Τα πιο ωραία Χριστούγεννα είναι αυτά που θα «ξαναγεννηθείτε»  και θα συνεχίσετε να ζείτε και όχι να υπάρχετε.  Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει μόνο για τα Χριστούγεννα αλλά για όλο το χρόνο. Τα Χριστούγεννα, όμως, από μόνα τους μας ωθούν σε μια πιο θετική σκέψη και αύρα. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να αντιμετωπίσετε  τα προβλήματα σας, να τα λύσετε και να τα ξεπεράσετε ή να τα αποδεχτείτε. Προσοχή, είναι σοφό να τα ξεπεράσετε, όχι να τα προσπεράσετε! Θέλεις, τα Χριστούγεννα, να νιώθεις μέσα σου άδειος, με κακίες και άγχη ή να νιώθεις  γεμάτος, με χαρά και αυτοπεποίθηση; Αν επιλέξεις το δεύτερο, αυτά θα είναι τα καλύτερα σου Χριστούγεννα και αυτό στο εγγυώμαι!

Μαρίστη Μπουρνουσούζη

Γεννήθηκε στο Αμαρούσιο Αττικής το 1994 και μεγάλωσε στην όμορφη Κάρυστο. Απόφοιτη της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Λάτρης των ταξιδιών, των χαμογελαστών ανθρώπων και του ευ ζην! Της αρέσει η παρατήρηση και η συγγραφή ενδιαφερόντων θεμάτων και αυτή είναι και η σύνδεση της με το OffLine Post.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ