17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαVisitors are coming to town

Visitors are coming to town

Της Ευγενίας Κολοβού,

Άκουσες ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης και…σου άναψαν τα λαμπάκια; Γκρεμίστηκαν οι πιο γλυκές σου παιδικές αναμνήσεις; Μη στενοχωριέσαι. Επισκέψου φέτος τα Χριστούγεννα το χωριό του Άι Βασίλη στο Ροβανιέμι και βγάλε τον ασπροπρόσωπο. Γνώρισε από κοντά την θρυλική φιγούρα, που σου έφερνε στις γιορτές τα δώρα, ή μήπως καλύτερα…τα κάρβουνα; Πρόκειται για το πιο γνωστό αξιοθέατο της περιοχής, το οποίο αριθμεί 500.000 επισκέπτες τον χρόνο. Αλήθεια, δεν έχεις περιέργεια να μάθεις πώς χωρούσε από την καμινάδα;

Ποιος δε θα ‘θελε να δει από κοντά τις ατελείωτες στοίβες παιδικών επιστολών με προορισμό το Βόρειο Πόλο ή να διασκεδάσει στον παγωμένο κόσμο του “Snowman World”; Σε απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων από το Ροβανιέμι βρίσκεται το ταχυδρομείο του Άγιου Βασίλη, όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί στάμπες, καρτ ποστάλ και άλλα σουβενίρ, με τη βοήθεια πάντα των μαγικών ξωτικών. Αν θες, όμως, ένα ιδιαίτερο ενθύμιο από το ταξίδι σου, μπορείς να ζητήσεις να σου στείλει ο ίδιος ένα γράμμα ανήμερα των Χριστουγέννων, με το μοναδικό γραμματόσημο του Ανταρκτικού Κύκλου. Εκεί που το χιόνι περισσεύει, οι ντόπιοι το εκμεταλλεύτηκαν, για να δημιουργήσουν αγάλματα από πάγο σε ιγκλού και να οργανώσουν ποικίλες δραστηριότητες, όπως πατινάζ. Μη παραλείψεις να δειπνήσεις ή ακόμα και να κοιμηθείς στις ειδικές εγκαταστάσεις του χώρου και πιο συγκεκριμένα στο “Ice Restaurant” ή “Ice Bar”. Κι όλα τα παραπάνω με τη συνοδεία των καλοσυνάτων «χιονάνθρωπων», που θα σας κρατάνε συντροφιά.

Έχεις τρεις διαθέσιμους τρόπους να δαμάσεις τις χιονισμένες κορφές του Ροβανιέμι: ορειβασία με σκυλιά husky, βόλτα με ταράνδους ή σαφάρι με οχήματα “snowmobile”. Το “Arctic Circle Snowmobile Park”, λόγου χάρη, είναι μια επιχείρηση που υπόσχεται αυθεντικές στιγμές ξεγνοιασιάς για μικρούς και μεγάλους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αφού κανείς μπορεί να πάει για πεζοπορία ακόμα και το καλοκαίρι. Όντας στη Φιλανδία, ένα θέαμα που επιβάλλεται να «κυνηγήσεις» είναι αυτό του Βορείου Σέλας, ακριβώς για το δέος και τον θαυμασμό που σου προκαλεί στην όψη του. Με τις ξεναγήσεις, λοιπόν, αυτές, έχεις την ευκαιρία να αντικρίσεις ένα μοναδικό φαινόμενο, αρκεί να έχεις υπομονή, θέληση και καλή τύχη. Κι αυτό ακριβώς, γιατί η εμφάνιση των επονομαζόμενων “Auroras ” είναι απρόβλεπτη και προϋποθέτει απόλυτο σκοτάδι και καθαρή ατμόσφαιρα. Η παρακολούθησή τους δε, μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο εντός, όσο και εκτός της πόλης, αρκεί οι συνθήκες να πληρούν τις παραπάνω απαιτήσεις.

Λίγο πριν έρθει η ώρα της επιστροφής σου, αξίζει να τιμήσεις με την παρουσία σου την τελετή αναχώρησης ενός άλλου, αιωνίου ταξιδιώτη. Στις 23 Δεκεμβρίου, παραμονές των Χριστουγέννων, συγκεντρώνονται όλοι – επισκέπτες και μη -, για να αποχαιρετήσουν τον Άγιο Βασίλη που αρχίζει τη δική του αποστολή: να εξαπλώσει την αρετή της αγάπης, της γενναιοδωρίας και της μεγαλοψυχίας σε όλον τον κόσμο. Τώρα, όμως, κάτι τελευταίο πριν τη δική σου αποχώρηση. Τράβηξε μια αναμνηστική φωτογραφία την ώρα που διασχίζεις τη γεωγραφική γραμμή του Αρκτικού κύκλου, ώστε να δείξεις στους δικούς σου πόσο βόρεια κατάφερες να φτάσεις. Αναμφίβολα, δεν είναι μία συνήθεια που επιχειρείς καθημερινά.

Τόσα χρόνια, ο Άγιος Βασίλης έρχεται σε σένα, μήπως φέτος να αντιστρέψουμε τους ρόλους; Αποδεδειγμένα, ήταν καλό παιδί.

Πηγές
https://www.visitrovaniemi.fi/
https://santaclausvillage.info/

Ευγενία Κολοβού
Γεννημένη το 1997 στο New Jersey και μεγαλωμένη στην Αθήνα. Απόφοιτος του Γενικού Λυκείου Θρακομακεδόνων και προπτυχιακή φοιτήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Αρθρογράφος στον τομέα του τουρισμού στην κατηγορία Ελεύθερο του OffLine Post.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ