16.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΜπορεί μία μηχανή αναζήτησης να σώσει το περιβάλλον;

Μπορεί μία μηχανή αναζήτησης να σώσει το περιβάλλον;


Της Στέλλας Γαβαλά,

Είναι δύσκολο να αγνοηθεί η σειρήνα για τη σωτηρία του πλανήτη με τα πολυάριθμα περιβαλλοντικά ζητήματα που φαντάζουν άλυτα. Πολλοί έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν το σοβαρό της κατάστασης και με διάφορους τρόπους προσπαθούν να υιοθετήσουν πιο υπεύθυνες για το περιβάλλον πρακτικές.  Μάλιστα, η τωρινή γεννιά θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί «πράσινη», καθώς άτομα ηλικίας 15-20 ετών έχουν αποκαλύψει σε πρόσφατες έρευνες ότι είναι πιο πρόθυμα να δώσουν περισσότερα λεφτά σε βιώσιμες προσφορές και εναλλακτικές, παρόλο που ζούνε σε μια περίοδο με τα πιο δύσκολα οικονομικά κλίματα τα τελευταία 100 χρόνια. Μία τέτοια έρευνα έγινε από την Nielsen το 2015 στο διαδίκτυο, όπου πάνω από 60 χώρες από όλες τις ηπείρους πήραν μέρος. Για το λόγο αυτό, διάφορες εταιρείες έχουν αρχίσει να υιοθετούν οικολογικές αρχές και να παράγουν οικολογικά προϊόντα, προκειμένου να αναπτύξουν την αγορά τους και να κερδίσουν την αφοσίωση των νέων ανθρώπων στο μέλλον.

Ένα τέτοιο οικολογικό προϊόν είναι η Ecosia, μία μηχανή αναζήτησης παρόμοια με το Google βασισμένη στο Βερολίνο, η οποία δίνει το 80% των χρημάτων από το πλεόνασμά της σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, που στοχεύουν σε αναδάσωση και προστασία του περιβάλλοντος. Πολλές φορές, όμως, με τέτοια προϊόντα ή οργανώσεις, είναι λογικό να αναρωτιόμαστε κατά πόσο είναι αληθινά κι αν όντως πληρούν τους σκοπούς που λένε. Συνεπώς, για την Ecosia μπορεί να τεθεί το ερώτημα αν είναι απάτη, και αν δουλεύει τόσο καλά όσο η Google, αφού είναι μηχανή αναζήτησης.

Μερικές από τις σκέψεις που έρχονται στο μυαλό γι’ αυτό το προϊόν είναι, αν όντως φυτεύουν όσα δέντρα ισχυρίζονται ότι φυτεύουν, και αν δίνονται αποπλανητικά αποτελέσματα αναζήτησης για δικό τους όφελος. Μερικοί μπορεί να φοβούνται πως οι πληροφορίες/δεδομένα τους παρακολουθούνται παράνομα. Πολλές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο κατηγορούν την Ecosia πως είναι λαθρο-μηχανή αναζήτησης, ακόμα και ιός. Πολλά από τα πράγματα για τα οποία κατηγορείται, όμως, μπορούν να ειπωθούν και για την Google, το Yahoo, και οποιαδήποτε άλλη μηχανή αναζήτησης. Παρουσιάζουν το γεγονός ότι παρακολουθούν τα αποτελέσματα αναζήτησης προκειμένου να βάλουν διαφημίσεις σαν κάτι κακό, ενώ είναι κάτι αναγκαίο προκειμένου να βγάλουν κέρδος,  για να φυτέψουν δέντρα. Είναι το ίδιο πράγμα που κάνει και η Google, οπότε το να ισχυρίζεται κάποιος ότι η Ecosia είναι ιός ουσιαστικά λέει το ίδιο πράγμα και για την Google. Κάτι καθησυχαστικό, πάντως, είναι ότι είναι πολύ εύκολο να έρθεις σε επαφή με την ομάδα της Ecosia, προκειμένου να κάνεις σχετική έρευνα.

Όσον αφορά τις ενστάσεις για το αν όντως φυτεύουν τα δέντρα που λένε ότι φυτεύουν, υπάρχουν δύο πηγές. Η πρώτη είναι οι οικονομικές καταθέσεις τους που εκδίδονται στην ιστοσελίδα τους, και η δεύτερη είναι τα σχέδια αναδάσωσής τους. Η Ecocia δεν είναι δημόσια εταιρεία, οπότε δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πιστέψουμε τις οικονομικές καταθέσεις τους. Φαίνεται ότι είναι αρκετά συνεπείς με τον αριθμό των δέντρων που φυτεύουν, ενώ αποθηκεύουν αξιόλογο ποσό χρημάτων, για να μεγαλώσουν την αγορά τους στο μέλλον. Για να σιγουρευτούμε αν όντως φυτεύονται όλα αυτά τα δέντρα, αρκεί να ψάξουμε στα σχέδια αναδάσωσης που υπάρχουν στην ιστοσελίδα τους, και βλέπουμε ότι βοηθάνε χώρες όπως Τανζανία, Μαρόκκο, Ινδονησία, Αιθιοποία, Μαδαγασκάρη και Βραζιλία. Μερικές φορές συμπεριλαμβάνονται και βίντεο, που δείχνουν τη δουλειά που κάνουν.

Όσον αφορά για το αν είναι καλύτερη μηχανή αναζήτησης από τη Google, αυτό εξαρτάται από την εμπειρία του κάθε χρήστη και τις ανάγκες του. Τελευταία, η Google περιλαμβάνει όλο και περισσότερες διαφημίσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης, κάτι που δεν γίνεται με την Ecosia. Τέτοιες λεπτομέρειες μετράνε διαφορετικά για τον καθένα. Το σίγουρο είναι πάντως ότι είναι εύκολο να έρθεις σε επαφή με την ομάδα της Ecosia, να μάθεις για τα μελλοντικά τους σχέδια και να βοηθήσεις με το δικό σου τρόπο το περιβάλλον. Επιπλέον, είναι κάτι εύκολο που μπορούν όλοι να χρησιμοποιήσουν, και ευελπιστώ στο μέλλον να επεκταθεί και να γίνει πιο δημοφιλές έτσι ώστε να βοηθήσουμε όλοι όσο περισσότερο γίνεται.

Στέλλα Γαβαλά

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, είναι απόφοιτη της Σχολής Μωραΐτη. Σπουδάζει Business Management στο Λονδίνο, όπου και μένει τα τελευταία χρόνια. Ευαισθητοποιημένη για περιβαλλοντικά ζητήματα, αρθρογραφεί σχετικά με αυτά στο Ελεύθερο του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ