24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΠροτάσειςΧριστούγεννα στη Ρωσία

Χριστούγεννα στη Ρωσία

Της Μαρίστης Μπουρνουσούζη,

Τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα -τουλάχιστόν στο δυτικό κόσμο- με τα κατάλευκα, χιονισμένα και κρύα τοπία. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, η ιδανική εκδρομή αυτή την εποχή κατευθύνεται προς το βορρά. Και φυσικά, ο πιο ωραίος βορράς κρύβεται στη Ρωσία. Στο άρθρο μας, θα αναφερθούμε σε δύο μαγευτικές πόλεις της: τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Εκεί, λοιπόν, που σχεδόν όλο το χρόνο κάνει κρύο (για εμάς τουλάχιστον που πιστεύουμε ότι κάτω από 9 βαθμούς Κελσίου έχει έρθει ο βαρύς χειμώνας), μπορείτε να γιορτάσετε φέτος τα Χριστούγεννα σας και αν όχι φέτος, πρέπει οπωσδήποτε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σας να αλλάξετε χρόνο στην όμορφη Ρωσία. Φυσικά, πρέπει να γνωρίζετε το εξής: τα Χριστούγεννα στην Ρωσία εορτάζονται με το παλιό ημερολόγιο καθώς οι ανατολικές εκκλησίες γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, στις 7 Ιανουαρίου.

ΜΟΣΧΑ

Στη Μόσχα, αδερφές μου…!

Ήρθε η ώρα να απολαύσετε την μαγική αύρα που αποπνέει η πόλη της Μόσχας. Ιδιαίτερα τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων, δύο πράγματα θα κυριαρχούν: το λευκό και το πολύχρωμο των φώτων. Ούσα στολισμένη με λαμπιόνια και μεγαλοπρεπή στολίδια, γιγαντιαίες πολύχρωμες μπάλες, καμαρωτά και πολύχρωμα δέντρα, φωτισμένα κτίρια με την ιδιαίτερη ρωσική αρχιτεκτονική, κατάλευκες νιφάδες χιονιού που χαϊδεύουν το ήδη λευκό έδαφος θα σας εντυπωσιάσουν και θα σας ταξιδέψουν σε εικόνες βγαλμένες από παραμύθι, φέρνοντας στη μνήμη σας τα παιδικά σας χρόνια. Σημαντικά αξιοθέατα είναι το Κρεμλίνο, η Κόκκινη Πλατεία, το Μπαλέτο Μπολσόι, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου, η κρατική γκαλερί Tretyakov, το Μουσείο Πούσκιν, το ωδείο και το θησαυροφυλάκιο Άρμουρυ και πολλά άλλα…

Μια αξιοθαύμαστη θέα θα συναντήσετε στο λόφο των σπουργιτιών οπού θα βγάλετε υπέροχες πανοραμικές φωτογραφίες της πόλης.  Ύστερα, στο  τεράστιο πάρκο της πόλης Ζαρυάντι, θα απολαύσετε τα τέσσερα βασικά φυσικά χαρακτηριστικά της χώρας: τα δάση, τη στέπα, την τούνδρα και τον υγρότοπο. Επίσης, θα θαυμάσετε από ψηλά το ιστορικό κέντρο της πόλης σε μία αιωρούμενη γέφυρα με σχήμα V. Επιπλέον, θα περπατήσετε κατά μήκος του ποταμού Νεγκλίναγια και θα θαυμάσετε τα σιντριβάνια με αγάλματα από τα παραμύθια του Πούσκιν, που διακοσμούν τους κήπους του Αλεξάνδρου. Εκεί, θα συναντήσετε και το άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη, την αιώνια φλόγα και τη σπηλιά του Κρεμλίνου.

Φυσικά, πρέπει να εκμεταλλευτείτε  το μετρό και να μετακινείστε με αυτό καθώς το μετρό της Μόσχας έχει τη δική του ιστορική διαδρομή και αρχιτεκτονική από το 1935 έως και σήμερα, με πολυελαίους, μάρμαρα, περίτεχνα ψηφιδωτά και ηρωικά αγάλματα. Τα 76 μπρούτζινα αγάλματα του Matvey Manizer στον σταθμό Ploshchad Revolutsii, τα μωσαϊκά του καλλιτέχνη Aleksandr Deyneka στον σταθμό Mayakovskaya, τα πανέμορφα έργα τέχνης του Pavel Korin επάνω σε γυάλινες επιφάνειες στον σταθμό Novoslobodskaya και οι τοιχογραφίες και τα μωσαϊκά στον σταθμό Kiyevskaya είναι μερικοί από τους σταθμούς που πρέπει να επιδιώξετε να επισκεφτείτε.

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε την παραμυθούπολη! Αν ναι, τότε αύτη είναι η καταλληλότερη εποχή να γνωρίσετε την όμορφη πόλη της Αγίας Πετρούπολης στο πνέυμα των Χριστουγέννων. Όλα είναι στολισμένα σε μία ατμόσφαιρα που αποπνέει μαγεία! Τα κτίρια της καμαρωτά ξέρουν να κλέβουν την παράσταση και εντυπωσιακοί στολισμοί των δρόμων και των πλατειών πραγματικά μας μεταφέρει στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Η Ρωσία είναι φημισμένη για πολλά πράγματα, όπως είναι οι παραστάσεις μπαλέτου, το ιδιαίτερο φαγητό και την παγκοσμίου φήμης βότκα, καθώς και τα αρχιτεκτονικά της αριστουργήματα. Πρώτα από όλα, πρέπει να παρακολουθήσετε τουλάχιστον μία παράσταση και μάλιστα Χριστουγεννιάτικη στο ξακουστό θέατρο Μαριίνσκι. Να επισκεφτείτε το κεχριμπαρένιο δωμάτιο το όποιο περιβάλλεται από τοίχους από κεχριμπάρι, φύλλα χρυσού και καθρέφτες. Είναι, επίσης, σημαντικό να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά φαγητά, γλυκά και ποτά της Ρωσίας, όπως είναι η ρωσική σαλάτα που στη Ρωσία ονομάζεται σαλάτα ολιβιέ, τη σούπα Μπορς, την Ούκχα (ψαρόσουπα), την Οκρόσκα, η οποία είναι κρύα σούπα με αλκοολούχο αναψυκτικό, τα γνωστά Πιροσκί, το Μποροντίσκι, ένα μαύρο ψωμί σίκαλης. Να σημειωθεί εδώ ότι το ψωμί είναι ο βασιλιάς της ρωσικής κουζίνας- το σπάνιο και ακριβό μαύρο χαβιάρι και πολλά άλλα φαγητά, ενώ από γλύκα να σημειώσουμε τις τηγανίτες, την παστίλα που θυμίζει λουκούμι και το αγαπημένο των Ρώσων, το γλυκό Μέντοβικ. Να προσθέσουμε το Κβας, ένα από τα αρχαιότερα ποτά το οποίο φτιάχνεται από τη ζύμωση
μαύρου ψωμιού από σίκαλη και βότανα. Τέλος, όπως και στη Μόσχα έτσι και εδώ, πρέπει να χρησιμοποιείτε το μετρό για να θαυμάσετε τις ιδιαιτερότητες των σταθμών τα οποία αποτελούν πραγματικά ένα έργο τέχνης.

Τα αξιοθέατα που θα πρέπει να επισκεφτείτε είναι το μουσείο Ερμιτάζ ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία στον κόσμο,  το περίφημο βασιλικό ανάκτορο Πέτερχοφ με τα υπέροχα σιντριβάνια του, τα Χειμερινά Ανάκτορα του Πέτρου του πρώτου, τα όποια βρίσκονται δίπλα στο ποτάμι και αποτελούσαν την πρώην κατοικία των Ρώσων αυτοκρατόρων και  το φρούριο του Πέτρου και Παύλου στο οποίο στεγάζεται το  μουσείο με την πρώιμη ιστορία της πόλης. Φυσικά, δεν θα πρέπει να παραλείψετε την επίσκεψη σας στο Ναό του Χυμένου Αίματος ο οποίος φαντάζει παραμυθένιος, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ισαάκ με τον χρυσό του τρούλο και ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας του Καζάν που ορθώνεται με μεγαλοπρέπεια στην περιοχή του Καζάν. Τέλος, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τουριστικά μέρη είναι η πλατεία των ανακτόρων της Αγίας Πετρούπολης, η νήσος Βασιλέφσκι που αποτελεί την πιο όμορφη περιοχή της πόλης με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά τεχνάσματα, ο καλοκαιρινός κήπος με τα όμορφα σιντριβάνια και γλυπτά, το κανάλι του Γκριμπογέντοφ το οποίο θα σας πρότεινα να το επισκεφτείτε βράδυ και το ιστορικό κέντρο της πόλης το οποίο θα το δείτε φαντασμαγορικά στολισμένο.

Αφού, λοιπόν, αποφασίσατε να ταξιδέψετε στην χιονισμένη Ρωσία, θα πρέπει να έχετε και τον κατάλληλο ρουχισμό. Πέρα, δηλαδή, από κασκόλ, σκουφιά και γάντια, πάρτε μαζί σας ισοθερμικά ρούχα (τουλάχιστον κολάν και μπλούζα) και κατάλληλα υποδήματα, όπως μπότες (θα πρότεινα ζέστες μέσα και πλαστικές απ’ έξω). Τέλος μάθετε κάποιες λέξεις ή και φράσεις στα Ρωσικά για να τους εντυπωσιάσετε!

Μαρίστη Μπουρνουσούζη

Γεννήθηκε στο Αμαρούσιο Αττικής το 1994 και μεγάλωσε στην όμορφη Κάρυστο. Απόφοιτη της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Λάτρης των ταξιδιών, των χαμογελαστών ανθρώπων και του ευ ζην! Της αρέσει η παρατήρηση και η συγγραφή ενδιαφερόντων θεμάτων και αυτή είναι και η σύνδεση της με το OffLine Post.

 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ