20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

8η Δεκεμβρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1943: Γεννιέται στη Μελβούρνη της Φλόριντα ο Τζέιμς Ντάγκλας Μόρισον, Αμερικανός τραγουδοποιός, ερμηνευτής, συγγραφέας και ποιητής. Υπήρξε ο τραγουδιστής και ο στιχουργός του διάσημου αμερικανικού ροκ συγκροτήματος,The Doors, ενώ έγραψε και αρκετά βιβλία ποίησης. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες με κλίση στον κινηματογράφο. Οι Doors γνώρισαν μεγάλη επιτυχία με τις συνθέσεις του. Απεβίωσε από καρδιακή ανακοπή το 1971, σε ηλικία μόλις 27 ετών.


1969: Η πτήση 954 της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ένα αεροσκάφος τύπου Douglas DC-6B συντρίβεται κοντά στην Κερατέα, με αποτέλεσμα τον θάνατο όλων των επιβαινόντων, 85 επιβατών και 5 μελών του πληρώματος. Το αεροσκάφος εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά-Αθήνα και η συντριβή του αποτέλεσε το πιο θανατηφόρο ατύχημα της Ολυμπιακής Αεροπορίας.


1974: Διεξάγεται στην Ελλάδα το δημοψήφισμα, που θα καθόριζε τη μορφή του πολιτεύματος, που θα υιοθετούσε η χώρα μετά την πτώση της Χούντας του Απριλίου 1967. Ο ελληνικός λαός κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα στη Βασιλευόμενη και την Αβασίλευτη Δημοκρατία. Το δημοψήφισμα είχε ποσοστό προσέλευσης στην κάλπη 75,51% και επικράτησε η Αβασίλευτη με ποσοστό 69,18%, με 3.244.748 ψήφους έναντι 1. 445.857.


1980: Ο οπαδός του Τζον Λένον, Μαρκ Τσάπμαν, πυροβολεί πισώπλατα τον διάσημο καλλιτέχνη και τον σκοτώνει. Η δολοφονία έλαβε χώρα έξω από την οικία του Τζον Λένον στη Νέα Υόρκη. Ο Τσάπμαν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με παροχή ψυχιατρικής φροντίδας και το 2004 ομολόγησε πως προέβη στην εν λόγω πράξη, γιατί αισθανόταν ασήμαντος και είχε ανάγκη να προβληθεί.

 

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ