17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

3η Δεκεμβρίου

Του Παντελή Ζηβόντση,

1912: Διεξάγεται η Ναυμαχία της Έλλης. Η πρώτη, από την εποχή του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, αναμέτρηση του ελληνικού και του τουρκικού στόλου, κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο. Πραγματοποιήθηκε το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου, στ’ανοιχτά του ακρωτηρίου Έλλη της χερσονήσου της Καλλίπολης, κοντά στην είσοδο των Δαρδανελίων. Διήρκησε μία ώρα και έληξε με νίκη των ελληνικών δυνάμεων. Η επικράτηση του ελληνικού στόλου οφείλονταν κατά ένα μεγάλο μέρος στον τολμηρό ελιγμό του Κουντουριώτη, αλλά και την υπεροχή του ‘’Αβέρωφ’’ έναντι των πλοίων του τουρκικού στόλου. Η Ναυμαχία της Έλλης αποτέλεσε στρατηγικής σημασίας νίκη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο έλεγχος του Αιγαίου παγιώθηκε, ενώ οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τον θαλάσσιο δρόμο, ώστε να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους, που μάχονταν σε Μακεδονία και Θράκη.

1944: Ξεσπούν τα ”Δεκεμβριανά”.  Με την ονομασία αυτή είναι γνωστή η ένοπλη σύγκρουση, που έλαβε χώρα στην Αθήνα, μεταξύ του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ από τη μια πλευρά και των κυβερνητικών και βρετανικών δυνάμεων από την άλλη. Η έναρξή τους, στις 3 Δεκεμβρίου του 1944, σηματοδοτείται από τους πυροβολισμούς των Κυβερνητικών και Αγγλικών δυνάμεων μπροστά στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη ενάντια στη διαδήλωση του ΕΑΜ, που είχε οργανωθεί ως απάντηση στο τελεσίγραφο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (1-12-1944) για τον αφοπλισμό όλων των αντάρτικων ομάδων, με αποτέλεσμα το θάνατο 30 διαδηλωτών και τον τραυματισμό άλλων 148. Είναι η μοναδική περίπτωση κατά την οποία σημειώνονται πολεμικές συγκρούσεις τέτοιας έκτασης στην ελληνική πρωτεύουσα από δημιουργίας του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Ήταν το προανάκρουσμα του Εμφυλίου Πολέμου (1946 – 1949).

1948: Γεννιέται ο Όζι Όσμπορν ( Ozzy Osbourne ), Άγγλος τραγουδιστής της heavy metal μουσικής σκηνής. Έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του στο συγκρότημα Black Sabbath. Από το 1979 και για τα επόμενα 18 χρόνια ο Όσμπορν ακολούθησε σόλο καριέρα. Το 2013 το συγκρότημα, κατέκτησε και πάλι την πρώτη θέση των τσαρτ, μετά την επανένωσή του.

Παντελής Ζηβόντσης

Γεννημένος στην πόλη των τεχνών, την Φλώρινα, το 1998. Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα προσομοιώσεων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. (Μ.Β.Ε, ΠΠΣΚ, M.U.N). Έχει αναλάβει το πόστο του υπεύθυνου προώθησης στο OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ