20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤα πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από ποιότητα και όχι από ξεχαρβάλωμα

Τα πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από ποιότητα και όχι από ξεχαρβάλωμα

Του Γιώργου Μπαλατσούκα,

Η κα. Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών ανακοίνωσε και μάλιστα με τον πλέον σοβαρό και επίσημο τρόπο την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Σημείωσε δε, ότι η ανακοίνωσή της έγινε μετά από άμεση συνεννόησή της με τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος τη διαβεβαίωσε για τη σαφή πρόθεση του Πρωθυπουργού.

Πρέπει προς κάθε πλευρά και με κάθε τόνο να ξεκαθαριστεί ότι η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα πάσχει.

Δεν αναφέρομαι ούτε στις συνθήκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ούτε στην ανύπαρκτη σύνδεση της παιδείας με την παραγωγή, ούτε στα αχούρια που καλούνται οι καθηγητές να διδάξουν και οι φοιτητές να μάθουν.

Δεν αναφέρομαι καν στα λαμπρά παραδείγματα καθηγητών, διδακτόρων και σοβαρών ερευνητών που έχουν στύψει την ψυχή τους για να προσφέρουν στο πανεπιστήμιο και προσπαθούν να αναδείξουν την αντίθετη όψη της σημερινής παρακμής.

Και δεν αναφέρομαι στο βασικότερο: Στο πως θα δώσει η Παιδεία στους νέους τη δυνατότητα να ξεφύγουν απ’ τη φτώχεια και την μιζέρια.

Να είμαστε ξεκάθαροι.

Δεν υπάρχει καμία πραγματική ανάγκη για άλλη μία Νομική ενώ ταυτόχρονα όλες οι άλλες που λειτουργούν, αντιμετωπίζουν σημαντικά θέματα υποχρηματοδότησης.

Τα πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από ποιότητα και όχι από ξεχαρβάλωμα. Δεν μπορούμε να έχουμε σαράντα χιλιάδες αποφοίτους Νομικής και να αναρωτιόμαστε για το ποιες είναι, μεταξύ άλλων, οι πηγές του brain drain.

Δεν μπορούμε για χάρη πελατειακών συμφερόντων, διορισμών χωρίς αντίκρισμα και ελάχιστων μικροπολιτικών προεκλογικών προθέσεων να σταυρώνουμε την παιδεία. Δεν μπορούμε πλέον να ανεχτούμε τη λογική του μπάρμπα στην Κορώνη. Είτε ο μπάρμπας είναι δεξιός, είτε αριστερός.

Η κυβέρνηση λέει πλέον απροκάλυπτα και χωρίς ίχνος ντροπής: γονείς, εργαζόμενοι φοιτητές και φορολογούμενοι πολίτες πληρώστε περισσότερα για ένα χαρτί χωρίς αξία.

Θα ήμουν σύμφωνος στην ίδρυση της τέταρτης Νομικής αν υπήρχε αξιόπιστη στρατηγική, σοβαρή προετοιμασία και κ α θ ο λ ι κ ή συνεννόηση με όλα τα ΑΕΙ προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο.

Δυστυχώς, όμως, έχουμε πάρει την κατηφόρα και το κακό είναι ότι αυτή δεν έχει τελειωμό, διότι δεν κοιτάνε να φτιάξουν ό,τι πάει χάλια στην ανώτατη παιδεία μας, αλλά κάνουν τα πάντα για να την υποβαθμίσουν. Γιατί; Γιατί ζούμε στην Ελλάδα και η Ελλάδα ως γνωστόν είναι μια μπανανία και μπλα μπλα..

Αυτοί είμαστε, δυστυχώς.

Γιώργος Μπαλατσούκας
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Τρίκαλα. Αποφοίτησε με άριστα από το 3ο Γενικό Λύκειο «Οδυσσέας Ελύτης» και είναι προπτυχιακός φοιτητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι συνιδρυτής της Προσομοίωσης Δημοτικού Συμβουλίου «Το Ρολόι των Νέων», μέλος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Activists) ενώ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 διετέλεσε Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής ΑΠΘ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ