22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

30η Νοεμβρίου

Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1786: Το Μεγάλο Δουκάτο της Τοσκάνης, υπό τον Λεοπόλδο Β’, μετέπειτα Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους, γίνεται το πρώτο σύγχρονο κράτος, που καταργεί τη θανατική ποινή.

1874: Γεννιέται ο Βρετανός πολιτικός Sir Winston Leonard Spencer-Churchill. Ήταν Βρετανός πολιτικός, στρατιωτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας, πρωθυπουργός της χώρας του, κατά τις περιόδους 1940-45 και 1951-55. Διετέλεσε Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας από την άνοιξη του 1940 έως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1945, ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της συμμαχικής νίκης για αυτό και ονομάστηκε «Πατέρας της νίκης», καθώς συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του καθεστώτος των διεθνών συσχετισμών κατά την μεταπολεμική περίοδο.

1958: Υποβάλλεται από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή, με υπουργό Δημόσιων Έργων τον Σόλωνα Γκίκα, η μελέτη για την κατασκευή του Μετρό των Αθηνών, το οποίο «θα κατασκευαστεί προσεχώς και κατά τμήματα». Για την ιστορία, το προσεχώς σήμαινε…42 χρόνια μετά. Με την ολοκλήρωση του έργου να πραγματοποιείται από την κυβέρνηση Κώστα Σημίτη, στις αρχές του 2000.

1963: Μετά τις διακοινοτικές ταραχές στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος υποβάλλει προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Φαζίλ Κιουτσούκ σειρά προτάσεων για την εξομάλυνση της κατάστασης, οι οποίες έμειναν στην ιστορία ως τα «13 σημεία».

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ