19.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήCrooked Ivanka ;

Crooked Ivanka ;

Της Κατερίνας Κοντογιάννη,

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες από την είδηση πως η Ιβάνκα Τράμπ χρησιμοποιούσε το προσωπικό της λογαριασμό e-mail για τον συντονισμό κυβερνητικών υποθέσεων. Η Ιβάνκα Τράμπ, μεγαλύτερη κόρη του 45ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τράμπ καθώς και μια δραστήρια επιχειρηματίας, πρώην μοντέλο και νυν κορυφαία σύμβουλος του πατέρα της, φέρεται πως έστειλε το προηγούμενο έτος, εκατοντάδες email σε αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, κυβερνητικά στελέχη και σε βοηθούς της, χρησιμοποιώντας έναν προσωπικό λογαριασμό παραβιάζοντας έτσι, την ομοσπονδιακή νομοθεσία και τους κανονισμούς που ισχύουν για τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι υπεύθυνοι του Λευκού Οίκου ανακάλυψαν τη συνεχή χρήση του προσωπικού της email, κατά την αναθεώρηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που συγκεντρώθηκαν το περασμένο φθινόπωρο από πέντε υπηρεσίες του υπουργικού συμβουλίου για να απαντήσουν σε μία αγωγή για δημόσια έγγραφα. Εκπρόσωπος του βουλευτή Ελάιτζα Κίμμινγκς, επικεφαλής Δημοκρατικού της Επιτροπής Εποπτείας, είπε ότι το πάνελ θα διεξάγει έρευνα στις επικοινωνίες του Λευκού Οίκου όταν οι Δημοκρατικοί αναλάβουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Ιανουάριο. «Θέλουμε να συνεχίσουμε την έρευνά μας στα προεδρικά αρχεία και τα ομοσπονδιακά αρχεία και να μάθουμε εάν η Ιβάνκα συμμορφώθηκε με τον νόμο» τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου του.

Το ζήτημα, όμως, παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς, ο Ντόναλντ Τράμπ το 2016 κατά την προεδρική προεκλογική καμπάνια έκανε συνεχείς επιθέσεις εναντίον της αντιπάλου του, Χίλαρι Κλίντον, για το γεγονός ότι είχε χρησιμοποιήσει το προσωπικό της email για κυβερνητική αλληλογραφία κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, φτάνοντας σε σημείο να ζητάει την φυλάκιση της, επενδύοντας στον συντηρητισμό της αμερικανικής κοινωνίας. Το δικηγορικό γραφείο του Άμπι Λόουελ που έχει αναλάβει την Τράμπ για θέματα δεοντολογίας, επιβεβαίωσε την είδηση αλλά υπογράμμισε σε αμερικανική εφημερίδα ότι η χρήση του προσωπικού της λογαριασμού είναι διαφορετική από την περίπτωση της Χίλαρι Κλίντον, διότι δεν είχε κανέναν ιδιωτικό σέρβερ, κανένα από τα μηνύματα δεν περιλάμβαναν εμπιστευτικές πληροφορίες και αυτό συνέβη προτού η Ιβάνκα Τραμπ ενημερωθεί για τους κανονισμούς. Η χρήση του προσωπικού της λογαριασμού τερματίστηκε από πλευράς της όταν ενημερώθηκε για τους κανονισμούς που ισχύουν, σύμφωνα με το ίδιο δικηγορικό γραφείο. Aπό την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε αρχικά ότι η είδηση πρόκειται για «fake news» ενώ αργότερα, αποφάνθηκε για «πολύ αθώα χρήση» του email κάνοντας στροφή 180 μοιρών. Ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ, επίσης σύμβουλος του Αμερικανικού προέδρου, φέρεται και αυτός να χρησιμοποιούσε για καιρό ιδιωτικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι Δημοκρατικοί, όπως είναι λογικό, τάχθηκαν υπέρ για την διεξαγωγή έρευνας σε βάρος της Ιβάνκα, ενώ την ίδια στιγμή ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, ένας Δημοκρατικός της Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» η Ιβάνκα Τραμπ να μη γνώριζε τους κανονισμούς μετά την προεκλογική εκστρατεία του 2016 κι ότι υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την ανάμειξη των ιδιωτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους με τα κυβερνητικά καθήκοντά τους. «Τίθεται το θέμα εάν συνέβη κάτι το ανάρμοστο. Θα πρέπει να γίνει κάποιου είδους έρευνα» είτε από το Κογκρέσο είτε από το γραφείο δεοντολογίας του Λευκού Οίκου, υπογράμμισε ο ίδιος στο CNN.

Είναι αδιανόητο, η κόρη του Ντοναλντ Τραμπ, η οποία έχει ρόλο “συμβούλου της προεδρίας” και ο ίδιος ο Τραμπ, που είχε πρωτοστατήσει στην σταυροφορία για τα email της Χίλαρι Κλίντον, στην τελική να μην γνώριζε εξαρχής την πολιτική για τους προσωπικούς λογαριασμούς. Φαίνεται κάτι παραπάνω από υποκριτική η όποια προσπάθεια δικαιολόγησης, είτε αιτιολόγησης αυτής της κίνησης. Μήπως πρέπει οι Δημοκρατικοί να αρχίζουν τα συνθήματα τύπου «Crooked Ivanka» (= διεφθαρμένη Ιβάνκα), όπως αποκαλούσε ο Τραμπ την Χίλαρι Κλίντον;

Κατερίνα Κοντογιάννη

Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ευρισκόμενη στο 3ο έτος των σπουδών της και έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις τοπικού, εθνικού καθώς και διεθνούς βεληνεκούς.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ