17.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

26η Νοεμβρίου

Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1861: Γεννιέται ο Ιωάννης Βελισσαρίου στο Πλοέστι της Ρουμανίας. Ήταν αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων. Διακρίθηκε ιδιαίτερα στη Μάχη του Μπιζανίου όπου η ελληνική νίκη οφείλεται στην αποφασιστικότητά του, αναγκάζοντας τον οθωμανικό στρατό να παραδοθεί άνευ όρων. Ο Βελισσαρίου αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της στρατιωτικής ιστορίας της νεότερης Ελλάδας. Σκοτώθηκε στη Μάχη της Κρέσνας τις τελευταίες ημέρες του Β΄Βαλκανικού Πολέμου.

1963: Στο πλαίσιο της καθιέρωσης της δωρεάν παιδείας στη χώρα μας, αρχίζουν οι πρώτες εγγραφές φοιτητών και σπουδαστών στις ανώτατες σχολές, χωρίς την καταβολή διδάκτρων.

1970: Έκρηξη βόμβας στο άγαλμα του Χάρυ Τρούμαν στην Αθήνα, ενώ δύο άλλες βόμβες, στους ραδιοθαλάμους του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) και στο Ζάππειο, εξουδετερώνονται πριν εκραγούν. Οι βόμβες αποδίδονται στις αντιστασιακές οργανώσεις Δημοκρατική Άμυνα και Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ), ενώ το καθεστώς απαντά με κύμα συλλήψεων. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι οι Ευάγγελος Γιαννόπουλος, Αναστάσιος Τάλμποτ Κεφαλληνός, Βασίλης Ιντζές, Τάκης Παπαγεωργόπουλος, Θεόδωρος και Νικόλαος Βγενόπουλος, Δημήτρης Ραυτόπουλος.

2003: Το  Κονκόρντ  πραγματοποιεί την τελευταία του πτήση στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Το Κονκόρντ (Concorde) ήταν ένα  γαλλο βρετανικό υπερηχητικό επιβατηγό αεροσκάφος που εκτελούσε πτήσεις μέχρι το 2003. Ήταν το ένα από τους δύο τύπους υπερηχητικών επιβατηγών αεροπλάνων που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα (το άλλο ήταν το  Tupolev Tu-144 ), αλλά και το μόνο που εντάχθηκε σε δρομολογημένες πτήσεις. Το Κονκόρντ αποτέλεσε για μισό αιώνα το καύχημα της αγγλο-γαλλικής αεροναυπηγικής συνεργασίας, πετούσε με ταχύτητα Mach 2,02 (= 2,02 φορές την ταχύτητα του ήχου) σε μέγιστο ύψος 60.000 πόδια (18,3 χιλιόμετρα).

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ