23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

24η Νοεμβρίου

Του Παντελή Ζηβόντση,

1632: Γεννιέται ο Ολλανδός φιλόσοφος, Μπαρούχ Σπινόζα. Λέγεται πως έθεσε τα θεμέλια για το Διαφωτισμό του 18ου αιώνα και τη σύγχρονη κριτική της Αγίας Γραφής, περιλαμβανόμενων των σύγχρονων αντιλήψεων για το άτομο και το σύμπαν. Το έργο του, η μεταθανάτια Ηθική , ήταν αυτό που του χάρισε την αναγνώριση ως ενός από τους σημαντικότερους διανοητές της Δυτικής φιλοσοφίας.

1859: Ο Κάρολος Δαρβίνος δημοσιεύει το έργο του «Η καταγωγή των ειδών». Πρόκειται για επιστημονικό σύγγραμμα που θεωρείται πως έθεσε τις βάσεις της εξελικτικής βιολογίας. Το έργο εισήγαγε  την θεωρία ότι οι πληθυσμοί εξελίσσονται από γένια σε γένια με τη διαδικασία της φυσικής επιλογής. Παρά τις αρχικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τους κύκλους της εκκλησιάς, το έργο του προσέλκυσε το γενικό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης εκείνης της εποχής καθώς είχε γραφτεί σε ύφος που να γίνεται κατανοητό στον απλό αναγνώστη.

1940: Η Σλοβακία υπογράφει το Τριμερές Σύμφωνο του Άξονα, προσχωρώντας επίσημα στις δυνάμεις του Άξονα. Είχε προηγηθεί η απόσχισή της από την Τσεχοσλοβακία ένα χρόνο πριν. Η κυβέρνηση της πρώτης Σλοβακικής Δημοκρατίας, υπό την ηγεσία του Γιόζεφ Τίσο και του Βόιτεχ Τούκα, επηρεάστηκε έντονα από τη Γερμάνια και σταδιακά έγινε καθεστώς μαριονέτα από πολλές απόψεις.

Παντελής Ζηβόντσης

Γεννημένος στην πόλη των τεχνών, την Φλώρινα, το 1998. Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα προσομοιώσεων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. (Μ.Β.Ε, ΠΠΣΚ, M.U.N). Έχει αναλάβει το πόστο του υπεύθυνου προώθησης στο OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ