17.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

23η Νοεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1940: Το Βασίλειο της Ρουμανίας υπογράφει το Τριμερές Σύμφωνο και γίνεται μέλος του Άξονα. Η απώλεια της ρουμανικής επικυριαρχίας σε κομμάτι της Τρανσυλβανίας που δόθηκε στην Ουγγαρία, στη Νότιο Δοβρουτσά που δόθηκε στη Βουλγαρία και στη Βεσσαραβία και τη Βόρειο Μπουκόβινα, περιοχές που είχε καταλάβει η ΕΣΣΔ, οδήγησαν στην άνοδο του κόμματος της Σιδηράς Φρουράς στην εξουσία και την είσοδο της Ρουμανίας του Αντονέσκου στον Άξονα, λόγω της ρουμανικής επιθυμίας για «προστασία» από την ΕΣΣΔ.

1962: Γεννιέται στο Καράκας της Βενεζουέλας ο Νικολάς Μαδούρο Μόρος, Βενεζουελάνος διπλωμάτης και πολιτικός. Ξεκίνησε την καριέρα του ως συνδικαλιστής και εκλέχθηκε στην Εθνοσυνέλευση της χώρας το 2000. Το 2006 έγινε Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες, θέση που κατείχε μέχρι το 2013, ενώ το διάστημα 2012-2013 διετέλεσε αντιπρόεδρος της χώρας. Το 2013 ανέλαβε Πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, μετά και τον θάνατο του Τσάβες.

1976: Αεροπλάνο τύπου YS-11 της Ολυμπιακής Αεροπορίας, με το όνομα «Νήσος Μήλος», το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Λάρισα-Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή του Σαρανταπόρου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Από τους 50 επιβαίνοντές του δεν επιβίωσε κανείς.

1989: Ορκίζεται η οικουμενική κυβέρνηση Ξενοφώντα Ζολώτα. Η αστάθεια του πολιτικού σκηνικού της χώρας μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989, λόγω της αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, λήγει με τη συμφωνία της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου ως προς τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης υπό τον ακαδημαϊκό οικονομολόγο Ξενοφώντα Ζολώτα.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ