19.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΓυναίκες στην Πολιτική

Γυναίκες στην Πολιτική

Του Μίνωα Ράπτη, 

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να αναφερόμαστε σε ό,τι αφορά την πολιτική στους «μεγάλους άνδρες» που έχουν περάσει από τη ζωή του τόπου.

Παγκοσμίως η κατάσταση δεν διαφέρει ιδιαίτερα. Οι γυναίκες ηγέτιδες διεθνώς είναι μακράν λιγότερες από τους άνδρες ηγέτες. Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ που ηγείται της χώρας της από το 2005 καθώς και η από το 2016 Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Η Χίλαρι Κλίντον στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έφτασε κοντά, αλλά δεν τα κατάφερε, ενώ στην Ελλάδα, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός, η Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, διετέλεσε υπηρεσιακή υπό την ιδιότητά της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου, αλλά όχι εκλεγμένη.

Παρ’ όλα αυτά, έχουν υπάρξει γυναίκες που έχουν περάσει από την πολιτική ζωή του τόπου που έγραψαν την δική τους ιστορία.

Μελίνα Μερκούρη

H Μελίνα Μερκούρη, γνωστή και κατά τη διάρκεια του καλλιτεχνικού της βίου για την αντιδικτατορική της δράση, έχει το όνομά της γραμμένο με χρυσά γράμματα για την προσπάθειά της ως Υπουργός Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ να επιστραφούν τα μάρμαρα πίσω στον Παρθενώνα.

Μαρία Δαμανάκη

Η φωνή της Μαρίας Δαμανάκη μέσα από το Πολυτεχνείο είναι αποτυπωμένη στο μυαλό μιας ολόκληρης γενιάς. Έγινε η πρώτη γυναίκα πολιτική αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα όταν ανέλαβε την ηγεσία του Συνασπισμού στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Αλέκα Παπαρήγα

Η Αλέκα Παπαρήγα είναι η μακροβιότερη πολιτική αρχηγός κόμματος στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Ήταν γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1991 έως το 2013. Η δράση της σε αυτά τα χρόνια εδραίωσε και ανέπτυξε το ΚΚΕ κοινοβουλευτικά, αφήνοντας το δικό του στίγμα στην σύγχρονη πολιτική σκηνή.

Ντόρα Μπακογιάννη

Κόρη, σύζυγος, αδερφή και μάνα πολιτικών, η Ντόρα Μπακογιάννη δέχεται συχνά πλέον πυρά περί διαφθοράς, νεποτισμού, οικογενειοκρατίας και πολλών ακόμη. Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για μια φιγούρα που έχει κερδίσει επάξια την θέση της στις σημαντικότερες πολιτικές παρουσίες της χώρας Μεταπολιτευτικά, όχι μόνο ανάμεσα γυναικών αλλά και γενικά.

Έχει διατελέσει Δήμαρχος Αθηνών, ενώ υπήρξε η πρώτη (και ως τώρα μοναδική) γυναίκα Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, σε μια περίοδο μάλιστα που ο ρόλος της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο ήταν συνεχώς υπό διαμόρφωση. Έχοντας δει (και κάνει) τα πάντα, έχει βρεθεί στον στενό κύκλο περισσότερων πρωθυπουργών της χώρας απ’ τον οποιονδήποτε άλλο. Εάν κάποιος θέλει να μάθει πώς λειτουργεί η πολιτική στην Ελλάδα, το άτομο που πρέπει να ρωτήσει, είναι αδιαμφισβήτητα, η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, για μικρό χρονικό διάστημα, διάστημα όμως που ήταν γεμάτο αξιομνημόνευτα επεισόδια και μπόλικες συγκρούσεις. Πιστή στις ιδέες της, εξαίρετη γνώστης της νομικής επιστήμης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, το μόνο σίγουρο είναι, ότι –πολιτικά- δεν έχει πει ακόμα, την τελευταία της λέξη.

Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική γυναίκα επικεφαλής κόμματος που εκπροσωπείται κοινοβουλευτικά. Δεν είμαστε σε θέση ακόμα να κρίνουμε την πορεία της ιστορικά, καθώς απ’ ότι φαίνεται οι πιο σημαντικές αποφάσεις που θα χρειαστεί να πάρει ως επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ βρίσκονται ακόμη μπροστά της, αλλά και μόνο που ανέλαβε ένα κόμμα υπό διάλυση και κατάφερε να το διατηρήσει στη ζωή, αξίζει μια θέση στις σημαντικότερες φυσιογνωμίες γυναικών πολιτικών στη χώρα μας.

Άλλες αξιότιμες αναφορών:

Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου

Η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός (Αύγουστος 2015 – Σεπτέμβριος 2015)

Άννα Μπενάκη Ψαρούδα

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (Μάρτιος 2004 – Σεπτέμβριος 2007)

Ελένη Σκούρα

Η πρώτη γυναίκα βουλευτής (Ιανουάριος 1953 – Φεβρουάριος 1956)

Λίνα Τσαλδάρη

Η πρώτη γυναίκα Υπουργός (Φεβρουάριος 1956 – Μάρτιος 1958)

Μαρίκα Μπότση

Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ελλάδα (Δεκέμβριος 1944 – Μάρτιος 1945)

Μίνωας Ράπτης

Γεννημένος και μεγαλωμένος από το 1998 στην Αθήνα, προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης & Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στην Κομοτηνή, στην κατεύθυνση της Πολιτικής Επιστήμης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ