19.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

22η Νοεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη

1890: Γεννιέται στο Λιλ της Γαλλίας ο Σαλρ Αντρέ Ζόζεφ Μαρί ντε Γκολ (Σαρλ ντε Γκολ), Γάλλος στρατιωτικός και πολιτικός. Υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός στον γαλλικό στρατό κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τραυματίστηκε, παρασημοφορήθηκε και αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς στο Βερντέν. Στον Β’ Παγκόσμιο ήταν αρχικά επικεφαλής μιας τεθωρακισμένης μεραρχίας και αργότερα, μετά την πτώση της Γαλλίας, ηγέτης των Ελεύθερων Γάλλων που πολέμησαν εναντίον του Άξονα μέχρι την απελευθέρωση της χώρας και Πρόεδρος της Γαλλικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης. Στη συνέχεια, ανέλαβε την ηγεσία της προσωρινής κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας (1944-1946), από την οποία και παραιτήθηκε λόγω διαφωνιών με άλλα πολιτικά στελέχη. Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση τον κάλεσε να αναλάβει την ηγεσία κατά την κρίση του 1958 στον Πόλεμο Ανεξαρτησίας της Αλγερίας και αυτός επέστρεψε, φέρνοντας μαζί του ένα νέο Σύνταγμα, με το οποίο ιδρύθηκε η Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία, της οποίας μετέπειτα διατέλεσε Πρόεδρος.

1897: Υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη η συνθήκη ειρήνης, που τερμάτισε τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897. Η συμφωνία επετεύχθη υπό την αιγίδα και τις πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων. Το πτωχευμένο, από το 1893, Βασίλειο της Ελλάδος αναγκάστηκε να παραχωρήσει μία έκταση περίπου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων της Θεσσαλίας και να καταβάλλει πολεμικές αποζημιώσεις της τάξεως των 4 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Για να επιτευχθεί αυτό, η χώρα έλαβε δημόσιο δάνειο και τέθηκε υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο. Επιπλέον, αποφασίστηκε να δοθεί αυτονομία στην Κρητική Πολιτεία, υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων και την επικυριαρχία του σουλτάνου, με αποχώρηση, όμως, των οθωμανικών δυνάμεων από το νησί.

1963: Δολοφονία του Τζον Κένεντι. Ο 35ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι, δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων, ο πρώην πεζοναύτης Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ πυροβόλησε εναντίον του αμαξιού του Κένεντι, στο οποίο επίσης βρισκόταν η γυναίκα του, Ζακλίν, ο κυβερνήτης του Τέξας Τζον Κόναλι και η γυναίκα του, Νέλι. Από τις σφαίρες του έπεσε νεκρός ο Κένεντι και τραυματίστηκε ο Κόναλι. Ο Όσβαλντ δολοφονήθηκε αργότερα στη φυλακή. Η δολοφονία του Κένεντι έχει υπάρξει αντικείμενο ενδιαφέροντος πολλών θεωριών συνωμοσίας, που αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή των γεγονότων.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ