19.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ημέρα μνήμης για την Κύπρο

Της Μαρία-Λίζας Καλλονιάτη, 

Οι μνήμες από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο ενάντια στον βρετανικό ζυγό μένουν αναλλοίωτες στον χρόνο μέσα από τις αυτοθυσίες κύπριων αγωνιστών. Ένας από αυτούς τους κύπριους ήρωες ήταν και ο Κυριάκος Μάτσης, από το Παλαιχώρι, για τον οποίο την Κυριακή, 18/11/2018, τελέστηκαν το ετήσιο μνημόσυνο του και εκδηλώσεις απόδοσης τιμών προς το πρόσωπο του στη γενέτειρα του.  Από το 60ο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ δεν μπορούσε να απουσιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, οι οποίοι εξήραν τη θυσία και την προσφορά του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ ’55-’59.

Η ομιλία του κ.Παυλόπουλου τράβηξε όλα τα βλέμματα:«Βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του Κυπριακού Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα 1955-59 Κυριάκου Μάτση, υπό την ιδιότητα μου ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και υπ’ αυτήν του απλού Έλληνα. Του Έλληνα, που κλίνει ευλαβικά το γόνυ στην ιερή μνήμη του Κυριάκου Μάτση αλλά και όλων όσοι αγωνίσθηκαν και έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι τις οικουμενικές αξίες του Ελληνισμού που είναι πρωτίστως η αγάπη για την ελευθερία. Και έχουμε πλήρη εθνική επίγνωση ότι η ελευθερία συνιστά για εμάς, τους Έλληνες, υπαρξιακή αρχή». Επίσης, υπογράμμισε ότι για να δικαιωθεί ο αγώνας του Κυριάκου Μάτση και όλων των συναγωνιστών του πρέπει η Κύπρος να ζήσει πάλι ως κυρίαρχο και ελεύθερο κράτος και ότι το βάρος της συνέχισης  αυτού του αγώνα το έχει αναλάβει  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος επιδιώκει τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σύμφωνη πάντα με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρόεδρο, τα κύρια σημεία μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού ζητήματος προϋποθέτουν το πολύ ομοσπονδιακή ένωση και όχι συνομοσπονδία, αφού κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβαδίσει με την ιδιότητα του κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία έχει λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία από την ένταξη της το 2004. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να διασφαλίζει στην κυπριακή δημοκρατία κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, η Κυπριακή Δημοκρατία να λειτουργεί ως  μια οργάνωση με χαρακτηριστικά ομοσπονδιακού κράτους, και μόνο, αφού κάθε μορφή συνομοσπονδίας είναι αδιανόητη ως προς τις θεσμικές προδιαγραφές στις οποίες πρέπει να υπακούσει κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε, προκειμένου να διασφαλίζει αποτελεσματικώς την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Δεύτερον, να αποτελεί μια ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, συνακόλουθα με μια και ενιαία ιθαγένεια των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέλος, να έχει την δυνατότητα πλήρους άσκησης, εκ μέρους των οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της εσωτερικής και εξωτερικής της κυριαρχίας. Αυτό συνεπάγεται βέβαια, σύμφωνα φυσικά με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, με την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από το  κυπριακό έδαφος και την απόκλιση εγγυήσεων τρίτων.

Στην ομιλία του, ο Παυλόπουλος, θέλοντας να τονίσει την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας μιας Κυπριακής Ομοσπονδίας, έφερε ως παράδειγμα την τελική ενοποίηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Η περίπτωση της γερμανικής ομοσπονδιακής δημοκρατίας στηρίχθηκε πάνω στις διατάξεις του άρθρου 4 της Συνθήκης του Μάαστριχτ, σύμφωνα με τις οποίες βασική προϋπόθεση για την τελική ενοποίηση της ήταν η ολοκληρωτική αποχώρηση από το γερμανικό έδαφος των κατοχικών ρωσικών στρατευμάτων ως το τέλος του 1994.

Μέσω αυτής της ομιλίας του στο ετήσιο μνημόσυνο του Κυριάκου Μάτση, ο Έλληνας Πρόεδρος θέλησε να κάνει αισθητή για μια ακόμα φορά την υποστήριξη της Ελλάδας στις συνεχόμενες προσπάθειες και αποφάσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αναστασιάδη, για την επιτυχή και βιώσιμη λύση του χρόνιου Κυπριακού ζητήματος, οι οποίες πάντα ήταν προς την κατεύθυνση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και κεκτημένου. Η Ελλάδα για μια ακόμα φορά μέσω του βασικότερου εκπροσώπου της, του Προέδρου της Δημοκρατίας Παυλόπουλου, διαβεβαίωσε τους άρρηκτους δεσμούς ανάμεσα στην Κυπριακή και Ελληνική Δημοκρατία.

Μαρία-Λίζα Καλλονιάτη
Γεννημένη το 1995 και μεγαλωμένη στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, στο κλάδο των Διεθνών Σχέσεων. Λόγω της αγάπης της για αυτό τον τομέα αρθρογραφεί για τα διεθνή θέματα στο Offline Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ