17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20η Νοεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1945: Αρχίζει η Δίκη της Νυρεμβέργης. Πρόκειται για τη δίκη των εθνικοσοσιαλιστικών οργανώσεων και των εθνικοσοσιαλιστών στελεχών τους για εγκλήματα πολέμου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενώπιον του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου που συστάθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις βρέθηκαν 24 μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος και 8 γερμανικές οργανώσεις. Η δίκη τελείωσε τον Οκτώβριο του επόμενου έτους, ενώ την ακολούθησαν και άλλες μικρότερες, οι οποίες εκδικάστηκαν από δικαστήρια των ΗΠΑ.

1962: Λήγει με άρση του ναυτικού αποκλεισμού της Κούβας η Κρίση των Πυραύλων της Κούβας. Το διπλωματικό αυτό επεισόδιο του Ψυχρού Πολέμου έφερε τις δύο τότε υπερδυνάμεις, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου. Η κρίση ξεκίνησε με την εγκατάσταση σοβιετικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές στην Κούβα, έπειτα από συμφωνία του καθεστώτος του Κάστρο με την ΕΣΣΔ, ως αντίδραση στην προκλητικότητα των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας, μετά και από την αποτυχημένη επιχείρηση του Κόλπου των Χοίρων. Τις ημέρες της κρίσης αυτής, τις σφοδρές αντιπαραθέσεις ακολούθησαν διαβουλεύσεις, από τις οποίες προέκυψαν αμοιβαίες υποχωρήσεις και αποκλιμάκωση της έντασης. Η ΕΣΣΔ απέσυρε τους πυραύλους της από την Κούβα και οι ΗΠΑ τους δικούς τους από την Τουρκία και την Ιταλία. Επιπλέον, δόθηκαν αμοιβαίες εγγυήσεις μη εισβολής στην Κούβα χωρίς σοβαρή και άμεση πρόκληση, ενώ ήρθη και ο αποκλεισμός της Κούβας από τις ΗΠΑ.

1979: Λαμβάνει χώρα τρομοκρατική επίθεση πολυεθνικής ομάδας μουσουλμάνων εξτρεμιστών στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας. Η ομάδα αυτή, αποτελούμενη από περίπου 500 άντρες, εισβάλλει στο Μεγάλο Τέμενος, σκοτώνει τους φύλακες και κρατάει ομήρους χιλιάδες πιστούς που είχαν έρθει για τη μουσουλμανική πρωτοχρονιά. Σκοπός της επίθεσης ήταν η αποδυνάμωση και η έκπτωση της δυναστείας Σαούντ από την εξουσία. Η ομηρία θα διαρκέσει 15 ημέρες και θα τερματιστεί με επίθεση σαουδαραβικών, πακιστανικών και γαλλικών ειδικών δυνάμεων ενατίον των τρομοκρατών. Οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ κατά την επίθεση θα πέσουν νεκροί 127 άντρες των κυβερνητικών δυνάμεων και 117 τρομοκράτες, από το σύνολο των οποίων θα συλληφθούν 63 και αργότερα θα καταδικαστούν σε θάνατο.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ