12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΜαύρος...''χρυσός''

Μαύρος…”χρυσός”

Του Βαγγέλη Χάρμπα,

Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε μία αρκετά σημαντική ”βουτιά” στη τιμή του πετρελαίου κάτι που έχει να συμβεί από το 1984 και εντείνεται συνεχώς. Αυτό το πτωτικό σερί οφείλεται κατά κύριο λόγο, στις πιέσεις, που ασκεί ο Τραμπ στον ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών) να μην προχωρήσει στη μείωση της προσφόρας, στην απώλεια της Κίνας ως εξαγωγικής αγοράς για τους Αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου, που έχει οδηγήσει στην αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, στις εξαιρέσεις των αμερικανικών κυρώσεων μεταξύ των οποίων και η Κίνα και στην απότομη αλλαγή των θέσεων πολλών hedge funds και κερδοσκόπων της Wall Street να αλλάξουν τις θέσεις τους από long (ανοδική θέση)σε short (ανοιχτή θέση). Από την άλλη, ο ΟΠΕΚ προειδοποιεί για πλεονάζουσα προσφορά το 2019 με αύξηση 1,29 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ προσβλέπει ότι χώρες εκτός του Οργανισμού με στρατηγικές θέσεις στη παραγωγή θα δημιουργήσουν την υπερπροσφορά.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις για τις χώρες εκτός Οργανισμού (π.χ. ΗΠΑ) όσον αφορά τη παραγωγή, θα κυμαίνονται στα 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ η συνολική μέση παραγωγή πετρελαίου για το 2019 αναμένεται να φτάσει 62,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Μετά τις 12 διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις όμως, άρχισε να καταγράφει κέρδη το αμερικανικό αργό ενισχυμένο κατά 56 σεντς κλείνοντας στα 56,25 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οι traders σε κάθε περίπτωση παραμένουν επιφυλακτικοί, διότι αναμένεται η δημοσιοποίηση της έκθεσης για τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ, κάτι που θα ”ξεκαθαρίσει” το τοπίο.

Άλλη μία πρόβλεψη του ΟΠΕΚ που, κατά κάποιο τρόπο, συνέβαλε στην υποτονικότητα της τιμής είναι η παραγωγή της Ρωσίας. Η έκθεση, που δημοσίευσε ο Οργανισμός αναφέρει εμμέσως πλην σαφώς, ότι η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας μπορεί να φτάσει τα 11,24 εκατ. βαρέλια, κάτι που αποτελεί ρεκόρ για τη παγκόσμια πετρελαϊκή σκακιέρα. Η πρόβλεψη αυτή μπορεί να συμπληρώσει το γεγονός ότι τον Οκτώβρη η ημερήσια παραγωγή έφτασε τους 11,6 εκατ. τόνους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚ, μεταξύ των ρωσικών εταιρειών, την μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής πετρελαίου πέτυχε η Rosneft (60.000 βαρέλια ημερησίως). Επισημαίνεται επίσης ότι οι εταιρείες Lukoil, Surgutnegtegaz και Tatneft αύξησαν το 2018 την παραγωγή τους, σε αντίθεση με τις Gazprom, Slavneft και Novatec, οι οποίες παρουσίασαν μείωση της παραγωγής τους. Όλος αυτός ο όγκος παραγωγής σαφέστατα και οφείλεται στην εκμετάλλευση και αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων από τη Ρωσία κάτι που τη καθιστά νέο στρατηγικό παίκτη στην αγορά του μαύρου χρυσού.

Βέβαια, αν κοιτάξει κανείς πίσω από όλες αυτές τις δηλώσεις και εκθέσεις του ΟΠΕΚ, θα αντιληφθεί ότι οι αιτίες γύρω από τη πτώση του πετρελαίου είναι εξαιρετικά σύνθετες. Παρακολουθώντας το Ιράν να κόβει 830.000 βαρέλια τη μέρα από τις εξαγωγές του και τις ΗΠΑ και την Σαουδική Αραβία να αυξάνουν κατά πολύ περισσότερο τις δικές τους εξαγωγές αντιλαμβανόμαστε ότι η ζήτηση δεν έχει υποχωρήσει και η προσφορά έχει αυξηθεί (ιδίως από τις ΗΠΑ).

Βαγγέλης Χάρμπας

Ο Βαγγέλης Χάρμπας γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Σπουδάζει στο Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (logistics managent) του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας. Γνωρίζει δύο ξένες γλώσσες (Αγγλικά & Γαλλικά). Παρακολουθεί την οικονομική επικαιρότητα της Ελλάδας και της Ευρώπης, ασχολείται με τα χρηματιστηριακά και τα τραπεζικά και σε αυτή τη κατεύθυνση θα αρθρογραφεί για την κατηγορία των Οικονομικών του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ