18.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

12η Νοεμβρίου

Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1912: Το 7ο Σύνταγμα Πεζικού απελευθερώνει την πόλη της Χίου. Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, που είχαν αποβιβαστεί την προηγούμενη μέρα στα περίχωρα της πόλης της Χίου, αντιμετωπίζουν με επιτυχία μια απρόσμενη τουρκική επίθεση και υψώνουν τελικά την ελληνική σημαία στην πρωτεύουσα του νησιού. Πιο συγκεκριμένα, στις 11 Νοεμβρίου προσέγγισε το νησί ο ελληνικός στόλος, ενώ την άρνηση της τουρκικής φρουράς να παραδοθεί, ακολούθησε η απόβαση ελληνικών δυνάμεων. Οι Τούρκοι αποσύρθηκαν αρχικά στις Καρυές και έπειτα στα ορεινά του Χίου, όπου αντιστάθηκαν μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, όταν και παραδόθηκαν. Η συνθήκη ειρήνης υπογράφηκε ανάμεσα στο Τούρκο Ζιχνή Μπέη και το λοχαγό του πεζικού Ε. Βερνάδο, που εκπροσωπούσε τις ελληνικές δυνάμεις. Με αυτό το τρόπο έγινε η παράδοση της Χίου στους Έλληνες. Το νησί είχε παραμείνει κάτω από τουρκική κατοχή για 356 χρόνια.

1918: Η Αυστρία γίνεται δημοκρατία. Η Δημοκρατία της Αυστρία (Republik Österreich), στην ιστοριογραφία Πρώτη Αυστριακή Δημοκρατία (Erste Republik), ήταν ένα κράτος που υπήρχε την περίοδο μεταξύ της υπογραφής της Συνθήκης του Αγίου Γερμανού, το Σεπτέμβριο του 1919, και της ίδρυσης του Ομοσπονδιακού Κράτους της Αυστρίας, το 1934. Η περίοδος αυτή σημαδεύτηκε από τις βίαιες συγκρούσεις των αριστερών και των δεξιών παρατάξεων και οδήγησε στην Ιουλιανή Εξέγερση του 1927 και στον Αυστριακό Εμφύλιο Πόλεμο.

1927: Ο Λέων Τρότσκι εκδιώκεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης, αφήνοντας στον Ιωσήφ Στάλιν τον αδιαφιλονίκητο έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης.

1990: Ο άγγλος επιστήμονας Τίμοθι Μπέρνερς – Λι (TBL για τους φίλους του) ανακαλύπτει τον Παγκόσμιο Ευρύ Ιστό, γνωστότερο με τα αρχικά WWW, πάνω στον οποίο βασίζεται η λειτουργία του διαδικτύου.

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ