24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΕλληνική Εξωτερική ΠολιτικήΤο γεωτρύπανο της ExxonMobil και το νέο πλαίσιο των αμυντικών συμμαχιών

Το γεωτρύπανο της ExxonMobil και το νέο πλαίσιο των αμυντικών συμμαχιών

Της Χρύσας Στεργίου,

Το γεωτρύπανο «Stena Ice Max» της ExxonMobil έφτασε σήμερα στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο να πραγματοποιήσει δυο προγραμματισμένες ερευνητικές γεωτρήσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Η πρώτη γεώτρηση αναμένετε στις 15 Νοέμβριου στον στόχο «ΔΕΛΦΙΝΟΣ». Για αυτό τον λόγο, λοιπόν, την περιοχή την χαρακτηρίζει η πυρετώδης προετοιμασία της γεώτρησης για την άμεση αφετηρία των προκαθορισμένων εργασιών. Η Λευκωσία με την σειρά της στέλνει ένα βοηθητικό σκάφος  προς το γεωτρύπανο και έχουμε καθοδόν και ένα δεύτερο. Μια επιπλέον ενέργεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η θωράκιση, από νομικής απόψεως, της ασφάλειας της γεώτρησης, αφού δημιούργησε ζώνη ασφάλειας γύρω από το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο, η οποία το προφυλάσσει σε ακτίνα 500 μέτρων, σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις της Κύπρου αλλά και του διεθνούς δικαίου (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας).

Επιπλέον, αναμένεται στην Νήσο της Αφροδίτης ο βοηθός υπουργού των ΗΠΑ, σε θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάννον μετά την ανάλογη επίσκεψη του σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Αυτή η κίνηση, από πλευράς της Ουάσιγκτον, σηματοδοτεί την αρχή μιας στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα- Κύπρο- Ισραήλ-ΗΠΑ, η οποία θα αλλάξει κάθετα το κλασικό μοντέλο των συμμαχιών που χαρακτήριζε την περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου. Ο λόγος για την παραπάνω συμμαχία που καλείτε να δημιουργηθεί είναι κυρίως γιατί οι χώρες που έχουν ενεργειακό δεσμό στην περιοχή και επιδιώκουν να προστατέψουν τα συμφέροντα τους δεν ανήκουν όλες στην Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ).  Η σύναψη της παραπάνω στρατιωτικής συμμαχίας ανάμεσα στους δυο νατοϊκούς σύμμαχους και στις δυο επιπλέον μη-νατοϊκές χώρες αναμένετε στην αρχή του νέου έτους.

Για να πραγματοποιηθεί όμως με σιγουριά αυτή η στρατιωτική συμμαχία ανάμεσα σε αυτές τις χώρες πρέπει να επισημάνουμε δυο σημαντικές ενέργειες από πλευράς Ελλάδας- Κύπρου- ΗΠΑ οι όποιες την ωθούν. Η πρώτη είναι η συνάντηση του Κύπριου ΥΠΕΞ και του ομόλογού του, αυτόν των ΗΠΑ, για την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας για την ασφάλεια στην περιοχή και όχι μόνο. Η δεύτερη ενέργεια είναι προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα, η οποία είναι η συνάντηση του Α/ΓΕΕΘΑ με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζων Μπόλτον, με σκοπό να αναλύσουν τις τρέχουσες στρατιωτικές ασκήσεις στην ΑΟΖ της Kυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτήν του Ισραήλ. Οι ενέργειες αυτές μας δείχνουν την στρατιωτική συμμαχική αναδιοργάνωση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ-ΗΠΑ και την συνοχή αυτών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κοινή άσκηση των ελληνικών και ισραηλινών ελικοπτέρων τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Αυτές οι ενέργειες-συναντήσεις ανοίγουν τον δρόμο για την σύναψη της παραπάνω αμυντικής συμμαχίας, καλώντας και άλλες χώρες να συμμετέχουν σε αυτήν, οι οποίες έχουν κοινά ενεργειακά συμφέροντα. Οι χώρες αυτές δεν θα μπορούσε να είναι άλλες από την Γαλλία, την Ιταλία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, δίνοντας ένα ηχηρό και αρνητικό μήνυμα στις δηλώσεις και τις ενέργειες της Τουρκιάς, η οποία απαιτεί την είσοδο της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσόγειου. Τέλος, σημαντική επισήμανση αποτελούν οι μελλοντικές κινήσεις της κοινοπραξίας, ExxonMobil – Qatar Petroleum, θα επηρεαστούν κυρίως από τα αποθέματα που θα κλιθούν να αντιμετωπίσουν μετά το τέλος των ερευνητικών εργασιών τους.

Χρύσα Στεργίου
Είναι γεννημένη το 1996 και μεγαλωμένη στην Αιδηψό. Είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, στην κατεύθυνση των Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών. Λόγω του πάθους της για τα διεθνή ζητήματα, δραστηριοποιείται ενεργά σε ακαδημαϊκά συνέδρια και επέλεξε να αρθρογραφεί στο OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ