16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

11η Νοεμβρίου

Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1885: Γεννιέται ο Αμερικανός Στρατηγός George Smith Patton ο νεότερος. Ήταν Αμερικανός στρατηγός, ένας από τους ικανότερους διοικητές των στρατιωτικών δυνάμεων των Συμμάχων στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με ειδικότητα στη διοίκηση των τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων μονάδων. Ήταν αλαζόνας, εκκεντρικός, ματαιόδοξος και θεωρούσε τους στρατιώτες τόσο αναλώσιμους όσο τις σφαίρες. Παράλληλα όμως ήταν ειλικρινής και ακέραιος χαρακτήρας, ατρόμητος στη μάχη και με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος.

1918: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ανακωχή της Κομπιέν. Οι δυνάμεις της Αντάντ και η Γερμανία υπογράφουν ανακωχή. Στο προσωπικό του βαγόνι στο δάσος της Κομπιέν ο γάλλος στρατάρχης Φέρντιναντ Φος υπαγορεύει στη γερμανική αντιπροσωπεία τους όρους της ανακωχής, με την οποία τερματίζεται ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος. Στη διάρκεια του Οκτωβρίου 1918 οι Η.Π.Α. επέδωσαν τρία υπομνήματα στην Γερμανία σχετικά με τους όρους ανακωχής. Οι κυριότεροι ήταν:
• η αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από όλα τα κατεχόμενα εδάφη,
• η κατάργηση κάθε αυθαίρετης εξουσίας, η οποία θα μπορούσε να διασαλεύσει την παγκόσμια ειρήνη, διευκρινίζοντας ότι εννοούταν και η γερμανική κυβέρνηση
Αυτούς τους όρους ανακωχής, τους άφησαν οι Η.Π.Α. στην κρίση των Ευρωπαίων συμμάχων τους. Οι Γάλλοι ανέλαβαν την ευθύνη για την διατύπωση των όρων στην στεριά και οι Βρετανοί στη θάλασσα:
• παύση των εχθροπραξιών σε έξι ώρες από την υπογραφή της
• άμεση αποχώρηση των Γερμανικών δυνάμεων από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Αλσατία-Λωρραίνη και το Λουξεμβούργο συν αποχώρηση όλων των Γερμανικών στρατευμάτων σε ακτίνα 30 km από τη δεξιά όχθη του Ρήνου.
• μετακίνηση όλων των Γερμανικών δυνάμεων στο Ανατολικό μέτωπο, στην Γερμανική περιοχή όπως αυτή ήταν καθορισμένη την 1η Αυγούστου 1914.
• αποκήρυξη της συνθήκης του Μπρεστ-Λιτοφσκ με τη Ρωσία και της συνθήκης του Βουκουρεστίου με τη Ρουμανία.
• εγκλεισμός του Γερμανικού Στόλου
• παράδοση εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων στους Συμμάχους καθώς και όρους αποχώρησης από την ανατολική Αφρική.
Η συνθήκη είχε διάρκεια ισχύος τριάντα ημερών με δυνατότητα επέκτασης.
Όσον αφορά το Ναυτικό, οι όροι ήταν αυστηρότεροι:
• παράδοση των υποβρυχίων τους στους Βρετανούς
• παράδοση του μεγαλύτερου μέρους του στόλου τους
• το εναπομένον μέρος του στόλου θα αφοπλιζόταν
• ο βρετανικός αποκλεισμός στη Βόρεια Θάλασσα θα συνεχιζόταν.

2002: Το Σχέδιο Ανάν, σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, που συνέταξε ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. Κόφι Ανάν, παραδίδεται στην Κύπρο, την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο. Το Σχέδιο Ανάν ήταν σχέδιο που προτάθηκε από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Το σχέδιο εγκρίθηκε από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά απορρίφθηκε από την Ελληνοκυπριακή σε δυο ξεχωριστά δημοψηφίσματα.

2007: Εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης. Επανεκλέγεται ο Γιώργος Παπανδρέου με ποσοστό 55% έναντι 38% του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ