15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑυτοκτονίες στην Ελλάδα-Κατάταξη παγκοσμίως και πρόληψη

Αυτοκτονίες στην Ελλάδα-Κατάταξη παγκοσμίως και πρόληψη


Του Δημήτρη Χαμπαίου

Αυτοκτονίες… Ένα πραγματικά θλιβερό φαινόμενο, το οποίο η ανθρωπότητα παρά την γενικότερη εξέλιξη της δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Η Ελλάδα λόγω της ευνοϊκής της γεωγραφικής θέσης που απλόχερα της προσφέρει ηλιοφάνεια αλλά και λόγω του «μεσογειακού ταπεραμέντου» των Ελλήνων δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτοκτονιών που παρατηρούνται κυρίως στις Βόρειες χώρες.

 Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το 2015 η Ευρώπη είχε τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών με αναλογία 14,1 ανά 100.000 άτομα πληθυσμού. Σε απόλυτους αριθμούς, η Γερμανία (10.200) και η Γαλλία (9.200) ήταν τα δύο κράτη – μέλη που καταγράφουν τις περισσότερες αυτοκτονίες το 2015, ακολουθούμενα από την Πολωνία (5.400), το Ηνωμένο Βασίλειο (4.700), την Ιταλία (4.000) και την Ισπανία (3600). Το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών καταγράφηκε στην Λιθουανία και το χαμηλότερο στην Κύπρο και την Ελλάδα. Με 30 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους, η Λιθουανία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακολούθησαν η Σλοβενία (21), η Λεττονία και η Ουγγαρία (από 19), το Βέλγιο και η Κροατία (από 17) και η Εσθονία (16). Στην αντίθετα πλευρά της κλίμακας, τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας καταγράφηκαν στην Κύπρο (4 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους), Ελλάδα (5), Ιταλία (6), Ηνωμένο Βασίλειο (7), Ισπανία και Μάλτα (8).

Προς την αποκωδικοποίηση των αιτίων που οδηγούν στην αυτοκτονία, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το 90% των αυτοχείρων ανά τον κόσμο,  είναι διαζευγμένοι άνδρες και γυναίκες με κύρια αίτια την απομόνωση εξαιτίας του διαζυγίου ή την οικονομική δυσχέρεια από πιθανές διατροφές, κατασχέσεις, χρέη κλπ. Για αυτό το λόγο σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε καταγράφεται ότι οι άνδρες αυτοκτονούν τρεις φορές πιο συχνά σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ οι περισσότεροι θάνατοι από αυτοκτονία αφορούν ηλικίες 15-49 ετών.

Όσο χαμηλά και αν παρουσιάζονται τα στατιστικά θνησιμότητας από αυτοκτονία στη χώρα μας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελήσουμε τον κίνδυνο που υπάρχει. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και της σκληρής λιτότητας έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των ποσοστών αυτοκτονιών της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας επιβεβαιώνουν ότι πάνω από 600 συνάνθρωποί μας τον χρόνο αυτοκτονούν. Από το 2010 έως και το 2015 σημειώθηκαν τουλάχιστον 2.989 αυτοκτονίες, με πιο συχνή μέθοδο τον απαγχονισμό. Για να αντιληφθεί κανείς την μεγάλη αυτή διαφορά πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2000 έως και το 2009 ο μέσος όρος αυτοκτονιών ήταν 360 τον χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Παράλληλα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, από το 2016, το 2017 και έως τις 31 Αυγούστου 2018 ο αριθμός των αυτοκτονιών παραμένει σταθερά υψηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας των αντρών ήταν ο απαγχονισμός και για τις γυναίκες η πτώση από ύψος. Η περιφέρεια με τον υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας από αυτοκτονία για το έτος 2015 ήταν η Κρήτη και ακολουθούν η Ήπειρος, η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

Μοναδική λύση παραμένει η πρόληψη. Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της ΚΛΙΜΑΚΑΣ (www.klimaka.org.gr, 24ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018).Σε κάθε περίπτωση πρέπει οι οικείοι του προσώπου που παρατηρούν περίεργη συμπεριφορά να ενημερώνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα την 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία. Μην αμελείτε τα προειδοποιητικά σημάδια, μην χειριστείτε την κατάσταση μόνοι σας, ενδυναμώστε και ενθαρρύνετε αυτόν τον άνθρωπο, ζητήστε βοήθεια αμέσως.


Δημήτρης Χαμπαίος
Ο Δημήτρης Χαμπαίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998.Είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.Λατρεύει την Ιστορία,ενώ σε θέματα Πολιτικής η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που του κεντρίζει το ενδιαφέρον.Είναι γνώστης της Αγγλικής και της Γερμανικής γλώσσας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ