20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

8η Νοεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

392: Ο Θεοδόσιος Α’, αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, θέτει εκτός νόμου τις αρχαίες θρησκείες. Το μέτρο αυτό πάρθηκε στο πλαίσιο της στυγνής θρησκευτικής του πολιτικής κατά της ειδωλολατρίας και υπέρ του Χριστιανισμού, τον οποίο είχε ήδη αναγνωρίσει ως επίσημη θρησκεία της Αυτοκρατορίας από το 380.

1431: Γεννιέται στη Σιγκισοάρα ο Βλαντ Γ’ Τσέπες, ευγενής της Βλαχίας. Υπήρξε ηγεμόνας (βοεβόδας) της Βλαχίας τρεις φορές και έμεινε γνωστός για την σκληρότητά του, πιο συγκεκριμένα, τη μέθοδο του ανασκολοπισμού, με την οποία θανάτωνε τους εχθρούς του. Στον ίδιο βασίζεται και ο χαρακτήρας του «Κόμη Δράκουλα», από το περίφημο μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ.

1923: Πραξικόπημα της Μπιραρίας. Λαμβάνει χώρα το αποτυχημένο εγχείρημα του Αδόλφου Χίτλερ, ηγέτη του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος που επιθυμούσε να καταλάβει την εξουσία πρώτα στη Βαυαρία και στη συνέχεια να βαδίσει με τους υποστηρικτές του προς το Βερολίνο, έχοντας ως πρότυπο τη Μεγάλη Πορεία του Μουσολίνι προς τη Ρώμη. Ο Χίτλερ αποπειράθηκε να συλλάβει την πολιτική ελίτ της Βαυαρίας κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης που παρακολουθούσαν περίπου 3.000 επιφανείς πολίτες στη μπιραρία Μπιργκερμποϊκέλερ. Εισέβαλε στον χώρο με 600 περίπου υποστηρικτές του και εκβίασε τη στήριξη αξιωματούχων της Βαυαρίας. Το «πραξικόπημα» αυτό, ωστόσο, κατεστάλη από τον στρατό και την αστυνομία της Βαυαρίας, υπηρεσίες που στο μεγαλύτερό τους μέρος παρέμειναν πιστές στην κυβέρνηση. Έκανε, όμως, τον Χίτλερ και τους οπαδούς του γνωστούς σε όλη τη Γερμανία και σε κάποιον βαθμό και στο εξωτερικό, θέτοντας τις βάσεις για τη μελλοντική άνοδό του στην εξουσία μέσω εκλογών.

1960: Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ. Ο Τζον Φ. Κένετνι, υποψήφιος των Δημοκρατικών, κερδίζει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και εν ενεργεία Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αϊζενχάουερ, Ρίτσαρντ Νίξον. Ο Κένεντι αναδείχτηκε νικητής με ποσοστό 49,72%, κερδίζοντας 303 εκλέκτορες, ενώ ο Νίξον συγκέντρωσε το 49,55% των ψήφων και 219 εκλέκτορες.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ