19.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

4η Νοεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1883: Γεννιέται στο Μορφοβούνι Καρδίτσας ο Νικόλαος Πλαστήρας, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός. Ως στρατιωτικός, πήρε μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα, υποστήριξε το Κίνημα στο Γουδί, πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους και έκανε προσπάθειες για τον Βορειοηπειρωτικό αγώνα. Στον Εθνικό Διχασμό τάχθηκε υπέρ του Ελευθερίου Βενιζέλου. Πολέμησε, μάλιστα, στο Μακεδονικό Μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και στην εκστρατεία της Αντάντ κατά των Μπολσεβίκων στην Ουκρανία, το 1919. Συνέχισε τη δράση του επικεφαλής του διαβόητου 5/42 Συντάγματος Ευζώνων στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Ηγήθηκε της επανάστασης της 11ης Σεπτεμβρίου μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και αποστρατεύτηκε το 1924 ως Αντιστράτηγος. Διετέλεσε, επίσης, πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1945 και δύο φορές στο διάστημα 1950-1952.

1922: Ανακαλύπτεται από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ ο τάφος του Φαραώ Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Ήταν ο πρώτος βασιλικός τάφος που βρέθηκε ασύλητος, γεγονός που αποδίδεται πιθανώς στην περίφημη «κατάρα» που υποτίθεται ότι θα χτυπούσε όποιον τον παραβίαζε.

1980: Προεδρικές Εκλογές ΗΠΑ. Ο Ρόναλντ Ρίγκαν, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, κερδίζει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών και εν ενεργεία Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ. Ο Ρίγκαν αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό 50,7%, κερδίζοντας 489 εκλέκτορες, ενώ ο Κάρτερ συγκέντρωσε το 41% των ψήφων και 49 εκλέκτορες.

2008: Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα, υποψήφιος των Δημοκρατικών, κερδίζει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Τζον Μακέιν. Ο Ομπάμα αναδείχτηκε νικητής με ποσοστό 52,9%, κερδίζοντας 365 εκλέκτορες, ενώ ο Μακέιν συγκέντρωσε το 45,7% των ψήφων και 173 εκλέκτορες.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ