18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

1η Νοεμβρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1755: Μεγάλος Σεισμός της Λισαβόνας. Εκδηλώνεται μεγάλη σεισμική δόνηση με επίκεντρο σημείο στον Ατλαντικό Ωκεανό, 200 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πορτογαλίας, από τον οποίο θα προκληθεί τσουνάμι, που θα χτυπήσει τη Λισαβόνα και τις γύρω περιοχές και θα προξενήσει τεράστιας έκτασης καταστροφές. Υπολογίζεται πως η σεισμική δόνηση άγγιξε τα 8,5 Ρίχτερ και προκάλεσε τον θάνατο σε 10.000-100.000 ανθρώπους.

1894: Ο Νικολάι Αλεξάντροβιτς Ρομανόφ, στέφεται τσάρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας ως Νικόλαος Β’, μετά τον θάνατο του πατέρα του, Αλέξανδρου Γ’. Θα είναι ο τελευταίος τσάρος της Ρωσίας, καθώς θα αποτύχει να διοικήσει επαρκώς το αχανές του κράτος, αλλά και τον ρωσικό στρατό κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και να αντιμετωπίσει τον πολιτικό αναβρασμό που είχε ως αποτέλεσμα τη Ρωσική Επανάσταση, στο πλαίσιο της οποίας θα εκτελεστεί αυτός και η οικογένειά του από τους Μπολσεβίκους.

1911: Ο Ιταλός Τζούλιο Γκαβότι, πιλότος της Ιταλικής Βασιλικής Αεροπορίας, εκτελεί τον πρώτο στα χρονικά βομβαρδισμό από αεροπλάνο. Πετώντας, κατά τη διάρκεια του Ιταλοτουρκικού Πολέμου, πάνω από τη Λιβύη, θα ρίξει από το μονοπλάνο του 4 χειροβομβίδες πάνω σε οθωμανικές θέσεις, χωρίς, ωστόσο, να προξενήσει απώλειες.

1922: Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας καταργεί το Οθωμανικό Σουλτανάτο. Ως συνέπεια κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά και τη Μικρασιατική Εκστρατεία, το νέο σώμα που ασκούσε την εξουσία στην Τουρκία από την Άγκυρα, καταργεί την εξουσία του σουλτάνου Μωάμεθ ΣΤ’ και της κυβέρνησης στην Κωνσταντινούπολη. Τελειώνει έτσι η εποχή της Οθωμανικής δυναστείας, η οποία κρατούσε την εξουσία από το 1299 και κατ’ επέκταση η ύπαρξη του σουλτανάτου.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ